StoryEditor

Ovocie vám najlepšie padne na raňajky. Tu sú recepty

25.05.2015, 00:02
Autor:
stlstl
Zdravo a chutne. Doprajte si na ráno obložený banán či pečené hrušky s krémom podľa portálu buzzfeed.com.

Obložený banán

Prísady:
1 veľký banán
2 lyžice mandľového masla
1 lyžica medu alebo javorového sirupu
1 polievková lyžica tahini
ľubovoľná posýpka: vlašské orechy, hrozienka, mandle, sezam, chia semená
Ako na to:
Rozrežte si pozdĺžne banán. Zmiešajte si mandľové maslo s tahini a medom alebo sirupom. Natrite zmes na banán a posypte vybranými semienkami či orechmi.


Pečené hrušky s krémom

Prísady:
1 citrón
1 lyžica masla, izbová teplota
2 lyžice hnedého cukru
štvrť lyžičky soli
pol lyžičky škorice
1 vanilkový struk
kôra z jedného pomaranča
šťava z jedného pomaranča
4 vetvičky čerstvého tymianu
4 pevné hrušky
1 šálka ricotty
2 lyžice čistého javorového sirupu
pol lyžičky škorice
opekané mandle
Ako na to:
Dno zapekacej misky (alebo plechu) potrite maslom. V malej miske si zmiešajte hnedý cukor, soľ, škoricu a pomarančovú kôru. Vanilku si pozdĺžne prekrojte, vydlabte semienka, pridajte ich do misky a struk si uschovajte. Pridajte šťavu z pomaranča a dobre zmiešajte.
Hrušky rozrežte na polovicu, vyberte jadro. Potrite ich citrónom, položte na vrch vanilkový struk a vetvičku tymianu a vložte na zapekaciu misku, kde ste predtým vyliali pomarančovú zmes.
Pečené ich v rúre v 180 stupeň rúre 20 až 30 minút. Každých pár minút ich oblievajte pomarančovou zmesou zo dna misky. Hotové hrušky nechajte vychladnúť a medzitým si z ricotty. Javorového sirupu a škorice vytvorte krém. Servírujte s krémom, praženými mandľami a tymianom.


Jahodovo-mangové raňajkové smoothie

Prísady:
2 veľké banány, olúpané, nakrájané, mrazené
1 šálka nakrájaného a mrazeného manga
1/4 šálky pomarančového džúsu
6 veľkých jahôd, nakrájaných na plátky
1/4 šálky jahodového gréckeho jogurtu
1/4 šálky mlieka
vaše obľúbené müsli
Ako na to:
Zmixujte do hladka 1 banán, mango a pomarančový džús. Ak je smoothie príliš husté, pridajte viac džúsu. Nalejte rovnomerne do 2 pohárov. Vypláchnite mixér a zmixujte v ňom druhý banán, jahody, jogurt a mlieko do hladka. Nasypte do pohárov s mangovou zmesou müsli, vylejte jahodovú zmes a opäť posypte müsli. Okamžite podávajte.


Quinoový šalát s citrónovo-makovým dressingom

Prísady:
pol šálky tepelne neupravenej quinoy
jedna šálka vody
jedna šálka štvrtených jahôd
pol šálky čučoriedok
jedna šálka nakrájaného manga
pol. maliny alebo kiwi
pol šálky citrónovo-makového dresingu
Na dresing:
štvrtka odšťavenej limetky
štvrť šálky šampusu alebo jablčného octu
6 lyžíc medu
tretina šálky olivového oleja
2 lyžice vody
pol lyžičky soli
1 polievková lyžica dijonskej horčice
1 polievková lyžica maku
2 lyžice sušenej cibule
Ako na to:
Uvarte si quinou, nechajte ju vychladnúť a opatrne do nej vmiešajte ovocie. Vytvorte si dresing - zmixovaním potrebných prísad – a prelejte ním quinou. (Použite len polovicu šálky.)

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Londýn pripravuje kladivo na teroristov
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 03 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 04 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 05 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:11