Stále častejšie sa hovorí o tom, že cukor a sladké nápoje ohrozujú zdravie. Z jedálnička by sme ich mali odstrániť úplne a alebo ich konzumáciu znížiť na minimum. Najzdravšie je piť obyčajnú vodu bez bubliniek, čo je trochu nuda. Plátky uhorky, citrónu či mäty nie sú žiadnou novinkou, prinášame preto niekoľko tipov podľa portálu lidovky. cz, ako si vodu doma zdravo ochutiť.
Kurkuma
Kurkuma je jednou zo zložiek kari - dodáva mu charakteristickú žltú farbu. Účinnou zložkou v korení je kurkumín, ktorý je rovnako ako rozmarín prírodným antioxidantom. Kurkuma má preto antioxidačné a protizápalové účinky, potenciálne môže chrániť proti rozvoju rakoviny.
V súčasnej dobe sa skúma či môže slúžiť ako prevencia v boji proti niektorým druhom rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka a rakoviny kože. V tradičnej čínskej a ajurvédskej medicíne sa používa pre podporu trávenia a pri pálení záhy. A ako kurkumu použiť? Rozpustite lyžičku mletej kurkumy v teplej vode a ochuťte citrónovou šťavou alebo pokrájajte čerstvý koreň do studenej vody.
Ďalšie tipy na nápoje nájdete vo fotogalérii.