StoryEditor10 neznámych plodín, čo sa oplatí tento rok vyskúšať
Poznáte artičok Perinaldo či špargľu Formby? Pokiaľ nie, tak je najvyšší čas, aby ste to napravili. Prospejú zdraviu aj jedálničku.
Či už ste si dali do nového roku predsavzatie žiť zdravšie, alebo si len chcete vyskúšať čosi nové, prinášame vám zoznam 10 exotických (a mimoriadne výživných) potravín, ktorý zostavil Food Think tank. Väčšinu ich názvov prinášame v anglickom jazyku, keďže slovenčina pre ne (zatiaľ) nemá vlastný názov.
Perinaldo artičok
Ak sa vám zdá, že táto rastlina vyzerá ako prerastený bodliak, máte pravdu: každý artičok, vrátane tohto, totiž patrí medzi bodliaky. Pôvodne sa pestoval v Grécku, dnes najmä v Perinalde, malom talianskom mestečku neďaleko francúzskych hraníc. Je chutný a jeho výhodou je, že je dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu C, kyseliny listovej a rôznych minerálov.
Ostatné plodiny si môžete pozrieť vo fotogalérii.
Zdroj: care2.com
01 - Modified: 2005-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako vznikol Mesiac
01 - Modified: 2025-12-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Gordon Ramsay má radu, ktorú ocení každý. Toto jedlo by si si v žiadnej reštaurácii nikdy nemal objednávať
02 - Modified: 2025-11-30 21:12:00 - Feat.: - Title: Záujem Čechov o zimné dovolenky sa za dekádu zdvojnásobil, láka najmä exotika
03 - Modified: 2025-08-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovák, ktorý obsluhoval aj britskú kráľovnú Alžbetu: Tohto by ste sa mali držať, ak chcete v gastre preraziť
04 - Modified: 2025-08-13 06:59:25 - Feat.: - Title: Zdeněk Pohlreich: Každý tvrdí, že to robí z lásky, ale pre 99,9 percenta je to biznis. Tento svet je falošný
05 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku