StoryEditor

Zabudnite na stereotypné raňajky. Päť originálnych tipov

07.04.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Varené, pečené... a chutné. Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, tak si ich doprajte vo veľkom štýle. A pripravte radšej večer vopred.

Chrumkavá šunkovo-syrová polenta

Prísady:
6 šálok vody
2 šálky instantnej polenty
115 gramov nesoleného masla, nakrájaného na kocky
1 šálka strúhaného parmezánu
soľ a korenie
1 šálka strúhaného gruyere (alebo iného tvrdého švajčiarskeho syra)
6 plátkov šunky
2-3 polievkové lyžice olivového oleja
3 póry - dôkladne vyčistené a nakrájané na tenké plátky
2 šálky baby špenátu
6 veľkých vajec

Ako na to:
Uvarte v hrnci polentu (treba povariť asi 2-3 minúty, alebo kým nezhustne). Zložte zo sporáku, vmiešajte maslo, parmezán, osoľte a okoreňte. Nalejte polovicu polenty na zľahka vymastený plech. Na vrch poukladajte plátky šunky a syr Gruyèr a na vrch nalejte zostávajúcu polentu. Nechajte na hodinu (alebo aj na celú noc) vychladnúť.
Pór zľahka orestujte na olivovom oleji, do mäkka. Pridajte špenát, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Polentu rozkrájajte na ľubovoľné veľkosti, kúsky opečte na panvici – dozlatista – asi
4-6 minút z každej strany. Podávajte s kopčekom pórovo-špenátovej zmesi a doplňte volským okom.


Tekvicové palacinky s javorovým krémom

Prísady:
Na krém:
240 ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice javorového sirupu
Na palacinky:
1 vajce
1 lyžica cukru
1 lyžička vanilky
2 lyžice rozpusteného masla
1/2 šálky zmixovanej tekvice
1 šálka hladkej (celozrnnej) múky
1/4 šálky pohánkovej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky mletej škorice
1 lyžička mletého zázvoru
2 štipky muškátového orieška
1 šálka plnotučného mlieka

Ako na to:
Do veľkej misy nalejte smotanu, začnite šľahať, pridajte javorový sirup a došľahajte.
V mise vyšľahajte vajcia, cukor a vanilku - až do peny. Pridajte rozpustené maslo a tekvicu a zmiešajte dohromady.
Múku, prášok do pečiva a koreniny vsypte do tekvicovej zmesi. Nalejte do zmesi mlieko a rozšľahajte dohladka.
Rozohrejte panvicu, vložte do nej maslo a akonáhle sa rozpustí, vlejte do nej cesto. Pražte z jednej strany (kým sa nezjavia bublinky), potom otočte. Podávajte ihneď s javorovým krémom.


Francúzsky toast s čučoriedkami a slaninou

Potrebujeme:
Na toast:
4 veľké vajcia
2 šálky plnotučného mlieka
2 / 3 šálky cukru
1 lyžica vanilkového extraktu
1 / 2 lyžičky soli
6 plátky 2-dňového chleba
maslo na panvicu
Na čučoriedkovú zmes:
470 gramov čučoriedok
1 / 2 šálky cukru
1 šálku vody
Na pikantno-sladkú slaninu:
slanina (asi 12 plátkov)
2 lyžice hnedého cukru
1/2 lyžičky kajenského korenia
1 / 2 lyžičky čierneho korenia
Ako na to:
Vyšľahajte vajíčka, mlieko, cukor, vanilku a soľ a zmes nalejte do zapekacej misky. Namočte do nej chlieb a nechajte ho potopený, kým úplne nenasiakne. Rozpustite 2 lyžice masla na malej panvici a opekajte do zlatista.
Všetky prísady na čučoriedkovú zmes vložte do hrnca a varte na stredne nízkej teplote - za občasného miešania. Môžete tiež pridať trochu citrónovej šťavy alebo pomarančovej kôry, prípadne čerstvé bylinky.
Na slaninu predhrejte rúru na 180 stupňov. Zmiešajte hnedý cukor, korenie v malej miske a dajte bokom. Položte slaninu na papier na pečenie a pečte asi 20 minút. Vyberte z rúry, otočte ju, posypte cukrom a vráťte nazad do rúry. Pečte asi 10 až 20 minút – dochrumkava.


Koláčiky s chrumkavým pórom, cesnakom a tymiánom

(4 až 6 porcií)
Prísady:
extra panenský olivový olej
veľký zväzok póru, nakrájaný na tenké plátky
štipka kajenského korenia
3 strúčiky drveného cesnaku
3 šálky ryžového mlieka
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka kukuričnej krupice
1/2 lyžičky hrubej morskej soli
1/2 lyžičky čerstvého tymiánu
Ako na to:
V stredne veľkej panvici zmiešajte pol lyžice olivového oleja, s pórom a kajenským korením. Duste asi 10 až 15 minút, kým vám nevznikne soté. Pridajte cesnak, opražte ho do zlata. Dajte bokom.
V stredne veľkej teflónovej panvicu zmiešajte ryžové mlieko s vývarom, prikryte, priveďte do varu a varte asi 3 minúty. Znížte teplotu a duste asi 25 minút, za stáleho miešania drevenou lyžicou.
Pridajte pórovú zmes, soľ, tymian a dobre premiešajte. Varte ďalších 5 minút, za občasného miešania.
Nalejte zmes do pekáča a nechajte na noc (alebo aspoň tri hodiny) v chlade.
Predhrejte rúru na 120 stupňov. Cesto narežte na kúsky, opražte na panvici (2 až 3 minúty z každej strany) a nechajte dopiecť v rúre.

Malawah - sladké somálske palacinky

Prísady:
pol lyžičky soli
1 hrnček cukru
3 šálky múky
3 šálky mlieka
2 vajcia
1 až 2 polievkové lyžice
rastlinný olej na vyprážanie
Ako na to:
Všetky prísady (okrem oleja) ušľahajte dohladka. Upražte palacinky a zapíjajte ich koreneným čiernym čajom.

 

Zdroj: designsponge.com

01 - Modified: 2006-03-27 20:10:35 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina má novú šancu na obnovu oranžovej koalície
01 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-06 14:34:45 - Feat.: - Title: Pripomína rybí trh pri mori, nájdete ho však v centre Bratislavy. Chernomorka láka čerstvosťou a konceptom 04 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 05 - Modified: 2024-01-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Kto správne raňajkuje, ľahšie chudne, odkazuje odborníčka. Tu sú jej tipy, v ktorých sa nájde každý
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 14:11