StoryEditor

Kráľovská svadba online: Kate a William sú manželia (video)

29.04.2011, 09:00
Prinášali sme vám kráľovskú svadbu minútu po minúte spolu s protokolistkou Annou Strápkovou.

14:45
HN: Pripájame sa aj z redakcie, veľa šťastia prajeme...


14:40
Protokolistka: Teraz nasledujú momenty, ktoré žiaľ my už neuvidíme. Recepcia pre 600 ľudí - poriada kráľovná, o 15.00 do 17.00 sa mladomanželia odoberú do St. James´s Palace, kde budú oddychovať. O 19.00 bude recepciu pre 300 hostí poriadať princ Charles. Tu zaznejú aj prípitky, medzi nimi aj prípitok princa Harryho, ktorý mal z tohto momentu trošku obavy. Počas celej svadby však pôsobil veľmi uvoľnene, tak sa predpokladá, že aj túto dôležitú časť svojej úlohy zvládne dokonale. A nám zostáva už len zaželať mladomanželom všetko to, čo želáme všetkým mladým ľuďom na prahu nového spoločného života, veľa lásky, zdravia a šťastia.

14:35
Protolistka: Môžeme snáď ešte dodať, že v Hyde parku bolo 200 000 ľudí, ide pravdepodobne o prenos, ktorého sa zúčastnilo najviac ľudí na svete, viac, ako na olympijských hrách, americkom Super Bowle alebo svadby Diany a Charlesa. Aj Angličania, ktorí sú inak chladní a predpisoví sa tlačili pred Buckinghamským palácom, aby ten jeden povolený bozk, z ktoré ho boli nakoniec dva, videli.

14:30
HN: Pár sa odobral znova do vnútra Buckinghamského paláca...

14:29
Protokolistka:
A už sú tu aj stíhačky, ktoré mali prísť o pár sekúnd skôr. Stalo sa, čo protokolisti neočakávali, ale ľud áno...ešte jeden bozk , z popudu Williama. Je to krásne, že je taký zaľúbený, Londýnčania sa tešia. William si však vychutnáva aj prelet stíhačiek.

14:27
Protokolistka:
Bozk bol presne taký, ako sa očakávalo, krátky, ale nežný, avšak skôr pre mdiá, ako pre nich samich. Režisérkou v tomto prípade je Catherine, ktorá je veľmi kultivovaná a nechce vzbudzovať zbytočný rozruch.

14:26
HN: Prvý mladomanželský bozk pred luďmi.

14:25
Protokolistka:
Balkón je už pripravený a čakajúci dav sa teší na preukázanie symbolu lásky. Dav jasá, hurá! Najprv mávanie, zatiaľ sú tam len mladomanželia sami, ale už richádzajú družičky, kráľovná, pážatká, rodičia nevesty.. a už to príde...

14:25
HN: Manželský pár je na balkóne...

14:24
Protokolistka:
Pokiaľ ide o fotografov, ktorí mapujú život novomanželov, vieme, že fotografiu v modrých šatách so snubným prsteňom na ruke robil fotograf Mario Testino - peruánsky fotograf, ktorý bol bllízkym priateľom Diany. Dvorného svadobného fotografa však vybrala Camilla a Charles, ktorý fotografoval aj ich svadbu. Je ním Hugo Burnand. Ten bude fotiť aj dôležitý verejný prvý mladomanželský bozk.

14:23
HN: Stále čakáme na mladomanželský bozk...

14:22
HN: Britská polícia dnes zadržala v uliciach Londýna 18 ľudí, väčšinou pre menej závažné skutky. Traja ľudia boli zadržaní pre opilstvo a ďalšie tri pre pokus o krádež. Hlásený bol jeden pokus o znásilnenie.

14:15
HN: V uliciach hlavného mesta dbalo o verejný poriadok na 5000 väčšinou neozbrojených policajtov
, ďalších zhruba tisíc vojakov strážilo cestu z Westminsterského opátstva do Buckinghamského paláca, kadiaľ po obrade novomanželia prechádzali. Cestu vopred prezreli policajti so psami vycvičenými na hľadanie výbušnín, nad hlavami davov krúžili policajné vrtuľníky. V centre mesta sa podľa polície zhromaždilo asi desať protestujúcich ľudí, ktorých polícia monitorovala, ale nezasiahla proti nim.

