Všetko prišlo tento rok nejako extrémne skoro. O mesiac skôr kvitnú stromy, vyliezajú jašterice aj žaby. „Je to len pokračovanie trendu, ktorý sa začal už počas zimy,“ je presvedčená mykologička Tereza Tejklová.
„Je to vlastne kvôli tomu, ako vyzerala zima. Na huby sa dalo chodiť v podstate celú zimu, pretože takmer vôbec nebola snehová pokrývka. A pokiaľ boli zrážky, tak skôr dažďové, čo vyhovovalo napríklad hlivám a plamienkam,“ konštatuje mykologička z Múzea východných Čiech v Hradci Králové.
Skorá jar
Hliva sa vraj počas zimy dala spozorovať aj na pardubickej stanici. „Priamo pred stanicou sa dalo pozerať ako rastie. Ako vždy omrzla, ale a potom sa zase spamätala,“ uvádza Tejklová príklad, ako nám huby niekedy rastú doslova pod nosom.
Mierny priebeh zimy spolu so skorým nástupom jarných teplôt urýchlil aj nástup jarných druhov húb, a to obľúbených aj jedovatých.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-29 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe
02 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
03 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie?
02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy
03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne
04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku
05 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?