Švédi využívajú svoje lesy pomerne udržateľne - vďaka ich obrovskej rozlohe a nízkej hustote obyvateľstva to majú jednoduchšie.Švédsky lesnícky výskumný ústav
StoryEditor

Britskí vedci sa pustia do pozoruhodného experimentu. Les „napumpujú“ oxidom uhličitým

10.07.2017, 10:00
Vedci z British University začali pracovať na desaťročnom experimente, v ktorom chcú les napustiť oxidom uhličitým, aby zistili, ako sa dokáže vyrovnať so zvyšujúcimi sa hodnotami tohto plynu, ktorý je má najväčší podiel na klimatickej zmene.

Experiment s oficiálnym názvom The Free Air Carbon Dioxide Enrichment (FACE), ktorý zastrešuje Institute of Forest Research z University of Birmingham bude prebiehať na ohradenom úseku dospelého lesného porastu v Norbury Park v Staffordshire, West Midlands. Vedci budú pracovať s hodnotami oxidu uhličitého, ktoré pravdepodobne dosiahneme v roku 2050. Chcú zistiť, aká veľká je kapacita lesa zachytiť a pohltiť uhlíkové plyny uvoľnené spaľovaním fosílnych palív, čo by mohlo zodpovedať množstvo otázok ohľadom dlhodobého pohlcovania znečisťujúcich plynov.

„Lesy rád pohltia ďalšie CO2, pretože práve tento plyn je ich hlavným zdrojom výživy. Avšak, nevieme o koľko viac ho dokážu absorbovať a či to vôbec dokážu robiť donekonečna,“ povedal pre Reuters spoluriaditeľ inštitútu, Michael Tausz. Zariadenie, vďaka ktorému experiment prebehne, pozostáva z niekoľkých stožiarov zabudovaných v šiestich 30-metrových úsekoch lesa, ktoré dosahujú do výšky 25 metrov. Koncentrovaný oxid uhličitý bude putovať rúrkami až na vrchol stožiarov a uvoľní sa do okolia listov.

Minulý rok oznámila U. N. World Meteorological Organization, že globálny priemer oxidu uhličitého, hlavného skleníkového plynu vypúšťaného človekom, dosiahol v atmosfére hodnotu 400 častíc na milión prvýkrát v histórií. „Tento les bude mať o 40 percent viac CO2 než dnešné lesy, približne 550 častíc na milión, keďže práve tieto hodnoty očakávame v roku 2050,“ povedal Tausz pre Reuters.

Miera odlesňovania narastá, a tým sa znižuje aj kapacita lesov na svete absorbovať a ukladať v sebe uhlík. Vedci dúfajú, že výsledky ich experimentu nám pomôžu prispôsobiť sa klimatickej zmene a umožnia politikom robiť lepšie rozhodnutia. „Mali by sme dostať jasnejšiu predstavu, či nám lesy v budúcnosti pomôžu a budú schopné vstrebať omnoho väčšie množstvo oxidu uhličitého,“ povedal Tausz.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.



01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:00