Európou sa šíri vlna salmonelózy. Epicentrom je Rakúsko, kde zaznamenali už 27 nakazených a prišlo k prvej strate na životoch.
Rakúska Agentúra pre bezpečnosť potravín AGES denníku Kronen Zeitung potvrdila, že podľa doterajších prieskumov je zdrojom nákazy infikované mäso z Poľska, ktoré bolo používané na prípravu kebabových špízov. O probléme spomedzi slovenských spravodajcov ako prvý informoval portál Topky.sk.
Od februára v Rakúsku zaznamenali tri ohniská nákazy črevným vírusovým ochorením, za ktorým podľa štúdií treba hľadať bakteriálny patogén kmeňa Salmonella Enteritidis. Muž vo veku vyše 60 rokov v dôsledku náročného priebehu napokon zomrel.
Okrem Rakúska boli ďalší nakazení identifikovaní v Dánsku, Holandsku, Francúzsku a Nórsku. Dokopy ide o viac ako sto pacientov, pričom viacerí by momentálne mali byť hospitalizovaní v nemocniciach.
Kebab, predstaviteľ tradičnej tureckej kuchyne, je v Európe obľúbeným pokrmom a podľa dostupných údajov sa hó vlani vyrobilo v priemere až 400 ton denne. Tržby za celý rok sa pohybovali okolo 12 miliárd eur.
Zdrojom salmonelovej nákazy sú zväčša vajcia, mlieko a výrobky z mäsa – hovädzieho, bravčového či kačacieho. Práve v poľskom mäse bola salmonela objavená opakovane. V roku 2019 sa infikované mäso viac ráz objavilo aj na slovenskom trhu. Posledný podobný prípad sa vyskytol v októbri minulého roka.
Pred približne rokom sa salmonela vyskytla v čokoládových vajíčkach od firmy Ferrero a celkový počet nakazených v Európe sa vyšplhal na bezmála 400. Závod v Belgicku musel dočasne zastaviť výrobu.