Reuters
StoryEditor

William zachraňuje kráľovstvo. S manželkou sa má presídliť do Škótska, aby posilnil vzťah oboch krajín

08.06.2021, 17:32
Britskí komentátori hovoria o "PR ofenzíve".

Do boja o zachovanie Spojeného kráľovstva bude nasadená nová "zbraň". Je ním jeden z najúspešnejších PR artiklov, ktorými momentálne britská monarchia disponuje - William a Kate, teda vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge.

"Kritické" Škótsko

Mladý, atraktívny pár sa má okrem iného natrvalo presťahovať na škótske panstvo Balmoral a "posilniť vzťahy" s univerzitným mestom Saint Andrews, kde sa manželia pred dvadsiatimi rokmi zoznámili. Ich krok je vnímaný ako reakcia na politickú situáciu v Spojenom kráľovstve.

Tá pre úniu medzi škótskou a anglickou korunou vyzerá čím ďalej, tým nepriaznivejšie. V Škótsku naďalej politicky dominuje Škótska národná strana, ktorej dlhodobým cieľom je vyviesť svoju krajinu zo zväzku s Angličanmi.

To, či bude v najbližšej budúcnosti vyhlásené nové referendum o škótskej nezávislosti, je síce otázne, ale v rámci dlhodobého horizontu s tým treba počítať. "Pre kráľovskú rodinu je to jej Spojené kráľovstvo," povedal britskému denníku The Times nemenovaný zdroj blízky Buckinghamskému palácu.

"Pôvodne išlo o spojenie korún. Podľa Williama a Kate politici Škótsko strácajú. A to, čo robí William, je vedome silnejšia investícia do vzťahu medzi Škótskom a korunou."

Popularita zaváži

Kým britský premiér Boris Johnson má v Škótsku iba 22-percentnú podporu, princ William sa teší priazni až 69 percent severanov. Jeho nedávna výprava, ktorú do druhej najväčšej korunnej krajiny podnikol spoločne aj so svojou manželkou, skončila veľkolepým mediálnym úspechom.

Pár s citom pre verejnú komunikáciu absolvoval okruh charitatívnych akcií a zanechali dojem mladej a progresívnej monarchie, s ktorou je ľahké sa asociovať.

"Škótsko je pre mňa neuveriteľne dôležité a vždy bude mať špeciálne miesto v mojom srdci," povedal pri tej príležitosti William. "Chodím sem odvtedy, ako som bol chlapcom. Keď som vyrastal, videl som, ako si moja babička (britská kráľovná Alžbeta II. - pozn. red.) užíva každú minútu, ktorú tu strávi a môj otec (princ Charles - pozn. red.) je najšťastnejší, keď sa prechádza po kopcoch."

Vzťah k Škótsku si vraj už vytvorili aj deti vojvodu z Cambridge. "George, Charlotte a Louis vedia, aké drahé je nám Škótsko a už si tu budujú vlastné šťastné spomienky," dodal vojvoda z Cambridge.

Stratégia

Podobná "PR ofenzíva" nebola podľa britských komentátorov samoúčelná. Mala pripraviť pôdu pre prevzatie silnejšej úlohy v otázkach zväzku medzi Škótskom a Anglickom a snáď aj pre presun budúceho kráľovského páru na sever.

Za zmienku stojí aj fakt, že návšteva mala politickejší charakter, čo v kráľovskej rodine nie je zvykom. William s Kate sa totiž okrem iného stretli aj so škótskym politikom Gordonom Brownom - bývalým premiérom Spojeného kráľovstva a striktným zástancom britskej únie.

Princ William je druhým na rade v línii britského nástupníctva. Až sa jeho otec princ Charles stane britským kráľom, bude "povýšený" na titul kniežaťa z Walesu, ktorý od 13. storočia patrí následníkovi anglického trónu.

Ďalšími tromi na rade sú jeho deti, bez ohľadu na pohlavie - princ George, princezná Charlotte a princ Louis. Až za nimi sa nachádza mediálne oveľa viditeľnejší princ Harry, vojvoda zo Sussexu a jeho potomkovia.

Ani Archiemu, ani čerstvo narodenej Lilibet Diane Mountbatten-Windsorovej pritom nepatrí titul princ či princezná. Ten je totiž vyhradený iba pre priamu líniu dedičov trónu, teda potomstvo staršieho Williama.

01 - Modified: 2021-01-25 11:32:54 - Feat.: 0 - Title: Namiesto Veľkej Británie malé Anglicko? Hrozí nám zrútenie, myslí si expremiér Brown 02 - Modified: 2021-02-06 15:23:15 - Feat.: 0 - Title: Horšie než odchod z EÚ. Za nezávislosť Škótsko tvrdo zaplatí, varuje štúdia 03 - Modified: 2021-05-07 13:09:45 - Feat.: 0 - Title: Nezávislé Škótsko? K suverénnej výhre vo voľbách smeruje žena, ktorá presadzuje referendum 04 - Modified: 2021-04-12 14:38:38 - Feat.: 0 - Title: Harry s hákovým krížom a nahá Meghan nad hrobom Philipa. Charlie Hebdo znovu provokuje
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:35