StoryEditor

Slavomír Alžbetkin, riaditeľ Javoriny: Drevo si dá povedať, až keď je skrotené

30.04.2022, 00:00
Stojí na čele jedného z mála nábytkárskych podnikov, ktorý prežil náročnú transformáciu zo socialistického na trhové hospodárstvo. A nielen to.

Kedy ste prvýkrát začali vnímať Javorinu?

Keďže nie som priamo zo Spišskej Belej, nepoznal som ju ako výrobu a podnik, kam ľudia chodia do práce. Neregistroval som ju ako objekt záujmu alebo neskôr vlastnej profesionálnej orientácie. Javorina sa mi zjavila pred očami, až keď mala vystavenú svoju prvú posteľ v malej predajni v popradskom nákupnom centre. Tam bola ako niečo z iného sveta a nedala sa prehliadnuť. Neskôr som Javorinu zvážil ako ideálnu voľbu zariadenia vlastného interiéru, na ktorý som bol príslušné hrdý. V tom čase som nemal ani potuchy, že sa raz stanem jej súčasťou.

​Nie ste pôvodným nastavením ani nábytkár, ani dizajnér, pripomeňme v skratke, ako sa vlastne vaše cesty preťali?

Ako som spomínal, na začiatku som bol klientom Javoriny. Produkty, ale hlavne celkový štýl, ktorý mala a má, vystihuje i môj pohľad na vkusný, súčasný interiér. Niečo, čo je výsostne praktické, jednoduché a pritom veľmi dominantné v priestore. Od začiatku sa úplne stotožňujem s Javorinou a so všetkým, čo stelesňuje. Nielen dizajn a tvar, ale i materiál a energia, ktorú jednotlivé produkty majú, sú pre interiér kľúčovými. Keď prišla príležitosť pre Javorinu pracovať, tak som veril, dúfal a modlil sa – a vyšlo to. Do Javoriny som sa dostal na základe riadneho výberového konania ako k svojej prvej práci po návrate zo zahraničia, kde som pôsobil skoro pätnásť rokov v úplne inom odvetví. V „predošlom živote“ som bol totiž profesionálny námorník.

Fíha, tak to bol pomerne veľký obrat. Necnie sa vám za vodou? A prečo ste sa vlastne vrátili domov?

Za vodou sa mi cnie iba tak, aby sa nepovedalo. Pre niekoho, kto sa narodil pod Tatrami, to nebolo prirodzené povolanie, no poskytlo mi úžasnú príležitosť cestovať a vidieť svet. Zobral som to vážne a popri práci som päť rokov diaľkovo študoval námornú akadémiu v Liverpoole. Štúdium som v roku 2007 ukončil kvalifikáciou námorného kapitána. Hneď nato som sa na Slovensku zoznámil s mojou súčasnou manželkou a o necelé dva roky neskôr sa narodil prvý syn. To už som bol natrvalo naspäť a začala sa nová kapitola môjho života, v ktorej sa cítim viac doma (úsmev).

Javorina je stále vedená ako výrobné družstvo. Ako sa prestavovalo výrobné aj mentálne nastavenie od stranícky zaangažovaných reliéfov k nábytku, ktorý je nielen dizajnovo konkurencieschopný aj v zahraničí?

Výrobné družstvo Javorina je niečo, čo možno evokuje pôvodné štrukturálne nastavenie, no ako družstvo je úplne bežný podnikateľský subjekt, ktorý v ničom neodkazuj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-15 11:28:05 - Feat.: 0 - Title: Šéf Markízy pre HN: Nový zákon škrtne tretinu produkcie. Alebo tretinu honorárov 02 - Modified: 2022-02-17 14:46:43 - Feat.: 0 - Title: Šéf inovačnej agentúry pre HN: Okrem Bratislavy chystáme vodíkové stanice aj v ďalších mestách 03 - Modified: 2022-02-17 15:06:16 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľ TAMI: Z upadajúcej mliekarne urobil jednu z najväčších na Slovensku. So syrmi si trúfa aj na Západ
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:03