Svojimi znalosťami by položila na lopatky nejedného milovníka koňakov. Každoročne niekoľkokrát cestuje do francúzskeho regiónu Cognac, aby z rodinných koňakových domov priniesla na Slovensko crème de la crème. Keď objaví niečo výnimočné, rokuje o výhradnej spolupráci a začína dovážať.
Za jej obchodníckym duchom stojí sparťanská babičkina výchova. „V Československu aj za socializmu bola vychýrená obchodníčka. Odmalička mi opakovala, že nikdy nebudem dosť bohatá na to, aby som si mohla kupovať lacné veci.“ Vo svojom dome hostila významných obchodníkov, generálov, priateľov, aj susedov a jej stôl sa prehýbal pokrmami z najvyberanejších surovín.
„Lásku ku kvalitnému jedlu a nápojom som pravdepodobne zdedila po babičke. Vždy som milovala vychutnávať a degustovať kvalitné vína a destiláty vrátane champagne a koňakov. A tak nejako prirodzene to vyústilo do založenia firmy,“ hovorí vyštudovaná ekonómka Zuzana Lovato Bodnárová, ktorá už dvadsať rokov dováža na Slovensko prémiové destiláty vrátane koňakov od menších, rodinných výrobcov, ktorých pozná osobne.
Koňak je podľa nej vhodný na každú príležitosť a pre obe pohlavia – s cigarou na úvahy pri krbe, ako aperitív či digestivo po dobrom obede. „Ak ním ponúknete hosťa či obchodného partnera, možno objaví niečo ešte lepšie ako pohár svojho obľúbeného vína.“
Pripomína, že z desiatich litrov vína sa vyrobí len jediný liter eau de vie, ktorá ešte niekoľko rokov dozrieva v dubových sudoch, aby sa stala koňakom. „Každý rok stráca na objeme približne tri percentá. Aj preto je koňak vážny destilát,“ usmieva sa koňaková znalkyňa.
Koňakové manželky
Za rozšírenie koňaku vďačíme Holanďanom,
Zostáva vám 73% na dočítanie.