14:03
Protokolistka: Prípravný štáb
, ktorý mal k dispozícii detailný plán Westminsterského opátstva a celej trasy svadobného sprievodu, organizoval aj rozostupenie vojakov, ktorí tvorili špalier, a bolo ich tisíc. Organizuje tiež príchod a umiestnenie pozvaných svadobných hostí. Tí, čo uvádzajú hostí, tzv. Gentleman Ushers musia veľmi detailne ovládať zasadací poriadok a bezchybne odprevadiť hostí na určené miesta. Sú tak vycvičení, že chyby sa v tomto prípade prakticky nestávajú.

14:00
HN: Davy jasajú...

13:57
Protokolistka:
Kytica nevesty bude po skončení osláv dopravená na hrob neznámeho vojaka vo Westminsterskom opátstve. Je to tradícia od roku 1923. V kytici by mal byť aj brečtan, ako symbol večnej lásky.

13:55
HN: Davy ľudí prechádzajú ulicou Mall smerom k Buckinghamskému palácu, kde by si manželia o 14.25 mali dať pred luďmi prvý manželský bozk.  





13:50
HN: Podľa prieskumu denníka Daily Mail si 51 percent ľudí myslí, že dnešný sobáš monarchiu posilní.
William a Kate bývajú často označovaní za zosobnenie novej generácie v kráľovskej rodine a za budúcu tvár windsorskej dynastie. Ich manželstvo by malo zatieniť trpký krach manželstva ženíchových rodičov Charlesa a Diany aj rozvody ďalších dvoch královniných detí Andrewa a Anny. Komentátori dávajú Williamovi a Kate väčšiu šancu, pretože sa dobre poznajú a na rozdiel od Williamových rodičov sú si blízki. Rovnako tak sú skoro o desať rokov starší, ako keď sa Diana vydávala pri rozprávkovej svadbe pred 30 rokmi.

13:45
HN: William je po princovi Charlesovi druhým v poradí na trón
. Avšak je pravdepodobné, že si na korunu ešte počká, pretože jeho babička, kráľovná Alžbeta II. je v 85 rokoch stále vo forme a aktívny je aj v 62 rokoch aj princ Charles.

13:35
Protokolistka:
A aby sme nezabudli na Davida Beckhama, rád britského impéria si pripol na nesprávnu stranu.

13:32
Protokolistka:
Kráľovná, ktorá prednedávnom mala 85 rokov, vyzerá, že je v dobrej kondícii, aj keď na svadbe veľmi šetrila úsmevom.

13:31
Protokolistka: Po bozku nasleduje prekrojenie torty šabľou. A hneď recepcia pre 600 ľudí, ktorú poriada kráľovná. Večernú oslavu pre 300 hostí organizuje princ Charles.

13:30
Protokolistka:
Áno, meškajú to sa naozaj nestáva, pretože tzv. minútovník sa veľmi prísne dodržuje aj pri menej významných príležitostiach.

13:29
HN: Je drobné meškanie, čakáme na prvý manželský bozk, ktorý je naplánovaný na 14.25 nášho času na balkóne Buckhinghamského paláca, kde spočinú 5 minút.

13:26
Protokolistka:
Priznám sa, že nie som si istá, či môže salutovať z koča, posediačky. No on to asi vie lepšie.

13:25
Protokolistka:
Slávna módna návrhárka Vera Wang komentovala nevestine šaty ako veľmi vydarené, jednoduché a krásne, nie sú predimenzované, vyzdvihuje čipku a jednoduchý závoj. Hovorí, že nevesta ukázala, že je osobnosť a vie nosiť šaty. Hovorí, že ona nosí šaty a nie šaty ju. Protokolisti trochu kritizujú hlbší výstrih, ale ja si myslím, že na jej štíhlej postave to nevyzerá okázalo.

13:22
HN: Sprievod prichádza do Buckinghamského paláca.

13:20
Protokolistka:
Mladý pár vyzerá krásne a burácajúce davy im nesmierne prajú, súciac podľa ovácií, ktoré lemujú ich cestu. O chvíľu sa všetci tešíme na prvý verejný novomanželský bozk z Buckhingského paláca. Princ William z koča salutuje davom.

13:18
HN: Catherine sa Williama spýtala: "Are you happy?"

13:15
Protokolistka:
Z opátstva vychádza vojvoda a vojvodkyna z Cambridge a nastupujú do koča, otvoreného, keďže neprší, za nimi v ďalších kočoch pôjdu svedkovia,  kráľovná a v poslednom princ Charles s Camillou a nevestini rodičia. Nastupovanie do kočiara nie je jednoduchá záležitosť, najmä vo svadobných šatách. Nevesta si to tiež nacvičovala.

13:07
Protokolistka: Sestra Catherine sa pri prechádzaní okolo kráľovnej správne uklonila.


13:05
Protokolistka: Pár práve za zvuku fanfár
, ktoré boli zložené pre túto príležitosť, opúšťajú chrám a idú do kočiara, ak neprší, tak to bude kočiar z roku 1902. Kráľovský vozový park má 100 kočiarov, 30 koní a 38 pracovníkov pri koňoch.

12:57
Protokolistka:
Pieseň, ktorá odznela na želanie novomanželov sa volá Jeruzalem a je od Williama Blaka.

12:55
Protokolistka:
Teraz jej sestra prinesie svadobnú kyticu, ktorú po svadbe odnesu z Buckhimgského paláca naspäť do Westminster Abby a položia ju na hrob neznámeho vojaka.

12:54
Protokolistka: Práve dospievali God Save The Queen
. Spievali všetci, okrem kráľovnej.

12:50
Protokolistka: ...
a keď sa vrátime o pár minút dozadu, keď princ William videl o 11:38 Kate prvýkrát vo svadobných šatách, povedal teraz už svojej manželke, že vyzerá nádherne: "You look beautiful".

12:44
Protokolistka: Práve znie obľúbená pieseň novomanželov
, ktorí si ju na túto príležitosť sami vybrali. Na ich želanie v chráme nebude znieť iná, než chrámova a klasická hudba. Nedali možnosť žiadnym slávnym spevákom sa zviditeľniť. Hovorí sa len o možnosti, že im zaspieva Elton John, ktorý spieval aj na Dianinom pohrebe. Nie je však isté, či to bude v chráme.

12:35
Protokolistka: Kázeň má londýnsky biskup Richard Charters
. Obrad viedol reverend John Hall a arcibiskup Canterbury Rovan Williams.

12:32
Protokolistka: Zbory Westminsterského opátstva a zbor kráľovskej kaplnky diriguje Jamess O´Donnell, hlavným dirigentom orchestra je Christopher Warren-Green.

12:30
Protokolistka: Zbory práve spievajú skladbu, ktorá je svadobným darom od najlepšieho súčasného anglického skladateľa. Okrem týchto hudobných zložiek je v chráme aj Londýnsky komorný orchester, fanfárová skupina orcherstra kráľovského letectva a trumpetisti dvornej kavalérie.

12: 25
Protokolistka: Teraz číta z biblie Catherinin brat James.


12:23
Protokolistka: Hymna, ktorá práve znie sa hrala aj počas svadby Charlesa a Camilly."Love divine, all love excelling"

12:20
Protokolistka:
Prsteň a požehnania spečatili manželstvo. Po obrade je už Catherine Jej kráľovská výsosť, princezná z Cambridge.

12:19
HN: „To, čo Boh spojil, človek nech nerozdeľuje“... Povedali si svoje „ÁNO“.

12:18
Protokolistka: Maličké problémy pri navliekaní prsteňa, len jedného, a tým je sľub spečatený.


https://www.youtube.com/embed/-RFL4iyoi4s



12:15
Protokolistka:
Wiliam práve prednáša manželský sľub, nasleduje Catherine, ktorá na rozdiel od lady Diany správne vyslovila všetky jeho štyri mená.

12:08
HN: Kate s Williamom už stoja spolu pri oltári. Spievajú hymnu O God My Redeemer, ktorá bola poslednou hymnou spievanou na pohrebe princezny Diany.

