"A ak toho dokážete zjesť ešte viac, tým lepšie!" Uvádza sa na internetovej stránke francúzskeho národného nutričného programu. To už človeka dokáže odradiť.
Medzinárodný tím vedený nórskymi výskumníkmi porovnával 95 štúdií, ktoré boli publikované vo vedeckých časopisoch. Cieľom bolo osvetliť vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a nebezpečenstvom vzniku kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a úmrtnosti, ako aj zvláštne účinky ovocia a zeleniny.
Nórski autori tvrdia, že tieto druhy ovocia a zeleniny sú najväčšími nepriateľmi kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a všetkých ostatných chorôb. Pozrite si ich v galérii.
Pokiaľ ide o dávky s ochrannými účinkami, sú výsledky trochu beznádejné pre tých, ktorí sotva zjedia päť odporúčaných porcií. "U rakoviny sa najnižšie riziko ochorenia pozorovalo pri 60 dekagramoch ovocia a zeleniny denne, zatiaľ čo u kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosti to bolo 80 dekagramov denne," uviedli autori komparatívneho výskumu.
"Ak sa uspokojíte s piatimi porciami denne, ani to nie je zbytočné," spresnili autori, ktorých cituje francúzsky denník Le Figaro. Podľa nich je ale potrebné snažiť sa viac ... Spočítali totiž, že 7,8 milióna ľudí vo svete by v roku 2013 nemuselo zomrieť, keby denne jedli 80 dekagramov ovocia a zeleniny. Ich závery však počítajú s tým, že zníženie rizika úmrtia je späté iba s významným množstvom zjedenej zeleniny a ovocia. Samozrejme osoby konzumujúce viac týchto produktov majú zároveň lepšiu životnú hygienu.
"Tieto počty nemajú žiadny zmysel. Päť porcií ovocia a zeleniny denne je predovšetkým pekný slogan. Desať kusov ovocia a zeleniny denne je veľmi ťažké zjesť a nemusí to byť ten najlepší nápad z hľadiska trávenia. Ani tu nie je spoľahlivo preukázaný úžitok, "hovorí však doktor Laurent Chevallier, expert na klinickú výživu z Montpellier.
Surová alebo varená?
Všetko ale záleží predovšetkým na jednotlivcovi, na druhu zvoleného ovocia a zeleniny a na spôsobe, ako sú konzumované. Pozor tiež na ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukrov a trochu utišujú hlad. Surové produkty sa tiež niekedy ťažko trávia. Lekár sa pravidelne stretáva s pacientmi, ktorých žalúdok trpí nadmierou surovej stravy.
"Z historického hľadiska ľudia skôr jedli viac varenej stravy, pretože ovocie a zelenina, ktoré mali k dispozícii, boli dosť tvrdé. Tendencia jesť surové potraviny sa zrodila v minulom storočí, v súvislosti so záujmom o vitamíny. Tie však teplo nemusia nutne ničiť. Dva kusy ovocia denne stačia na to, aby sa pokryla potreba vitamínu C, "hovorí Chevallier.
Stanoviť optimálne množstvo ovocia a zeleniny, ktoré treba denne zjesť, možno len ťažko, pretože ich kvalita je veľmi rozdielna. "Napríklad hrozno a čučoriedky majú väčší antioxidačný účinok ako jablká," uvádza lekár.