StoryEditor

Mýty o otrave jedlom v letných mesiacoch. Čo je pravda a čo lož?

13.07.2016, 00:00

V letných dňoch stúpa spolu s vonkajšou teplotou aj riziko otráv zo skazeného jedla. Baktérie obsahuje väčšina potravín a kontaminované jedlo ponechané v teple dopomáha k ich rozmnožovaniu, píše Marcela Svobodová z idnes.cz.

Pikniky a grilovanie k letnej pohode neodmysliteľne patria, ale aj pri týchto relaxačných aktivitách je nutné dodržiavať určité pravidlá. Inak sa môže veľmi ľahko stať, že pohodový večer skončí nepríjemnými žalúdočnými ťažkosťami a v horšom prípade aj prevozom do nemocnice. Kvôli pretrvávajúcim vysokým teplotám majú jednotlivé patogénne mikroorganizmy (baktérie a plesne), ktoré spôsobujú zdravotné ťažkosti, lepšie podmienky pre život a väčšmi sa množia. Potraviny sú tak náchylnejšie na pokazenie a stávajú sa kontaminovanými.

"Kontamináciou sa rozumie určitý spôsob znečistenia potravín, kedy dochádza k porušeniu ich zdravotnej bezchybnosti a k riziku tráviacich problémov, zvracania, hnačiek, horúčok a dehydratácie. Toto je nebezpečenstvo potravín spôsobené mikroorganizmami," uviedla odborníčka na výživu Pavlína Dostalíková z Inštitútu zdravého životného štýlu NutriCentrum.

Príznaky sa rôznia
Lekárka Pavla Myslíková z Lekárskeho domu Praha 7 dodala, že okrem nevoľnosti, vracania, hnačiek a horúčok si niekedy pacienti sťažujú aj na únavu, potenie a motanie hlavy. Tieto príznaky väčšinou súvisia s poklesom krvného tlaku a s dehydratáciou.

"Prvoradou úlohou je zabrániť dehydratácii," radí doktorka Myslíková. Odborníčka však zároveň dodáva, že väčšinu prípadov otravy jedlom zvládneme za pomoci domácej liečby.

Flickr

Diéta ako záchrana
"Ordinujte si sladký čaj a tekutiny, možno minerálky, ale zásadne bez bubliniek. Pridajte staršie pečivo, sucháre a piškóty. Ďalší deň môžete postupne pridať po menších dávkach banány, suchú ryžu a zemiaky. Vhodné sú tiež jogurty, ktoré pomáhajú s normalizáciou črevnej flóry," vypočítava lekárka.

Podľa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických narastá počet otráv jedlom v období od mája do septembra, kedy býva jedlo ponechané vonku v potenciálne nebezpečných teplotách. O bezpečnosti potravín v lete koluje veľké množstvo mýtov. My vám dnes objasníme tie najčastejšie z nich.

01 - Modified: 2024-12-22 07:15:00 - Feat.: - Title: Polievka z vrany, v čase pôstu aj bobor. Na šľachtických stoloch boli kedysi pokrmy, ktoré by sme dnes nejedli 02 - Modified: 2024-12-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 03 - Modified: 2024-12-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Prísady do jedál, ktoré liečia. Čo zaberá na boľavé zuby a žalúdok či podporuje chudnutie? 04 - Modified: 2024-12-20 11:44:06 - Feat.: - Title: Nezneužijeme pokles DPH, sľubuje poľnohospodárska a potravinárska komora po rokovaní s Ficom 05 - Modified: 2024-12-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Profesor strávil pod vodou 100 dní. Jeho biologický vek sa znížil o 10 rokov a objavil nový organizmus
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 10:58