StoryEditor

Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor

12.12.2025, 09:00
  • Beija Flor je v Bratislave už známym miestom pre milovníkov portugalských špecialít. Ikonické koláčiky pastel de nata tu dopĺňa káva z pražiarne Bogani s viac než 300-ročnou tradíciou.
  • Majiteľ David Flor z Portugalska je akčný typ človeka. Možno za to môže tanec, ktorému sa venuje, alebo aj talent vidieť príležitosti. Možno oboje.
  • Porozprávali sme sa s ním o novom prírastku na Tržnici Nivy, o tom, kam sa  Beija Flor za uplynulý rok posunulo a aké zmeny im nová prevádzka prináša.
  • Článok prináša portál Kávičkári.sk.

Máte niekoľko prevádzok, medzi ktoré patrí už existujúci kiosk na Tržnici Nivy. Rozhodli ste sa otvoriť ďalší o pár metrov ďalej, zmenilo sa ešte niečo za uplynulý rok?

Za posledný rok sa toho udialo veľa. Okrem malého kiosku sme otvorili ďalší, väčší koncept na Nivách. Je to tiež kiosk, no funguje o niečo inak ako menší „grab and go“. Pridali sme do ponuky slané verzie portugalských jedál, víno a poskytnutý priestor sme obohatili o hudbu a sedenie.

image

Inakosť nie je nebezpečná: Naša kaviareň nie je o súcite, ale o príležitosti, znie z trenčianskej kaviarne

Ovplyvní vaše rozšírenie Beija Flor o ďalší kiosk zákazníkov? Čo pre vás znamená toto rozšírenie?

Tento koncept je pre nás veľkým krokom vpred, vďaka nemu môžeme mať väčší dosah a získať tak nových zákazníkov. Pôvodný malý kiosk ostáva k dispozícii pre tých, ktorí sa ponáhľajú. Nový priestor zase víta tých, ktorí chcú zažiť kompletnú portugalskú atmosféru. Dobrú kávu, snacky i vrúcnosť obsluhy. Na tej si dávame mimoriadne záležať. 

Vnímate zmenu klientely po rozšírení o ďalšiu prevádzku?

Výrazne určite nie, skôr sme dostali možnosť osloviť nové skupiny zákazníkov. Menší koncept ostal obľúbený medzi zákazníkmi pracujúcimi v office prostredí, zatiaľ čo väčší koncept oslovuje aj turistov. Výsledkom teda je, že klientela sa nezmenila, len sa rozšírila.

image

Beija Flor FOTO: Ondrej Bobek

Pastel de nata ste označili ako vlajkovú loď vašej ponuky. Tá sa však teraz rozrástla o nové produkty. O aké ide?

Pastel de nata zostáva stále naším najobľúbenejším prvkom ponuky, no určite odporúčam ochutnať aj novú slanú časť menu. Napríklad mojím favoritom je bacalhau – sušená a solená treska, ktorú pripravujeme ako malé „škaredé“ valce (smiech). Je to rovnako známe portugalské jedlo, niečo ako pastel de nata, ale v slanej verzii. Za zmienku určite stojí aj chobotnicový šalát, tuniakové mixy a portugalská verzia quiche.

image

Beija Flor FOTO: Ondrej Bobek

Ovplyvnilo toto rozšírenie nejakým spôsobom vašu výrobu?

Našu výrobu máme vo výrobni v Biskupiciach. Všetko si pripravujeme sami – pečivo, chleby na sendviče a podobne. Zvýšený objem znamená viac logistiky a organizácie, no v zásade sa snažíme zachovať kvalitu.

Ste cudzinec podnikajúci na Slovensku. Máte pocit, že ak by ste pochádzali zo Slovenska, boli by pre vás niektoré veci jednoduchšie?

Po prvých administratívnych úkonoch šlo už veľa vecí viac-menej hladko. Veľmi mi pomohlo to, že moji manažéri sú Slováci. Nepociťujem nejaké znevýhodnenie skrz to, že som cudzinec. Základ je mať dobrý tím a partnerov, následne sa veci hýbu relatívne hladko.

image

Beija Flor FOTO: Ondrej Bobek

Používate recenzie pri rozhodovaní, čo v menu ponechať?

Určite áno. Našich klientov sa snažíme počúvať. Veď nám dávajú návod na to, čo zlepšiť. Zväčša sa recenzie týkajú dopytu po produktoch, ktoré ešte nemáme. Napríklad slané produkty sme do ponuky pridali práve na základe dopytu od zákazníkov. Vyhoveli sme im a oni nám tiež pomohli zvýšeným záujemm o našu prevádzku. Plánujeme aj eventy spojené s hudbou a tancom, nakoľko prevádzkujem aj tanečné štúdio. V pláne sú i ochutnávky vína a menšie akcie – všetko sa bude odvíjať od spätnej väzby zákazníkov a dopytu.

Ak by ste si mali vybrať jedinú vec z vášho menu, bez ktorej si podnik neviete predstaviť, čo by to bolo a prečo?

Bez váhania pastel de nata. Má jedinečnú chuť, pri ktorej máte pocit, akoby vám celý život ku šťastiu chýbal tento malý portugalský dezert. Je to jednoznačne produkt, ktorý nás reprezentuje.

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí nikdy nevyskúšali portugalské jedlo alebo pečivo?

Prichádzate o veľa. Naša kuchyňa je veľmi rozmanitá a bohatá na chute. Kúzlo je v tradičných receptúrach a v niekoľkoročných rúrach, ktoré dodávajú koláčikom tú pravú chuť a charakter. Ten sa len ťažko opisuje – preto ho treba zažiť.

01 - Modified: 2025-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovák, ktorý obsluhoval aj britskú kráľovnú Alžbetu: Tohto by ste sa mali držať, ak chcete v gastre preraziť 02 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku 03 - Modified: 2025-06-26 08:04:05 - Feat.: 0 - Title: Pavol Brezina: Hudba formuje atmosféru. Prečo nevhodne pôsobí rádio a čo naopak udrží hostí najdlhšie?
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Kam v Bratislave cez víkend? Vianoce na Devíne, koncert Chiki Liki Tu-a aj trh v Horskom parku 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. december 2025 07:39