Mäsové výrobky a mäso Odborníci radia veriť inštinktom, to znamená jedlo si najskôr dobre prezrieť, potom ho ovoňať a ak sa všetko ostatné zdá byť v poriadku, ochutnať ho. Portál Food safety uvádza, že jedlo z kuracieho mäsa by sme mali v chladničke pri teplote štyri °C skladovať maximálne tri až štyri dni. Potom je ideálne ho vyhodiť. To isté sa týka aj polievok z mäsa alebo zeleniny či pizze alebo vyprážaného kuracieho mäsa. V prípade surovej hydiny je doba skrátená na maximálne dva dni, pri vyššie uvedenej teplote. Tip: Čerstvosť potravín v chladničke môžete predĺžiť skladovaním v nádobách, ktoré vytvoria vákuové prostredie. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Skladujete vajíčka na dverách chladničky? Odborníci prezradili, akých chýb sa denne dopúšťame

31.08.2022, 12:00
  • Na vrchnej polici je totiž teplota najstabilnejšia a nahnité ovocie narobí na vašom zdravi viac škody ako ste si mysleli.
  • Poznáte základné pravidlá skladovania a čomu by ste mali vyhýbať?
  • Prinášame vám prehľad potravín, na ktoré by ste si mal dať pri skladovaní v chladničke pozor. 

Tiež občas neviete, čo do chladničky patrí, čo tam skladovať nemusíte alebo čo by ste odtiaľ vyslovene mali vyhodiť? Nie ste sami. Potvrdzuje to aj názor Dona Schaffnera, profesora mikrobiológie potravín na Rutgersovej univerzite.

Upozorňuje, že zmätok v pravidlách skladovania môže spôsobovať aj to, že nerozlišujeme potraviny, ktoré síce obsahujú organizmy, kvôli ktorým potraviny vyzerajú aj chutia inak - a medzi patogénmi, ktoré spôsobujú zdravotné komplikácie.

"Dátumy minimálnej trvanlivosti nie sú exaktnou vedou," hovorí pre portál Reader´s Digest. "Nie je to tak, že by sa stav jedla zázračne zhoršil v priebehu noci." Potvrdzuje to aj Paul VanLandingham, člen fakulty v Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University v Providence, ktorý v rozhovore pre portál WebMD vysvetlil, že sa dátum minimálnej trvanlivosti na balení týka skôr kvality než bezpečnosti.

Čiže deň, kedy je položka v obchode poslednýkrát, určuje to, dokedy je v najkvalitnejšom stave. To však neznamená, že nie je dobrá aj po tom. Chýb, ktoré sa od toho odvíjajú a ktorým veríme, je však viac.

Portál preto v tejto súvislosti priniesol prehľad omylov a upozornení, na ktoré si dať pri skladovaní v chladničke pozor:

01 - Modified: 2022-08-23 11:46:05 - Feat.: 1 - Title: Syrom proti rednutiu kostí? Vedci tvrdia, že tento druh môže zachrániť kosti a „zahnať“ osteoporózu 02 - Modified: 2022-07-28 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako správne vybrať melón či paradajky prečo je chyba kupovať ovocie a zeleninu poobede?
01 - Modified: 2022-09-23 09:17:59 - Feat.: - Title: Vietnamci sa pustia do hocičoho, aby mohli zabezpečiť rodinu a prežiť, tvrdí pre HN šéfka gastrosiete 02 - Modified: 2022-09-23 07:16:30 - Feat.: - Title: Tieto potraviny vám na jeseň pomôžu s imunitou, ale aj s chudnutím či prechladnutím 03 - Modified: 2022-09-25 11:22:54 - Feat.: - Title: Veľké porovnanie: Slováci schudobneli. Čo si za 100 eur kúpite dnes a čo v minulosti? (+prehľadné tabuľky) 04 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Čím sa v reštauráciách strápňujeme? Známi šéfkuchári prezradili najväčšie prešľapy Slovákov 05 - Modified: 2022-09-20 11:14:10 - Feat.: - Title: Keď na vás niečo lezie. Čo sú to „prírodné antibiotiká“ a ako fungujú?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2022 08:29