12:07
Protokolistka: Šaty navrhla, podľa očakávania, Sarah Burton z módneho domu Alexandra McQueena, je to tradičná anglická značka.

12:06
Protokolistka:
Princ Harry je "v pohode" Nevydržal, tak ako jeho brat stáť a kľudne sa otočil, aby videl nevestu prichádzať.

12:05
Protokolistka: Za zvukov svadobného pochodu prichádza princ William s princom Harrym
, v úvode stáli opačne, ale vzápätí to napravili. Po svojej pravici si svoju dcéru k oltáru vedie aj otec nevesty, ktorý začína byť trochu nesvoj, aj Catherine sa trasú ruky. ale pri taketjo udalosti to nie je nič výnimočné. Rozdávajú úsmevy, čo je dobré. Za nimi kráčajú družicky a pážatá, teraz už naostro robia to, čo nespočetne veľakrát nacvičovali.

12:04
Protokolistka: Vo vlasoch má aj diadém
, je dobre, že dodržala tradíciu. Pravdepodobne je od kráľovnej Alžbety II.

12:03
Protokolistka: Šaty aj nevesta – je to nádhera.
Práve prichádzajú aj s otcom, ktorý je v žakete, má dokonca aj cylinder, ktorý originálne by mal byť z hodvábu. Obaja si pri vstupe do chrámu počínajú výborne. Stres na nich nie je vidno.

12: 02
Protokolistka:
Zaujimavé je, že nevesta má rozpustené vlasy. Na slávnostné udalosti, dokonca aj na honosné plesy, by mali mať ženy vypnuté vlasy.

12:00
HN: Všetko podľa programu. Catherine vchádza do kostola.

11:55

Protokolistka: Dôležitý je moment vystúpenia z auta, preto čakáme dosť dlho. Cez sklo už vidíme Catherininu krásu. V čipke vyzerá naozaj skvostne. Má krášnu postavu, bude krásna nevesta. Doposiaľ mala podla odborníkov najkrajšie šaty Grace Kelly.

11:53
HN:
Catherine prechádza okolo davu ľudí a zdraví ľudí mávaním ruky.

11: 52
Protokolistka:
Ošiaľ vrcholí, zatiaľ vidíme len kyticu a pohyb bielej látky v aute a úpravu nevesty. Vyzerá to na krajku.

11:50
Prokolistka:
Kráľovná sa víta s cirkevnmi hodnostármi, ktorý majú slávnostné žlté rúcha, možno preto aj žlttú farbu poradili kráľovnej. Zaznievajú fanfáry, ktoré oznamujú príchod kráľovnej. Hrá ich chór kaplnky jej kráľovského veličenstva. Princ Philip sa zvítal s Camillou bozkom.

11:48
HN: Prichádza nevesta Catherine. O chvíľu uvidíme tak dlhoočakávané šaty. Prichádza posledná, po kráľovnej. Príde so svojím otcom, ktorý ju povedie k oltáru a je v čiernom žakete.

11: 45
Protokolistka: Princ Charles má tiež uniformu. Camilla je presne podľa protokolu, vo farbe šiat má aj rukavice, presne ako má byť. Vyzerá naozaj skvele. Princ Philip je v uniforme, v uniforme sa aj v roku 1947 ženil.

11: 43
Protokolistka: Kráľovná prichádza v žltom, dosť neobvyklej farbe aj s ohľadom na toto ročné obdobie.

11: 42
Protokolistka: Hudbu na obrad pomáhal neveste vyberať aj princ Charles. Nebude tam žiadna moderná hudba, len chrámová a zborová.

11:40
Protokolistka: Camilla má na sebe šaty od Anna Valentine vo farbe champagne a topánky Jimmy Chooo.

11:39
Protokolistka: Práve prichádza princ Charles s Camillou, ktorá je tiež veľmi elegantná. Camilla miluje klobúky, ako sama hovorí "správny klobúk môže zaitiť kariéru."

