StoryEditor

Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba?

22.12.2024, 07:30

Časť z nás ich miluje, časť nemôže ani cítiť a nemalá časť Slovákov sa na tomto gastronomickom poli dodnes cíti neisto. A možno i to je dôvod začarovaného kruhu nízkej spotreby. Prečo sú naozaj také zdravé a z ktorých druhov dokážeme benefitovať najviac?

Ak človek tvrdí, že nemá rád ryby, zvyčajne je za tým skôr negatívna chuťová skúsenosť s dvomi - tromi druhmi. Ak by ešte chvíľu vytrval v experimentovaní, takmer s istotou by narazil na taký (či možno len inú úpravu už dobre známeho), ktorý by ho zaujal, ba dokonca aj nadchol. Otázka znie: prečo by to robil? Nejde o potravinu lacnú, ani takpovediac „nízkoprahovú“: takú metódu správneho vykostenia málokto zvládne na prvý raz.

image

Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?

Odpoveď je jednoduchá. Azda máloktorú látku potrebuje človek 21. storočia viac, než práve tú, ktorá je najbohatšie zastúpená práve v rybách. Áno, reč je o omega-3 mastných kyselinách.

Tuk pre srdce a mozog

Zdravotnícke organizácie navrhujú ich denný príjem v rozmedzí od 250 až 500 miligramov. V prípade, že trpíte srdcovými chorobami, je vhodné ho podľa odborníkov dva až štyrikrát zvýšiť. Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si naše telo prakticky nedokáže samo vytvoriť a získava ich takmer výlučne z externých zdrojov, však chránia pred oveľa širším spektrom chorôb, než sú len tie kardiovaskulárne. (Hoci, ako dobre vieme, práve tie Slovákov najviac pripravujú o život v zdraví i život samotný.)

Nutričná terapeutka a klinická antropologička Jitka Tomešová ich považuje za kľúčovú výživu aj pre náš mozog. „Vypichla by som dve zásadné veci: pitný režim a omega-3 mastné kyseliny,“ reaguje v rozhovore pre časopis Téma.

„Tie sú v rybom tuku, spolu s vitamínom D a E, ktorý je zároveň dôležitý antioxidant. Musíme si totiž uvedomiť, že mozog je zhruba zo šesťdesiatich percent tuk a my ho potrebujeme doplňovať, chrániť a živiť.“ Prevažne z tukov je tvorená napríklad myelínová pošva, teda ochranný obal neurónov.

A z nich pätnásť percent tvoria DHA a EPA – teda kyselina eikosapentaénová a kyselina dokosahexaenová, ktoré sa nachádzajú práve v rybách. (Rastlinné zdroje omega-3 mastných kyselín obsahujú len ALA, teda kyselinu alfa-linolénovú, ktorú telo až následne premieňa na EPA a potom DHA. Inými slovami, z rýb čerpáme výživu bezprostrednejšie.)

„Telo si tieto esenciálne mastné kyseliny dokáže vyrobiť len v jednotkách percent, niektoré zdroje uvádzajú jedno až dve percentá, iné až štyri percentá, ale ani to by nám nestačilo. Preto je potrebné doplňovať ich zo stravy. Lenže u nás ryby nie sú populárne. Nieto tie tučné.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 65% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-21 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat k zabudnutým chutiam babičiek: Tieto potraviny sú chutné a nenáročné, pomáhajú k zdraviu i chudnutiu 02 - Modified: 2024-10-13 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Liečivé hlty: Ako na terapiu jedlom, čím pomôcť črevám, spánku, srdcu a aké kombinácie nám ubližujú? 03 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cvičiť ráno alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie dôležitú úlohu, tvrdí rozsiahla štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
01 - Modified: 2024-12-21 06:30:00 - Feat.: - Title: Milované, zakazované a bezpochyby i bizarné: Poznáte pozadie minulosti i súčasnosti Vianoc? 02 - Modified: 2024-12-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Dokumentaristka: To, ako pristupujeme k deťom so znevýhodnením, je dedičstvo komunizmu 03 - Modified: 2024-12-18 10:05:00 - Feat.: - Title: Vladimíra Boudníka a jeho výtvarný štýl oficiálne kruhy ignorovali. Keď prišlo šťastie, siahol si na život 04 - Modified: 2024-12-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka na zdravé stravovanie Margit Slimáková: Keď sme dostatočne sýte, nebudeme maškrtiť 05 - Modified: 2024-12-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Nepribrať cez Vianoce? Nečudujte sa, sá sa to!
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 07:40