StoryEditor

Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička

13.04.2024, 08:00
  • Mierny priebeh zimy spolu so skorým príchodom jarných teplôt potom urýchlil aj nástup jarných druhov húb. Obľúbených aj jedovatých. 
  • Mykologička Tereza Tejklová varuje pred ich zberom aj zámenami.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Všetko prišlo tento rok nejako extrémne skoro. O mesiac skôr kvitnú stromy, vyliezajú jašterice aj žaby. „Je to len pokračovanie trendu, ktorý sa začal už počas zimy,“ je presvedčená mykologička Tereza Tejklová.

„Je to vlastne kvôli tomu, ako vyzerala zima. Na huby sa dalo chodiť v podstate celú zimu, pretože takmer vôbec nebola snehová pokrývka. A pokiaľ boli zrážky, tak skôr dažďové, čo vyhovovalo napríklad hlivám a plamienkam,“ konštatuje mykologička z Múzea východných Čiech v Hradci Králové.

Skorá jar

Hliva sa vraj počas zimy dala spozorovať aj na pardubickej stanici. „Priamo pred stanicou sa dalo pozerať ako rastie. Ako vždy omrzla, ale a potom sa zase spamätala,“ uvádza Tejklová príklad, ako nám huby niekedy rastú doslova pod nosom.

Mierny priebeh zimy spolu so skorým nástupom jarných teplôt urýchlil aj nástup jarných druhov húb, a to obľúbených aj jedovatých.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-29 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe 02 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu? 03 - Modified: 2024-12-13 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
01 - Modified: 2025-07-11 05:30:00 - Feat.: - Title: Odborník na bezpečnosť a výživu potravín: Pre toto sa vyhýbam dovozovej paprike a exotickému ovociu 02 - Modified: 2025-07-11 06:20:15 - Feat.: - Title: (Ne)bezpečné ovocie: Z výživovej bomby ničivá smršť pre zdravie. Ktoré druhy sú najrizikovejšie? 03 - Modified: 2025-07-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Očistenie prihorenej panvice či dozretie avokáda? Tieto jednoduché triky vám ušetria čas, energiu aj miesto 04 - Modified: 2025-07-07 12:57:51 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Langoš ako kúpalisková legenda východného bloku, ktorá prežila pád socializmu aj nástup streetfoodu 05 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. júl 2025 10:55