Mäsové výrobky a mäso Odborníci radia veriť inštinktom, to znamená jedlo si najskôr dobre prezrieť, potom ho ovoňať a ak sa všetko ostatné zdá byť v poriadku, ochutnať ho. Portál Food safety uvádza, že jedlo z kuracieho mäsa by sme mali v chladničke pri teplote štyri °C skladovať maximálne tri až štyri dni. Potom je ideálne ho vyhodiť. To isté sa týka aj polievok z mäsa alebo zeleniny či pizze alebo vyprážaného kuracieho mäsa. V prípade surovej hydiny je doba skrátená na maximálne dva dni, pri vyššie uvedenej teplote. Tip: Čerstvosť potravín v chladničke môžete predĺžiť skladovaním v nádobách, ktoré vytvoria vákuové prostredie. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Skladujete vajíčka na dverách chladničky? Odborníci prezradili, akých chýb sa denne dopúšťame

31.08.2022, 12:00
  • Na vrchnej polici je totiž teplota najstabilnejšia a nahnité ovocie narobí na vašom zdravi viac škody ako ste si mysleli.
  • Poznáte základné pravidlá skladovania a čomu by ste mali vyhýbať?
  • Prinášame vám prehľad potravín, na ktoré by ste si mal dať pri skladovaní v chladničke pozor. 

Tiež občas neviete, čo do chladničky patrí, čo tam skladovať nemusíte alebo čo by ste odtiaľ vyslovene mali vyhodiť? Nie ste sami. Potvrdzuje to aj názor Dona Schaffnera, profesora mikrobiológie potravín na Rutgersovej univerzite.

Upozorňuje, že zmätok v pravidlách skladovania môže spôsobovať aj to, že nerozlišujeme potraviny, ktoré síce obsahujú organizmy, kvôli ktorým potraviny vyzerajú aj chutia inak - a medzi patogénmi, ktoré spôsobujú zdravotné komplikácie.

"Dátumy minimálnej trvanlivosti nie sú exaktnou vedou," hovorí pre portál Reader´s Digest. "Nie je to tak, že by sa stav jedla zázračne zhoršil v priebehu noci." Potvrdzuje to aj Paul VanLandingham, člen fakulty v Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University v Providence, ktorý v rozhovore pre portál WebMD vysvetlil, že sa dátum minimálnej trvanlivosti na balení týka skôr kvality než bezpečnosti.

Čiže deň, kedy je položka v obchode poslednýkrát, určuje to, dokedy je v najkvalitnejšom stave. To však neznamená, že nie je dobrá aj po tom. Chýb, ktoré sa od toho odvíjajú a ktorým veríme, je však viac.

Portál preto v tejto súvislosti priniesol prehľad omylov a upozornení, na ktoré si dať pri skladovaní v chladničke pozor:

01 - Modified: 2022-08-23 11:46:05 - Feat.: 1 - Title: Syrom proti rednutiu kostí? Vedci tvrdia, že tento druh môže zachrániť kosti a „zahnať“ osteoporózu 02 - Modified: 2023-06-08 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Nákupu zeleniny a ovocia sa poobedete vyhnite. Čím sa riadiť, aby sme zachovali ich kvalitu a ušetrili?
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 00:13