11:38
Protokolistka: Pokiaľ ide o svadobné dary, mladomanželia sa dohodli, že si neželajú svadobné dary, ale príspevky na charitu. Napriek tomu je isté, že dostanú aj veľa nepeňažných darov. Z Českej republiky dostane pár čistokrvného koňa, 5– ročného žrebca z najstaršieho veľkého žrebčína na svete, Kladruby.

11:35
Protokolistka:
 Catherine práve odchádza z hotela.

11:33
Protokolistka: Mama Kate
je veľmi elegantne oblečená so svojím synom Jamesom, bratom nevesty. Zdraví sa z cirkevnými hodnostármi a zdá sa, že je sebaistá. Carol je bývalá letuška, ktorá so svojím manželom vlastní firmu na organizovanie detských párty. 

Pozrite si fotogalériu z kráľovskej svadby


11:31
HN:
V autách už vidíme prichádzať rodinu Catherine, z hotela, v ktorom svoju poslednú noc strávila aj Catherine. Prichádza matka nevesty.

11:30
Protokolistka: Všetci už netrpezlivo čakajú príchod nevesty, každý je zvedavý na šaty, ktoré sú do poslednej chvíle utajené. Pokiaľ ide o obrúčky, nakoniec bude len jedna, lebo William, so súhlasom svojej budúcej manželky, nebude obrúčku nosiť.

11:25
Protokolistka: Princ William uvidí Catherine ako posledný. Teraz sa odoberá do malej kaplnky sv. Edmunda, kde bude spolu s princom Harrym rozjímať.

11:22
Protokolistka: Princ William sa zdraví s rodinou nevesty, v chráme samozrejme nemá na hlave vojenskú čiapku. 

11:20
Protokolitska:
Obaja princovia už prichádzajú do chrámu, na uniformách, na správnej ľavej strane majú aj vyznamenania a princ William má aj modrú šerpu, ako príslušnosť k rytierskému rádu, ktorý mu pridelila kráľovná. K uniforme by mal patriť aj meč v zlatej pošve, ktorý sa nosi v prítomnosti kráľovnej, avšak meč nevidím.

11:15 Princ William si nedal modrú uniformu kráľovského letectva, ako sa predpokladalo, ale červenú plukovnícku uniformu írskej gardy. Na plukovníka bol povýšený vlani. Slušne v uniforme aj oblečený aj "rebel" princ Harry.

11:10
HN: William a Harry práve odchádzajú z Clarence House.

11:05
HN: Britský premiér prišiel oblečený protokolárne, jeho žena však nemá klobúk a v ruke má skrčeny nejaký sveter. Neviem, či tú ozdobu vo vlasoch jej protokolisti uznajú.

11:02
Protokolistka:
Pozvanku dostal aj kraľ z Maroka. Včera bol v Marakessi teroristický utok, nevie sa, či kráľ prišiel.

11:00
Protokolistka: Protokolárna hierarchia bude aj pri usádzaní hostí
. Samozrejme najlepšie miesta budú mať členovia kráľovskej rodiny. Problémy mali s Dianiným bratom a jeho partnerkou. Nakoniec bude sedieť za Middletonovcami.

10:52
Protokolistka: Catherine pôjde do paláca Rolls Roycom
, ktorý si vybrala z vozového parku. Zhodou okolností je to ten, v ktorom sa vlani viezla Camilla s Charlesom a napadli ho demonštranti. Samozrejme do svadby už jeho poškodenie odstránili.

https://www.youtube.com/embed/WmbIAsRoUEA

 
10:50
HN: Prichádzajú ďalší hostia do Westminsterského paláca
, ktorý sa pomaly zapĺňa. Podľa harmonogramu by po 11.00 mal okrem členov kráľovskej rodiny aj samotný ženích so svedkom.

10:49
Protokolistka:
Prichádza bývalý premiér Sir John Major. Pozvaná bola aj Margaret Thatcher, tá žiaľ neprišla kvôli chorobe. Sú jediní z bývalých premiérov, ktorí boli pozvaní. Margaret Thatcher bola aj na svadbe Lady Diany a princa Charlesa.

10:45
HN: 
Práve prichádza aj manželský pár Elton John s Davidom Furnishom. David Beckham má oblek od Ralpha Laurena a Victoria topánky Christian Laboutien šité na mieru. Vidime aj Guy Ritchieho, ktorý má oficiálne konexie s kráľovskou rodinou.

