Kaviareň Na ceste v Trenčíne FOTO: Dominika Noskovičová/Kávičkári
StoryEditor

Inakosť nie je nebezpečná: Naša kaviareň nie je o súcite, ale o príležitosti, znie z trenčianskej kaviarne

25.06.2025, 16:00
  • V kaviarni Na ceste dávajú ľuďom so znevýhodnením viac než len prácu – dávajú im príležitosť žiť naplno a „normálne“.
  • A svetu ponúkajú šancu učiť sa rešpektu a pokore.
  • Ak potrebujete spomaliť, zamyslieť sa alebo si len vychutnať šálku dobrej kávy, tu ju dostanete s veľkou pridanou hodnotou.
  • Článok priniesol portál Kávičkári.sk.

Miesto, kde sa neponáhľa čas, kde sa káva podáva s úsmevom a kde sa „inakosť“ stáva súčasťou každodennosti. Len pár minút od historického centra Trenčína stojí kaviareň, ktorá nepriťahuje pompéznosťou, ale pokojom, dušou a svojím poslaním.

Na ceste je chránená dielňa, ktorá zamestnáva ľudí s mentálnym znevýhodnením a zároveň ukazuje svetu, čo všetko dokážu – ak dostanú šancu.

Na ceste

Ide o výnimočné miesto s ešte výnimočnejším poslaním. Kaviareň nesie v sebe mnoho posolstiev a ponúka viac ako iba kávu. Spomaľte aj vy a nájdite si chvíľku času, aby ste sa dozvedeli viac o Kaviarni Na ceste, chránenej dielni, v ktorej vás obslúžia čašníci s postihnutím.

 

Sme v kaviarni Na ceste – v Trenčíne, len kúsok od centra mesta. Názov nesie hlbší význam, ako by sa mohlo zdať. Na ceste tu nie je len človek, ktorý si odskočil na espresso. Na ceste sú predovšetkým oni – ľudia so znevýhodnením, ktorí sa učia novým zručnostiam, prekonávajú vlastné limity a pomaly sa približujú k samostatnejšiemu životu.

„Wau, pozrite sa, ako sa mi to cappuccino podarilo!“ prihovorí sa nám mladý muž so žiarivým úsmevom, hrdosťou v tvári a trochu nesmelým pohľadom. Podarilo sa mu priam ukážkové cappuccino a latte art hodný skúseného baristu.

Volá sa Paľko a dnes má službu spolu s kolegyňou Majkou. Aj keď ju mal mať až poobede, prišiel skôr – vedel totiž, že sa chystáme na návštevu. A veľmi mu záleželo na tom, aby nám osobne pripravil kávu. Pretože mu to ide skutočne výborne.

Od Katovho domu po nové začiatky

„Naša kaviareň nie je o súcite. Je o príležitosti,“ hovorí Zuzana, jedna z dobrovoľníčok OZ Na ceste, ktoré vzniklo v roku 2016. O rok neskôr prišiel nápad založiť kaviareň ako chránenú dielňu s cieľom integrovať ľudí z Domova sociálnych služieb v Adamovských Kochanovciach.

„Zistili sme, že sú tam aj takí ľudia, ktorí nie sú odkázaní len na to, aby sa o nich niekto staral. Mali schopnosť sami sa o seba starať a rozvíjať sa. A tak sme sa s vedením dohodli, že by sme ich mohli vtiahnuť do pracovného prostredia, samozrejme, chráneného, lebo na bežnom pracovnom trhu by sa neuplatnili,“ vysvetľuje iniciatívu kaviarne Na ceste Zuzana.

Prvým priestorom kaviarne bol bývalý Katov dom. Miesto s výrazným genius loci, ktoré malo atmosféru, no časom sa ukázalo ako zdravotne nevyhovujúce. Keď sa naskytla príležitosť presťahovať sa do priestrannejších a prístupnejších priestorov, do bývalej kaviarne, ktorá bola tri roky zatvorená, neváhali: „Dali sme jej nový život – a ona ho teraz dáva nám.“

Prvá práca, veľká hrdosť, malé kroky k samostatnosti

V kaviarni momentálne pracujú štyria ľudia s mentálnym znevýhodnením, pričom každý z nich musí mať pri sebe vždy jednu asistentku. Striedajú sa v rôznych pozíciách – niekto ovláda objednávkový systém, iný pripraví kávu, ďalší vie dokonale naservírovať podnos ku káve.

