globalne_loga
StoryEditor

UNICEF oslavuje 70 rokov, spúšťa kampaň pre každé dieťa

07.12.2016, 15:29
Autor:
UNICEFUNICEF
Medzinárodná organizácia UNICEF pomáha deťom po celom svete už 70 rokov. Založili ju pred siedmimi desaťročiami 11. decembra 1946 a odvtedy sa venuje pomoci deťom v ťažkej situácii. Jej poslanie, ktoré sa začalo po hrôzach druhej svetovej vojny, nestráca na aktuálnosti ani dnes, dokonca je táto pomoc dnes viac urgentná ako kedykoľvek predtým.

Poslaním UNICEF bola a zostáva systematická pomoc deťom po celom svete. „Sedemdesiate výročie UNICEF je nielen príležitosťou na zhodnotenie doterajšej práce, ale aj šancou poukázať na urgentné potreby detí po celom svete a dosah, ktorý UNICEF v globálnom meradle má. Ľudia v modrých tričkách pracujú neúnavne v tých najťažších podmienkach na svete s cieľom zachraňovať životy a dávať nádej deťom, ktoré to potrebujú a ktorých životy sú ohrozené,“ vysvetlil predseda Slovenského výboru pre UNICEF Juraj Mišura. UNICEF Slovensko funguje samostatne od roku 1993.

Práca Detského fondu OSN za posledných 70 rokov

Druhá svetová vojna si vyžiadala množstvo obetí. Zároveň milióny ľudí zostali v ťažkej situácii aj po jej skončení. Na pomoc deťom preto koncom roka 1946 vznikol Medzinárodný detský núdzový fond OSN, v skratke UNICEF s cieľom reagovať na zúfalé potreby detí. Nezáležalo na tom, v ktorej krajine tieto deti žili alebo na koho strane bola vo vojne táto krajina. Na čom záležalo bolo, aby bola poskytnutá pomoc deťom, ktoré ju najviac potrebovali a ktoré boli najviac ohrozené.

Pôvodne mal fond pomôcť deťom zasiahnutým vojnou, jeho poslanie však nestratilo na aktuálnosti počas celej existencie. Celých 70 rokov UNICEF poskytuje pomoc deťom, ktorých životy zasiahol konflikt a kríza. Deťom, ktoré žijú v extrémnej chudobe. Deťom, ktoré ovplyvňuje rastúci efekt klimatickej zmeny. Deťom, ktoré sú diskriminované a vylúčené. Počet detí, ktoré zomierali predtým, ako dosiahli 5 rokov sa len za posledných 25 rokov znížil o viac ako polovicu. Vďaka Detskému fondu OSN milióny detí už nežijú v chudobe a ďalšie milióny dostali možnosť získať vzdelanie a rozvinúť svoj potenciál.

Nádej pre každé dieťa

Pri príležitosti 70. výročia spúšťa UNICEF globálne novú stratégiu „Pre každé dieťa“. Toto poslanie sa objavuje aj vo vynovenom logu UNICEF. Zároveň sa spúšťa prvý koncept „Nádej pre každé dieťa“. Aj napriek snahe zboriť všetky obmedzenia sú totiž na svete miesta, kde je pomoc UNICEF stále potrebná. Poslanie UNICEF nikdy nebolo viac urgentné. V súčasnosti zomiera každý rok na choroby, ktorým sa dá predchádzať, okolo 6 miliónov detí vo veku menej ako 5 rokov. Konflikty a krízy vyhnali z domovov 28 miliónov detí. Približne 263 miliónov detí vo veku základnej a strednej školy do školy vôbec nechodí. Milióny detí čelia násiliu a zneužívaniu a ďalšie milióny prežívajú zo dňa na deň s minimálnym množstvom potravy.

„Na našej práci sa nič nemení ani do ďalších rokov. UNICEF bude naďalej neúnavne pracovať, aby dosiahol na každé dieťa, ktoré je vystavené najväčšiemu riziku a ktoré to potrebuje najviac. UNICEF pracuje v 190 krajinách, pracuje v teréne a s vládami, vytvára partnerstvá s občianskou spoločnosťou a komunitami – UNICEF je tu pre každé dieťa,“ dodal Mišura.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:00