StoryEditor

Spisovateľka, kuchárka o výhodách i nástrahách soli: Na čo si dať pozor na etiketách a akej šunke sa vyhnúť?

26.07.2025, 00:00
  • Spisovateľka, kuchárka, autorka siedmich kuchárskych kníh a receptáru tinkinerecepty.sk, Tina Karmažín, inšpiruje ľudí k zdravému nakupovaniu a zdravému vareniu.
  • Prezradila, akými jednoduchými a zdravými trikmi dochutiť jedlo tak, aby ste ho nemuseli toľko dosáľať.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Soľ zvýrazňuje senzorické vlastnosti jedla. Aké postavenie má pri vašom varení a príprave receptov?

Babka ma učila, že štipka soli sa má pridať aj do každého sladkého pokrmu, aby harmonizovala chuť. Bez soli sa žiť nedá. Jej nadmerný príjem je však škodlivý a presolené jedlo bez chuti nie je chuťovým zážitkom. Preto je dôležité soliť s rozumom. O to sa snažím pri varení.

Doma varíte každý deň a receptami na sociálnych sieťach inšpirujete ostatných. Prečo byť opatrní najmä pri príprave a dosáľaní jedál pre deti?

Do dvoch rokov sa dieťaťu vyvíjajú obličky, soliť im jedlo by sme vôbec nemali. Prislaným pokrmom by sa deti mali vyhýbať ideálne do troch rokov. Žiaľ, realita je odlišná. Najbežnejšie detské menu v reštauráciách sú kuracie nugetky s hranolkami bez akejkoľvek zeleniny. Absolútne nevhodné je podávať deťom polotovary, v ktorých neviete regulovať soľ. Vhodnejším variantom je čerstvé kuracie mäso na prírodno či na šťave a s ryžou. Dieťa je nepopísaná kniha. Aby si vytvorilo zdravé stravovacie návyky už v detstve, potrebuje mať príležitosť vychutnávať si jedlo prirodzene také, aké je.

Tam, kde chýba chuť, pomôže soľ. Aké chyby pri varení často robíme?

Toto je všeobecný problém pri varení. Keď nevieme vytvoriť základ chuti, jedlo je nevýrazné a len dosáľame. Namiesto poctivého základu používame dochucovadlá,

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-07-15 13:31:34 - Feat.: 0 - Title: Odborník na bezpečnosť a výživu potravín: Pre toto sa vyhýbam dovozovej paprike a exotickému ovociu 02 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku
01 - Modified: 2025-12-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Nemecko dopláca na vypnutie jadra. Pán Boh zaplať za Mochovce 3 a 4, hovorí pre HN Žiarovský z VUJE (rozhovor) 02 - Modified: 2025-12-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Do medicíny sa miešajú influenceri a ženy si podrážajú nohy. Ezoterické blbiny idú do extrémov, tvrdí lekárka 03 - Modified: 2025-12-23 18:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR s herečkou Danou Droppovou: „Nemusím každé predstavenie odohrať na 120 percent.“ 04 - Modified: 2025-12-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Psychologička Ivana Havranová: Darovanie nie je len sezónna záležitosť, ale zrkadlo toho, ako vnímame seba aj druhých 05 - Modified: 2025-12-21 09:45:24 - Feat.: - Title: Vizionár Štefan Ambrózy-Migazzi: Jeho ambiciózny projekt prežil dodnes, prečo ho náhle opustil nie je jasné
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. december 2025 19:01