Zamestnanci, ktorí sem dochádzajú z DSS v Adamovských Kochanovciach či iných zariadení, sa vďaka práci učia nielen obsluhe a príprave kávy, ale aj bežným sociálnym zručnostiam – cestovať mestskou dopravou, orientovať sa v priestore, komunikovať so zákazníkmi.

„Vidíme obrovský pokrok. Kedysi boli utiahnutí, dnes sú sebavedomejší a komunikatívnejší. A to nielen v rámci ich pracovného prostredia, ale aj kdekoľvek vonku, v bežnom živote. Zrazu sa im otvoril svet, celkom obyčajný, no pre nich veľkolepý,“ hovorí jedna z 15 dobrovoľníčok OZ, ktoré sú pre zamestnancov oporou aj sprievodcami životom.

Chránené a bezpečné miesto pre každého

Kaviareň prináša pre ľudí so zdravotným znevýhodnením skvelé výsledky. No nie každý je extrovert, a tak pre tých, ktorí majú rešpekt pred kontaktom s cudzími ľuďmi, vznikla ďalšia chránená pracovná príležitosť, a to baliareň.

„Kolegovia pracujúci v baliarni majú schopnosti podobné ako kolegovia v kaviarni, akurát nie sú takí kontaktní, potrebujú väčšiu ochranu a väčší pokoj. V baliarni je to ich svet, pokojný a sústredený, kde balia kávu, koreniny, sušené potraviny. Každý má svoj rytmus, svoje tempo.“ Všetci zamestnanci pracujú pod dohľadom asistenta a v súlade s ich individuálnymi potrebami. Systém je flexibilný a ľudský – rovnako ako v kaviarni.

Kaviareň Na ceste nie je iba miestom, kde si viete vychutnať niečo dobré pod zub či dobrú kávičku, v máji navyše aj s obľúbenou oblátkou Mini Mila, ktorú dostanete ku každému kávovému nápoju. Pravidelne sa tu organizujú aj rôzne akcie, vernisáže, kvízy a prednášky, napríklad cestovateľské, zdravotné či o ochrane prírody. Snažia sa sem ľudí prilákať aj kvôli inej aktivite a ukázať im, že inakosť nie je nebezpečná.

Okrem iného je kaviareň Na ceste aj miestom rôznych komunitných stretnutí. O jednom takom, ktoré utkvelo Zuzane F. v pamäti, nám aj porozprávala: „Na Deň Downovho syndrómu sme tu mali viacero rodín, to bolo úžasné. Toľko radosti na jednom mieste len tak ľahko nezažijete. Navyše bolo krásne vidieť iskričku nádeje v očiach rodičov, že aj ich deti majú budúcnosť. Že práca, cestovanie či sociálne kontakty sú pre nich reálne.“

Podporte tak, ako je vo vašich silách

Každý pomáha tak, ako je v jeho možnostiach. A to nevravím iba o finančnej pomoci. Venovať úsmev, pekné slovo či kúsok zo svojho času je niekedy to najcennejšie, čo môžete takýmto ľuďom dať. Ak zavítate do Kaviarne Na ceste, určite tu všetko spomínané ocenia.

Okrem toho si však môžete odniesť domov aj malú hmotnú spomienku v podobe ručných výrobkov, ktoré vyrábajú ich kamaráti z DSS a dielne Púpavka. Aj Majka dostala do vienka šikovné ruky. Či už vytvára keramické výrobky, maľuje krásne obrázky, nádherne vyšíva, alebo tvorí sezónne ikebany.

Aj výzdobu v kaviarni si vždy robia sami. Keď sa bavíme o šikovnosti Majky, Paľko hneď hrdo pribehne a prinesie nám ukázať Majkine výtvory, konkrétne kresbu, ktorú nám aj opíše. Majka stojí trochu opodiaľ, s miernym rumencom v tvári. A čo ju inšpiruje? Najprv sa zamyslí a potom odpovie jednoduche, stručne a krásne – kvety, príroda, ľudia, taký život naokolo.

