Marina Žiaková - Fashion Designer, značka MARINÁ SNÍMKA: Peter MayerSNÍMKA: Peter Mayer
StoryEditor

Odevná dizajnérka Marina Žiaková: Môj UFOdress je technologický vynález

27.05.2023, 00:00
  • Módu začala tvoriť až po päťdesiatke, okamžite sa však zaradila k najoriginálnejším osobnostiam nielen na domácej scéne.
  • S Marinou Žiakovou, tvoriacou pod značkou Mariná, sme debatovali aj o vychádzaní z komfortnej zóny či o ruskej avantgarde.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Rozhovor odpichnem od vášho UFOdressu, za ktorý ste nedávno získali aj medzinárodné ocenenie na podujatí v Dubaji. Priblížte – čo je to za špeciálny odev?

Ide o jeden kus odevu, ktorý sa dá nosiť päťdesiatimi spôsobmi – ako šaty, nohavice, sukňa, blúzka... Možno tých variantov existuje aj viac, záleží na predstavivosti konkrétnej nositeľky alebo nositeľa, keďže odev je unisex. UFOdress som vytvorila už takmer pred štyrmi rokmi, no ešte stále sa k nemu vraciam, vymýšľam, ako ho zdokonaliť. Dala som si ho aj patentovať.

image

Návrhár Lukáš Krnáč: Niektorí chcú byť provokatívni, ale len trošku, aby neurazili. Ja to tak nerobím

Vďaka svojej variabilite ide o veľmi ekologický a ekonomický kúsok, zároveň je interaktívny. Nezachytili ste už na UFOdress (ide o skratku Unlimited Fashion Object, pozn. red.) reakcie, že takto by mohlo vyzerať oblečenie budúcnosti?

Dobre hovoríte, na konferencii ITAPA na jeseň 2022 (najväčšia technologická konferencia na Slovensku, pozn. red.) bol UFOdress prezentovaný v rámci galavečera ako technologický vynález. Bolo to vôbec prvý raz, čo bola na tejto akcii módna prehliadka. A páni z publika, v kravatách a bielych košeliach, zároveň vraveli, že prvý raz v živote ich zaujalo niečo, čo súvisí s módou (úsmev).

Ako vám čosi také vôbec napadlo? Viem len to, že ste sa inšpirovali Júliusom Kollerom, významným slovenským konceptuálnym umelcom.

Áno, aj tou skratkou, s ktorou sa hral a rôzne ju vykladal. Zároveň ho zaujímalo aj samotné UFO. Ťažko povedať, či tomu naozaj veril, ale ja si myslím, že trochu aj áno (úsmev). On sa stále hral, medzi životom a umením nerobil rozdiel. Bavil sa aj sám na sebe. Performance robil spoločne s manželkou umelkyňou Kvetou Fulierovou aj s manželmi umelcami Rónaiovcami, fotili sa pri pingpongu, hádzali na seba sieť... Uchvátilo ma to, lebo sama som hravý človek, aj s odevom sa rada hrám.

No predsa len – mali ste od počiatku ambíciu vytvoriť až natoľko variabilný odev?

To vôbec nie – postupne sa to tak vyvŕbilo. Ale faktom je, že v podstate od začiatku tvorím veci, ktoré dokážu meniť podobu, hoci nie až tak závratne ako UFOdress. Veľmi ma baví strih nohavíc a celkovo sa mi páči aplikovať strih jedného druhu odevu na druhý – na navrhovaní mi robí radosť práve tá konštrukcia, skladanie. Nezaujímajú ma dekorácie, vzory, pracujem výlučne s jednofarebnými látkami, pri ktorých vynikne strih.

Invenčnosť vašich návrhov je o to pozoruhodnejšia, že odevný dizajn ste začali študovať pred siedmimi rokmi, teda až po päťdesiatke. Ako to celé vzniklo?

Ja sa veľmi rada učím. Naozaj neviem, ako mi napadlo práve toto.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-25 13:20:15 - Feat.: 0 - Title: Tina Turnerová zažila peklo na zemi aj muzikantský raj. Rozviedla sa s netvorom a prišiel veľký comeback 02 - Modified: 2023-05-30 08:45:21 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s legendárnym spevákom Petrom Lipom: Cez deň spievam, len keď sa učím texty 03 - Modified: 2023-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychologička a disidentka Dana Němcová: Zvládla väzenie aj milostný vzťah manžela 04 - Modified: 2023-05-12 10:44:14 - Feat.: 0 - Title: Robte si so mnou, čo chcete. Psychologický experiment odhalil v ľuďoch to najhoršie. A zapísal sa do dejín
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:13