StoryEditor

Chcete byť fit? Stačí sa hýbať len 30 minút denne

24.09.2014, 15:00
Autor:
idnes.czidnes.cz
Pohyb je dôležitý nielen pre chudnutie, ale aj pre vaše zdravie. Bez neho to jednoducho nejde. Aký šport vybrať a koľko času by sme mu mali venovať?

Športovanie je zdravé, zlepšuje nám náladu, uvoľňuje endorfíny, máme po ňom menšiu chuť na sladké a tiež nás motivuje sa toľko nenapchávať a dať si niečo nezdravé, keď už sme sa toľko nadreli. To sú len niektoré výhody, na ktoré odborníci upozorňujú. "Pravidelný pohyb je ale tiež základom úspešného chudnutia aj relaxácie. Ideálne je, ak sa pre vás pohyb stane radosťou i oddychom," hovorí výživový poradca Petr Havlíček.

Keď ale nemáte dostatočnú vôľu zmeniť svoj ​​životný štýl, dajte radšej na radu výživového poradcu, osobného kouča a fyzioterapeuta. "Než urobiť na začiatku chybu, ktorá vás bude demotivovať, je lepšie sa najskôr poradiť. To platí hlavne pri obéznych ľudoch, ktorí majú väčšinou s pohybom a chudnutím problémy," vysvetľuje Havlíček. Ľudia s normálnou hmotnosťou alebo miernou nadváhou by sa podľa slov dietologičky Karolíny Hlavatej mali pohybu venovať aspoň tridsať minút každý deň.




Ideálne je, ak túto fyzickú aktivitu dokážete prevádzkovať v optimálnej intenzite. Tú si odmeriate buď pomocou športtesteru, alebo zistíte takzvaným rečovým testom. "V optimálnom tempe ste v okamihu, keď ste ešte schopní hovoriť, ale už nemôžete povedať plynule vetu," vysvetľuje dietologička Hlavatá.
    
Obézni ľudia by mali začať s pohybom postupne. Podľa rád odborníkov stačí na začiatku päť minút prirodzeného pohybu ako je napríklad chôdza. Skúsiť ale môžete aj plávanie, jazdu na bicykli či rotopede. Potom postupne pridávajte ďalšie minúty. "Dôležité je to nevzdávať a nájsť si pohyb, ktorý vám robí radosť," uvádza Petr Havlíček.  Ak po čase stratíte motiváciu, nevzdávajte to. Je úplne prirodzené, keď motivácia kolíše. Je ale dôležité poznať svoje možnosti a zbytočne si nedávať veľké ciele. "Najčastejšou chybou začiatočníkov je totiž to, že pohyb prepália a výsledkom je únava alebo dokonca zdravotné problémy z nevhodného posilňovania. Ďalším prehreškom je nevhodná intenzita pohybu, pri ktorej síce budujeme kondíciu, ale tuky takmer nespaľujeme," hovorí výživový špecialista.

Myslite tiež na to, že je dobré zaradiť pohyb do každodenného života. Nejazdite výťahom, vystúpte o zastávku skôr, pri telefonovaní sa prechádzajte, bežte s deťmi alebo psom na prechádzku. "Každý deň by ste totiž kvôli svojmu zdraviu mali prejsť minimálne 10-tisíc krokov, čo je asi 7 kilometrov," dodáva Petr Havlíček.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V SKRATKE
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Presvedčí vaše svaly, že cvičia. Tabletka má simulovať účinky telesnej aktivity
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:28