10:40
Protokolistka:
Práve sa pozeráme na Westminsterské opátstvo, kde sa bude konať svadba. Prvá svadba sa tu konala pred viac ako 900 rokmi. Keď Catherine pôjde uličkou v chráme bude obklopená viac ako tisícročnou kráľovskou históriou a tradíciami. Prebiehajú tu aj korunovácie monarchov. Lady Diana tu mala pohreb, vydávala sa v chráme sv. Pavla. Kráľovná Alžbeta II. sa tu tiež vydávala, jej manželstvo trvá už 64 rokov. Z jej štyroch detí sa tri rozviedli, výnimkou je len princ Edward.

10:37
Protokolistka: Autá prichádzaju cez "Horse Guards
", čo je oficiálne brána do kráľovských priestorov Buckinghamského paláca. Kedysi miesto slúžilo na ustajnenie kráľovniných koní. Hostia, ktorí nie sú členovia kráľovskej rodiny musia mať od kráľovnej tzv. "Ivory Pass", aby tade mohli prejsť autom.

10:35
Protokolistka: Pokiaľ ide o pozvánky nielen na svadbu, v našich zemepisných šírkach je zvykom, že pozvánka automaticky platí aj pre partnera. Kráľovský dvor však z kapacitných dôvodov toto pravidlo porušil, za čo sa všetkým pozvaným ospravedlnil osobitným listom.

10:30
HN: Mladomanželia pôjdu vzoru Charlesa a Diany po sobáši v otvorenom koči z roku 1902. V takom istom šli Williamovi rodičia pred 30 rokmi. Pred chvíľou sa vydal svadobný Rolls Royce do hotela Goring, kde Kate strávila poslednú noc pred svadbou aj so svojou rodinou. Vyzdvihne tam nevestu.

10:25
Protokolistka: Už môžeme vidieť niektorých zo známych tvárí ostatných pozvaných hostí v záplave klobúkov, ktoré sú podľa britského protokolu povinnou súčasťou garderóby dámy. Klobúky patria k starej anglickej etikete, najmä na kráľovskom dvore. Žena, ktorá nemá klobúk, kabelku a rukavice je „neoblečená“. Slušivý klobúčik má aj módna ikona Victoria Beckham. Väčšina mužov, ako som predpokladalo, má oblečené žakety, nie vychádzkové obleky.

10:20
HN:
Prichádzajú prví hostia. Manželský pár Beckhamovcov prišiel v čiernom. Všetky dámy samozrejme v klobúkoch.

10:15
HN: Pozvánka povoľuje hosťom i vychádzkový oblek
, najlepšie sivý. V minulosti pri takejto príležitosti nebol povolený. Pre ženy je povinný klobúk na hlave počas obradu. Pre ženy kráľovského rodu platia pravidlá kráľovskej etikety. Sukňa nesmie byť príliš úzka kvôli vystupovaniu z auta a rukávy musia byť kvôli mávaniu dostatočne voľné. Šaty musia dobre vyzerať aj na fotografiách. čítajte viac

10:05
Protokolistka: Podľa protokolu pozvali všetkých veľvyslancov
vo Veľkej Británii, aj slovenského, s výnimkou tých, kde sú nejaké diplomatické problémy ako napríklad v Líbyi. Pozvánku však napríklad dostali aj veľvyslanci z Iránu, Zimbabwe, napriek tomu, že v minulosti mala s nimi Británia zhoršené vzťahy. Irán tento ústretový krok neprijal, jeho veľvyslanec na poslednú chvíľu účasť odmietol.

10:03
HN:
Pre Westmisterským palácom je už rozprestretý červený koberec a balkón Buckinghamského paláca, kde budú môcť ľudia vidieť aj prvý manželský bozk, je už vyzdobený.

10:00
HN:
Okrem svadobných šiat nevesty a ženícha sa diskutovalo o oblečení Williamovho brata a svedka Harryho i jeho otca. Harry bude mať oblečené uniformu kráľovninej gardy, ich otec uniformu Kráľovského námorníctva.

