Dostatok soli potrebujeme nielen kvôli obsahu sodíka. No i pre zdravie našej štítnej žľazy. V tomto ohľade tiež nie je zanedbateľné, akou soľou vlastne solíme. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Slané nástrahy pre naše telo: Ako nájsť rovnováhu a prečo nie dobré soliť tou himalájskou?

  • Podľa rozprávky je nad zlato a rímski vojaci ňou skutočne boli odmeňovaní namiesto peňazí.
  • Pre náš organizmus je nevyhnutná, no zároveň sa v posledných desaťročiach hovorí o jej nadbytku.
  • Kedy teda škodí a kto by s ňou, naopak, šetriť nemal? Naozaj škodí srdcu?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Pokiaľ by sa moderný kráľ pýtal svojich trochu dcér na intenzitu lásky k nemu, tak novodobá Maruška by asi sotva pokorne zašepkala: „Tak vás, tatuško, ľúbim ako tú soľ.“ Niekoľko desaťročí totiž tento (zvyčajne) biely prášok či kryštáliky schytávajú spolu s cukrom či múkou označenie ako biely jed či biela droga.

Stali sa tak obeťou extrémov. Kedy sa teda bez štipky soli nepohneme a odkiaľ nám jej do tela, naopak, prúdi nadbytok? A akú soľ si vlastne pre zdravie vybrať?

Slaná výplata

V ľudskom tele klasickú soľ vo forme bielych kryštálov nenájdeme. V krvi a ďalších telových tekutinách sú však sodík (Na) a chloridy (Cl), teda dve zložky, ktoré dohromady tvoria soľ (chemicky chlorid sodný – NaCl). Dospelý človek má v sebe zhruba sto gramov z každého a navyše ďalšie minerálne soli a stopové prvky.

Sú absolútne nevyhnutné na fungovanie srdca, nervov a svalov aj vstrebávanie látok v čreve a obličkách. Naše telo si ich nevie vytvoriť samo, preto je nutné získať ich iným spôsobom. „Odhadovaný primeraný príjem pre dospelého je denne 1,5 gramu sodíka a 2,3 gramu chloridov,“ udáva český Národný zdravotnícky informačný portál.

Jednoducho môžeme vypočítať, že dospelému človeku stačia necelé 4 gramy soli denne. Také množstvo do seba vpraví príjmom soli obsiahnutej v potrave. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je optimálnych 5 až 6 gramov, samozrejme, vždy záleží aj na fyzickej aktivite a činnosti jednotlivca.

Ak by sme sa pozreli do dávneho praveku, tak by sme zistili, že naši dávni predkovia

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: 0 - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 03 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka
01 - Modified: 2024-11-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Hrozby v tabletkách. Aké sú nebezpečné kombinácie liekov a potravín? 02 - Modified: 2024-11-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Nárast karcinómov štítnej žľazy je celosvetový trend 03 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 04 - Modified: 2024-11-08 11:04:38 - Feat.: - Title: Ivana Gáborík po odtancovaní veľkolepej šou musela ihneď na operáciu. Vážne zdravotné komplikácie 05 - Modified: 2024-11-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Táto choroba trápi milióny ľudí na svete a ty môžeš byť medzi nimi. Čo je alexitýmia a ako si všímať jej príznaky?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. november 2024 00:04