StoryEditor

Nový stravovací trend. Jedzte čisto, zachránite seba aj planétu

10.05.2016, 00:00

Z Veľkej Británie a USA začína do našich končín pomaly presakovať nový stravovací trend. Volá sa clean eating, teda čisté stravovanie. Predstavitelia uvedomelého lifestylu mu podliehajú geometrickým radom, tvrdia svorne zahraničné médiá.

Jesť čisto sa medzi občanmi osvietenými natoľko, že nemajú chuť sabotovať svoje životy a planétu Zem formou vyprážaného hocičoho trikrát denne, stalo mantrou. Čisté stravovanie je životný štýl, ktorý si hrdo zakladá na vysoko zodpovednom prístupe k potrave a jej zdrojom k ľudskému telu aj k životnému prostrediu. Toľko pekná teória. A čo prax? Čistí jedáci sa stravujú natoľko sofistikovane, že im reálne hrozia oslavy vlastného 120. jubilea.

Trend bez zavádzania
Čisté stravovanie je nový spôsob životosprávy založený na prijímaní potravín, ktoré maximalizujú energiu, optimalizuje zdravie a podporujú ekológiu. Čisté jedlá sú tie, ktoré nie sú zaťažené zbytočnými tepelnými procesmi, chemickými prísadami ani milión kilometrov dlhou uhlíkovou stopou.

Koncept nie je nijaká kamufláž. Nie je to ani diéta, pri ktorej mesiac trpíte ako pes, len aby ste o ďalších tridsať dní mali o päť kilogramov viac, ako keď ste s chudnutím začínali. Nejde ani o bleskurýchlu detoxikáciu, ktorá organizmus viac domýli a vyvedie z rovnováhy ako zharmonizuje a prečistí. Pokrmy podľa filozofie čistého stravovania nie sú nudné a pri ich prežúvaní netreba zadržiavať dych a zatvárať oči, ako nás za mladi vycvičili skúsenosti s blahodarným rybím olejom. Naopak, čisté jedlo je minimálne také svieže a chutné ako je zdraviu prospešné. Kto čistú kuchyňu raz okúsi, po klasickom menu, čo ho do desiatich minút po zjedení uspí ako zaklínač hadov, už viac nesiahne.

Flickr

Pod boomom čistého stravovania sú podpísané najmä jeho anglické pionierky, sestry Hemsleyové. Inovatívne šéfkuchárky Jasmine a Melissa vlastnia v Londýne reštauráciu Hemsley + Hemsley, ktorá má v jedálnom lístku len kreácie čistej kuchyne a z návštevy ktorej sa postupne stáva kultová záležitosť. Sestry sú takisto autorkami kuchárskej knihy The Art of Eating Well (Umenie dobrého stravovania), ktorá sa od vydania predáva lepšie ako čisté celozrnné bio rožky. 

Zásady ako z ocele - myšlienka čistej stravy stojí na pevných nohách:
1. Na dĺžke dráhy medzi vznikom a požitím jedla záleží. Čím je trasa kratšia, tým je pokrm čistejší, ergo zdravší.
2. Najhodnotnejšie potraviny sú tie, ktoré možno počastovať dnes už pomerne nevídaným prívlastkom „skutočné“. Jedná sa o  jedlá a nápoje, ktoré boli minimálne priemyselne manipulované - rafinované, chemicky ošetrované, mrazené, sušené, dochucované, karbonizované, umelými vitamínmi vylepšované, odfarbované, prifarbované, zafarbované a dofarbené.
3. Strava zbavená prirodzenej podoby je ekvivalentom otravy pre potkany. Radšej hlodavcov než seba ponúknite chlebom z obilia zbaveného otrúb, mäsovým výrobkom z hmoty neistého pôvodu a zloženia alebo pasterizovanou ovocnou šťavou. Nech sa rozumie samo sebou, aj všetkými pochutinami, ktoré sú síce dobre odvedenou laboratórnou prácou, no okolo pôvodu v prírode neprešli, ani keď zablúdili. Reč je o cukríkoch vo farbách dúhy, žuvačkách, sýtených a energetických nápojoch, všakovakých polotovaroch a instantných jedlách.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:36