StoryEditor

Strácame kondíciu, hlavne vytrvalosť. Zvládnu dnešné deti to čo v minulosti?

31.05.2020, 00:00
Strácame kondíciu, dolu idú najmä vytrvalostné schopnosti širokej slovenskej populácie.

Keď sa hovorí, že dnešné deti sú na tom kondične horšie ako predchádzajúce generácie, dá sa to aj nejako potvrdiť?
Určite áno, my sme porovnávali vytrvalostné schopnosti súčasných detí s deťmi spred tridsiatich rokov a prišli sme k záveru, že dievčatá pri dvanásťminútovom behu odbehli pred tridsiatimi rokmi dlhšiu vzdialenosť ako dnešní chlapci rovnakého veku. Pri sile prepad nie je až taký badateľný, ale keby sme hodnotili relatívnu silu, čiže prepočet na kilogram telesnej hmotnosti, tak vyjde pokles aj tam. Súčasné deti sú zhruba o 2-3 percentá vyššie ako pred tridsiatimi rokmi, ale sú o 10 až 12 percent ťažšie. Vyššia telesná hmotnosť výrazne ovplyvňuje vytrvalostné schopnosti a, samozrejme, aj relatívne silové schopnosti, napríklad keď od detí chceme, aby robili kľuky, alebo keby sme im rátali, koľko urobia sed-ľahov.

Prejavuje sa to iba u detí, alebo aj u dospelých?
Zhoršuje sa celá populácia, nielen deti. Zaznamenali sme to u študentov FTVŠ – všetci študenti s výnimkou tohto roka, ktorí sa uchádzajú o štúdium na Fakulte telesnej výchovy a športu, robia kondičné testy, a keď moji kolegovia porovnávali vývoj za predchádzajúcich dvadsať rokov, prišli na to, že úroveň vytrvalostných schopností klesla aj pri nich. Ak má dieťa horšiu zdatnosť, ako mali deti pred tridsiatimi rokmi, tak sa to s ním ťahá aj do dospelosti.

Čo to o nás hovorí?
No že máme jednoznačne menej pohybu ako ľudia v minulosti, a nehovorím iba o športe. Máme menej príležitostí na pohyb, deti do škôlok a do škôl vozíme autami, autom sa vezieme do roboty, takže transportom je výrazne potlačený pohyb. Nechodíme, vozíme sa. Ďalšia vec sú digitálne interakcie detí, vinou ktorých sa menej hýbu. Vidieť to aj na deťoch, ktoré robia organizovaný šport, napríklad futbalisti alebo hokejisti.

Ako to vidieť?
Porovnávali sme telesnú kondíciu detí zaradených do športových tried a ukázalo sa, že majú takú telesnú kondíciu ako deti spred tridsiatich rokov, ktoré neboli organizované v športových kluboch.

Malí športovci majú kondičku ako niekdajší malí nešportovci?
Je to tak, lebo telesná kondícia detí pred tridsiatimi rokmi bola ovplyvnená prirodzenou činnosťo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 18:28