09:57
HN: Podľa miestnych médií bude mať William na sebe pri svadobnom obrade uniformu írskej gardy, v ktorej je plukovníkom. Známa uniforma pozostáva z červenej blúzky a čiernych nohavíc. Podľa niektorých médií tým nahneval kolegov z letectva, kde slúži ako pilot.


09:55
HN:
Princ William včera večer prekvapil fanúšikov čakajúci na triede The Mall pri Buckinghamskom paláci a prišiel ich spoločne so svojím bratom Harrym pozdraviť. Niekoľko minút si s nimi potriasal rukami, nechal sa s nimi fotografovať a povedal im: „Stačí len, keď poviem všetko správne.“ Pred ním pozdravila ľudí na Malle tiež jeho macocha, vojvodkyňa z Cornwallu. 

09:50
Protokolistka: Čo sa týka tých nových titulov
– tradíciou kráľovskej rodiny je po svadbe dať ženíchovi nov titul. William mal byť vojvoda zo Susexu alebo vojvoda z Cambridgu. Rozhoduje o tom jeho stará mama Alžbeta II. Boli však úvahy aj o tom, ze William sa pravdepodobne stane po svojom otcovi princom z Walesu.

09:40
HN:
Dvere Westminsterského paláca sú už pre prvých hostí otvorené. Podľa harmonogramu sa ich príchod očakával práve okolo 09.30. Medzi hosťami budú určite spevák Elton John, ktorý bol aj na svadbe Williamovej matky, Mr. Bean či manželia Beckhamovci.

09:35
HN: Od dnešného rána je známe, že budúci manželia budú mať aj oficiálne tituly. Kate budú oslovovať kráľovská výsosť Vojvodkyňa z Cambridge a Williama kráľovská výsosť Vojvoda z Cambridge. 

09:30
Protokolista:
Zaujímavosťou je, že na svadbu prišli aj niektorí z monarchov, ktorí boli na svadbe Diany a Charlesa – napríklad dánska kráľovná Margaréta II., holandská panovníčka Beatrix, švédsky kráľ Gustáv alebo španielsky monarcha Juan Carlos.

09:25 O chvíľu sa k nám pripojí p
rotokolistka Anna Strápková

09:20
HN:
Štáby z celého sveta sa už niekoľko dní schádzajú v hlavnom meste Británie, kde sa okrem iného očakáva viac ako milión turistov, svadbu by mala sledovať miliarda televíznych divákov. Všetky slovenské televízie v nasledujúcich minútach začnú so svojimi priamymi prenosmi. čítajte viac.

09:05 
HN: V okolí Westminsterského paláca sa už zhromažďujú davy ľudí. V Londýne zatiaľ neprší, i keď podľa predpovede počasia by svadobny deň mali sprevádzať aj prehánky. Momentálne je zatiahnutá obloha.

09:00 
HN: Svadobný zhon sa pomaly začína
Takmer dve tisícky pozvaných hostí, milióny ľudí v uliciach Londýna a viac ako dve miliardy pri televíznych obrazovkách a na internete. Dnešná kráľovská svadba britského princa Williama a jeho snúbenice Kate Middleton je najsledovanejšou udalosťou roka. Presne napoludnie stredoeurópskeho času sa v londýnskom Westminsterskom opátstve začne obrad, ktorý budú naživo prenášať televízie z celého sveta. Na svoj veľký deň sa obaja mladí ľudia pripravovali dlhé mesiace. „Veľmi nás teší, že spolu s nami oslavujete deň, ktorý, ako dúfame, bude jedným z našich najšťastnejších v živote," odkázali včera ľuďom budúci mladomanželia. čítajte viac 

01 - Modified: 2004-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prídavky na deti vyplácajú úrady práce 02 - Modified: 2004-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nastupujúce generácie menia životný štýl a postoj k zamestnaniu 03 - Modified: 2004-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V biznise platí pravidlo hierarchie 04 - Modified: 2004-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príležitosť pre elektrotechnické talenty 05 - Modified: 2004-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po podnikaní prichádza na rad politika 06 - Modified: 2004-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britský dizajn na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:42