StoryEditor

Talianska kuchyňa prekračuje hranice. Vyskúšajte paradajkový cheesecake

31.07.2016, 12:00

Talianska kuchyňa to s paradajkami naozaj vie. A niet divu, paradajky sú v Taliansku základnou surovinou. Ide však o ovocie alebo zeleninu? Názory a odpovede na túto otázku sa líšia nielen podľa toho, kto na ňu zodpovedá, teda predovšetkým vedci, ale aj kuchári, pre ktorých je použitie paradajok každodennou záležitosťou. Vedecky povedané, ide určite o ovocie. Aspoň tak to tvrdí renomovaný oxfordský slovník. Aj v minulosti išlo totiž tiež hlavne o clá, ktoré boli rôzne podľa toho, či išlo o zeleninu či ovocie, to bol tiež jeden z dôvodov, prečo sa touto otázkou zaoberali súdy napríklad v Spojených štátoch.

Zelenina či ovocie, rozriešenie hlavne podľa chuti
Ak budeme paradajku posudzovať podľa chuti, zvíťazí zelenina, najmä pre unikátnu skôr slanú chuť. Avšak je nutné poznamenať, že pri niektorých odrodách paradajok prevažuje chuť sladká. Rovnako ale by sme mohli byť zmätení práve napríklad pri rebarbore, ktorú považujeme za ovocie, hoci ide o zeleninu. Či tak alebo onak, pre naše účely ide predovšetkým o chuť a my sa môžeme presvedčiť, že paradajky možno použiť napríklad práve do cheesecaku. A túto zaujímavú kombináciu vymysleli Taliani. Píše Dagmar Heřtová z portálu tastejourney.cz pre lidovky.cz.

Práve dozrievajúce paradajky vám pripravia prirodzenú ozdobu tohto skôr slaného cheesecaku. Čím rozmanitejšie druhy, tvary a farby, tým lepšie, fantázii sa medze nekladú. Klasické tvary okrúhle a súdkovité doplňte malými cherry paradajkami. Nezabudnite aj na odrody zelenej či len žltooranžovej, neznamená to, že nie sú zrelé, nenechajte sa zmiasť, ide o odrody, ktoré sú na chuť veľmi lahodné. V prípade, že zoženiete paradajky na stonke, máte vyhraté. Dajú cheescaku ten správny rustikálny charakter nielen pre ozdobenie, ale najmä čo sa týka chutí, bývajú väčšinou viac aromatickejšie. Jednoducho použite všetko, čo vám príroda, teda vaša záhradka alebo balkón, nadelí. A krájajte rovnako bláznivo, pozdĺžne, horizontálne aj na plátky či len na štvrtky, tentoraz tu nie sú žiadne striktné pravidlá.

Do náplne soľ aj cukor
Na to, že používame sladko slané chute sme si už zvykli. Len si predstavme modernú pochúťku, ktorej len málokto odolá - slaný karamel. Máme ho v čokoláde, v omáčkach a náplniach a nemôžeme si ho vynachváliť. Skvelá kombinácia chutí. A možno sa rovnako nadchnete aj pre túto taliansku kombináciu - cheesecake s paradajkami. Unikátna chuť paradajok výborne súznie s chuťou marscapone a krémového syra. Ešte viac si pochutíte, keď zvolíte kozí krémový syr, má svoju špecifickú chuť a navyše je veľmi zdravý. A nie je treba nič viac, len dochuťte soľou, ale i cukrom a korením. O všetko ostatné sa už postarajú paradajky, olivový olej a samozrejme pôvabná a veľmi aromatická bazalka pravá, ktorá k letu tak i k paradajkám a Stredomoriu neodmysliteľne patrí. Naozaj s ňou nešetrite.

tastejourney.cz

Ako na korpus na cheesecake?
Tradične sa korpus pripravuje s rozdrobených sušienok s maslom, teda sa nepečie. Toto pravidlo ale pokojne môžete porušiť a pre tentokrát tak urobte. S maslovými sušienkami by asi paradajky až tak neladili. Použite len tenký korpus z nie príliš tučného krehkého cesta. Pre rýchlosť prípravy pokojne použite kupované, nepotrebuje odležať a máte ho ihneď po ruke, keď vás napadne tento neopozeraný cheesecake pripraviť. A potom už len zmiešajte náplň a dajte si odležať paradajky do olivového oleja, morskej soli a aromatickej bazalky. Náplň cheesecaku si potrebuje chvíľku oddýchnuť, potom ju ozdobte paradajkami a ihneď podávajte. Garantujem, že tentokrát všetkých prekvapíte. Spomeniete si, že by vám niekto servíroval cheesecake s paradajkami? Áno, asi budete jedineční.Tak už neváhajte ani chvíľku a pustite sa do prípravy. Talianske chute vás prekvapia.

Cheesecake s farebnými paradajkami

Potrebujeme:
1 balíček krehkého cesta (nie sladkého)
300 ml syra marscapone
100 g kozieho mäkkého syra
50 g zmäknutého masla
1 lyžičku morskej soli
2 lyžičky cukru
čerstvo namleté ​​korenie
asi 500 g rôznych odrôd paradajok (rôzne farby a tvary, cherry paradajky a pod.)
hrsť čerstvých lístkov bazalky pravej
2 lyžice extra panenského olivového oleja
morskú soľ na zmes paradajok

Ako na to: Najskôr si predhrejeme rúru na180 °C. Do vymastenej tortovej formy vložíme vyvaľkané krehké cesto tak, aby sa cesto dotýkalo aj okrajov formy. Poprepichujeme vidličkou, aby sa cesto nedvíhalo a dáme piecť na 15 minút. Medzitým si umyjeme paradajky, rozkrojíme ich pozdĺžne aj na výšku, niektoré nakrájame na plátky a necháme si jeden strapec malých cherry paradajok stranou. Paradajky potom dáme do misy, zalejeme olivovým olejom, posypeme morskou soľou, pridáme lístky čerstvej bazalky a zľahka premiešame a dáme bokom.

V hlbšej mise spojíme zmäknuté maslo, syr marscapone, kozí krémový syr, soľ a cukor a trochu čierneho korenia, všetko zmiešame, najlepšie elektrickým mixérom do hladka. Upečený korpus necháme chvíľku vychladnúť. Preložíme ho na stojan alebo tanier, na ktorom budeme cheesecake servírovať. Zmes preložíme na korpus, nožom uhladíme a dáme do chladničky asi na hodinu aj dlhšie odpočinúť. Vyberieme korpus s usadenou náplňou a navrch preložíme paradajky. Nakoniec ozdobíme stonkou s cherry paradajkami. Doplníme čerstvými bazalkovými lístkami a podávame.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:22