StoryEditor

Novým hitom na chudnutie môže byť aj čokoláda. Tá nízkotučná

24.06.2016, 00:00

Znížiť percento tuku v čokoláde bolo doteraz pre vedcov orieškom. Teraz sa konečne podarilo vyrobiť čokoládu, ktorá by mohla mať až o desať percent menej tuku. Experti však pochybujú, že by nízkotučná čokoláda pomohla obéznym ľuďom k zhodenie kíl, píše portál iDnes.cz.

Čokoláda sa skladá z kakaovej hmoty, kakaového masla, cukru a sušeného mlieka (v prípade mliečnej čokolády). Väčšinou obsahuje okolo 40 percent tuku, čokoládoéj polevy dokonca až 60 percent tuku. Vedci sa preto v súvislosti s celosvetovou epidémiou obezity a popularitou čokolády snažili niekoľko rokov prísť na to, ako v obľúbenej pochúťke znížiť obsah tuku. Doteraz ich snahy stroskotali na tom, že po odstránení tuku sa zmenila štruktúra čokolády, ktorá hrudkavela a upchávala výrobné zariadenia. Odstrániť až 10 percent tuku sa teraz podarilo vedcom na univerzite v americkej Filadelfii. Využili na to elektrické pole, ktoré zmenilo viskozitu čokolády a dokonca aj jej chuť.

„Podľa niektorých názorov má čokoláda ošetrená ER (elektroreológiou) silnejšiu chuť po kakaovej hmote a je lepšia ako pôvodná čokoláda,“ uviedli americkí vedci v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences (Činnosti Národnej akadémie vied). Tento úspech aplikovaný na obľúbenú čokoládovú tyčinku Mars ale trochu zatieňuje fakt, že sa názory na potraviny so zníženým obsahom tuku v poslednom čase dosť polarizovali. Oproti predchádzajúcemu úzu, že obezitu a zdravotné problémy spôsobuje predovšetkým tuk v našom jedle, sa totiž v poslednej dobe stavia silná opozícia. Tá vidí na vine najmä cukor, nízkotučné potraviny naopak považuje za problematické pre optimálnu váhu i diabetikov.

Po tuku nepriberiete, hlásajú britskí lekári
„Jedením tuku nepriberiete,“ uviedlo v máji britskej Národné fórum pre obezitu a zároveň vyzvalo na zmenu diétnych odporúčaní, ktoré podľa nich nefungujú. Ich správa, ktorá odrádza od nízkotučných potravín a naopak vyzýva ľudí na konzumáciu čerstvých potravín s vyšším obsahom tuku ako je avokádo alebo mliečne produkty, vyvolala medzi odborníkmi na výživu podľa denníka Telegraph veľkú reakciu. Nasýtené tuky podľa nej neznamenajú ani nebezpečenstvo pre obehový systém, ako sa vedci posledných tridsať rokov domnievali a ako lekári hovorili aj svojim pacientom. Ďaleko väčší problém vidia v nízkotučných, odtučnených a ďalších priemyselne spracovaných potravinách, ktoré musia prejsť veľkými úpravami a chuť a textúra je do nich namiesto tuku dodávaná ďalšími ingredienciami a cukrom.

Odborníci preto odporúčajú nespoliehať sa na kupovaná jedlá (či už klasické alebo nízkotučné), ale snažiť sa variť doma zo základných, čerstvých a kvalitných surovín. „Tuky sú nositeľmi chuti. Každá menej tučná či netučná náhrada bude vždy znamenať to, že výrobok chuťovo viac či menej utrpí. Zamyslite sa teda hlavne nad množstvom tukov, ktoré pri varení používate (malé množstvo vás určite nijako nepoškodí),“ poradil čitateľom iDNES.cz výživový špecialista Peter Havlíček. A to nepochybne bude platiť aj v prípade čokolády - nášmu telu urobí lepšie niekoľko kociek tmavej čokolády než celá mliečno-čokoládová tyčinka s karamelom, i keď so zníženým obsahom tuku.

01 - Modified: 2024-12-20 10:05:00 - Feat.: - Title: Elektromobily ekologickejšie ako spaľováky? Áno a výrazne, potvrdzujú vedci v štúdiách 02 - Modified: 2024-12-20 09:17:24 - Feat.: - Title: Hľadáme život vo vesmíre úplne zle? Existovať by mohol aj bez planét, tvrdia vedci 03 - Modified: 2024-12-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Pokazené Vianoce? Vedci odhalili dátum, kedy sa narodil Ježiš. Nesedí rok, mesiac a ani deň, ktorý poznáme 04 - Modified: 2024-12-18 09:04:32 - Feat.: - Title: Alarmujúce prepojenia. Nepodložené presvedčenia ohrozujú verejné zdravie, tvrdia vedci zo SAV 05 - Modified: 2024-12-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci objavili pravdepodobne nový druh prastarých ľudí s veľkými lebkami, ktorí žili v Ázii pred viac ako 100 000 rokmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 15:54