Sortiment kaviarne sa neustále rozširuje. V lete sa pridáva zmrzlina, od mája sú v ponuke aj raňajky – od croissantov cez paštéty až po ryžové kaše. Taktiež nedávno predĺžili otváracie hodiny. „Chceme opäť ponúkať raňajky – podobne ako to tu bývalo v minulosti. Mesto si to zaslúži. A naši ľudia tiež.“

Okrem kávy tu nájdete čerstvé bagely, výživné kaše, raw koláče, domáce polievky, výborné čaje a produkty od lokálnych dodávateľov. V lete pribudne točená zmrzlina – na tú sa obzvlášť teší Paľko, ktorý má túto časť roka najradšej.

„Najradšej robím zmrzlinu na Deň detí!“ hovorí so širokým úsmevom. V kaviarni sa snažia čo najviac ponúkať lokálne produkty a podporiť tak lokálnych dodávateľov, vysvetľuje Zuzana.: „Aj nás podporujú lokálci, ako naše skvelé pražiarne Coffee Sheep, Oucafé a Vita."

Aj duša má svoje cesty

Život v kaviarni nekončí zatvorením dverí. Spolu majú krásnu komunitu, ktorá funguje aj vďaka podpore mnohých. „Podporuje nás Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, ktorý kompenzuje mzdy pre našich kolegov. Keby sme si museli zarobiť aj na mzdy, tak tie miesta neudržíme. Bez tejto podpory chránených dielní by to nemohlo fungovať. Veľmi pomôžu aj ľudia, ktorí nám darujú 2 % z daní. Sme v komerčnom priestore, takže si musíme zarobiť na nájom, elektrinu, dopĺňame mzdy, ak treba, a v neposlednom rade myslíme na to, aby sa tu naši zamestnanci cítili dobre.“

Napríklad vždy dbajú na to, aby spoločne oslávili narodeniny. Zvyčajne dostávajú zážitkové darčeky: „Radi chodia na koncerty, do divadla, na balet, na športové podujatia. Majka si zase užila na narodeniny kozmetiku. Každý rok chodia na pár dní do Tatier ako partia, dokonca sa im podarilo zorganizovať aj výlet do Chorvátska. Bolo to prvýkrát, čo videli more.“ Tu sa nepracuje len na zmeny. Tu sa pracuje na životoch. Na dôvere, na priateľstvách, na budúcnosti.

Keď sa s nami Paľko lúči, povie: „Prídete znova?“ A my vieme, že áno. Nie kvôli káve, aj keď bola výborná. Nie kvôli koláčiku, hoci bol lahodný. Ale pre ten pocit, že svet môže byť iný. Ľudskejší, pomalší, vnímavejší. Kaviareň Na ceste nie je len miestom, kde sa pripravuje dobrá káva.

Je to priestor, kde sa topia bariéry a kde je ľudskosť na prvom mieste. Zastavte sa. Vypnite telefón. Usmejte sa na Paľka. Ochutnajte koláč od Majky. A možno pochopíte, že inakosť nie je dôvod na odstup. Práve naopak.

01 - Modified: 2025-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vinárska legenda Miroslav Petrech neverí na kompromisy, ani výstrelky: Každý rok máte len jedinú šancu 02 - Modified: 2025-06-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Namiesto sladenia, si kávu ľahko osoľte. A „turka“ nepite, hovorí barista a radí, akým kaviarňam sa vyhnúť 03 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: 0 - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom
01 - Modified: 2025-07-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátsko nemusí byť len o mori. Toto je výber michelinských reštaurácií, ktoré rozhodne musíš navštíviť 02 - Modified: 2025-07-15 13:29:11 - Feat.: - Title: Milovala ho Marie Curie aj Ľudovít XIV. Džem bol výsadou bohatých, k ostatným sa dostal aj vďaka otrokom 03 - Modified: 2025-07-15 13:31:34 - Feat.: - Title: Odborník na bezpečnosť a výživu potravín: Pre toto sa vyhýbam dovozovej paprike a exotickému ovociu 04 - Modified: 2025-07-15 13:30:00 - Feat.: - Title: (Ne)bezpečné ovocie: Z výživovej bomby ničivá smršť pre zdravie. Ktoré druhy sú najrizikovejšie? 05 - Modified: 2025-07-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Očistenie prihorenej panvice či dozretie avokáda? Tieto jednoduché triky vám ušetria čas, energiu aj miesto
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. júl 2025 19:20