StoryEditor

Zlom pre predčasne narodené deti. Umelá maternica môže byť realitou

28.06.2020, 00:00
Jeho starý otec bol vyhľadávaný prvorepublikový ušný lekár, ktorý liečil celebrity. A jeho mama internistka a praktická lekárka.

Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení ste strávili vyše štyridsať rokov. Zrátali ste niekedy, koľko detí ste už priviedli na svet?
Štatistiku si nevediem, ale po meste stretávam podozrivo veľa detí, ktoré som rodil, a dnes už dokonca týmto deťom rodím ich deti (smiech). Raz som sa to snažil spočítať. Odhadom to je asi 3-tisíc pôrodov, ktoré som viedol ako lekár. Dnes už na pôrodnú sálu nechodím denne, bežné a nízkorizikové pôrody sú doménou mladších kolegov a veľa pôrodov dnes tiež rodia pôrodné asistentky. U Apolináře som začínal od úplného eléva a prešiel som tu prakticky všetkými oddeleniami. V deväťdesiatych rokoch som sa začal viac venovať zobrazovacím metódam a takzvanej fetálnej medicíne, čo bol v tej dobe nový odbor, ktorý sa otvoril vďaka novým možnostiam ultrazvuku (fetálny znamená týkajúci sa plodu, pozn. red.). S kolegami sme začali sledovať vývoj plodu v maternici. A tiež to, ako by sme ho dokázali ovplyvniť. Bolo to všetko neprebádané a nepreskúmané a každý mesiac prichádzali nové poznatky z celého sveta. Ešte neexistoval internet, takže sme sa k vedeckým prácam dostávali trochu zložitejšie ako dnes. Ale určite sme neboli nijako dramaticky pozadu.

S nástupom ultrazvuku pred viac ako štyridsiatimi rokmi sa vlastne skončila etapa klasického pôrodníctva. Čo všetko sa zmenilo?
Prvé informácie o ultrazvukovom zobrazení plodu pochádzajú z konca 60. rokov a prvé publikácie o zobrazení plodu v maternici matky boli zázrak. Dovtedy sa nikdy v dejinách človeka nepodarilo zobraziť to, čo sa odohráva v priebehu vnútromaternicového vývoja. Nikto nevedel, kde leží placenta, ako sa darí plodu v tele matky. Skrátka dovtedy neexistovala metóda, ktorá by umožňovala zobrazenie plodu. Spočiatku boli tie prístroje veľmi jednoduché a mnoho ľudí ich nebralo veľmi vážne. Boli vybavené len brušnou sondou a 2D obraz pripomínal skôr zrnenie v televízii.

A čo vidíte dnes?
Dnes už na obrazovke vidíme výraz tváre a ďalšie detaily a bez ultrazvukovej kontroly si nedokážeme predstaviť žiadne bezproblémové tehotenstvo, nie ešte to, ktoré sprevádzajú komplikácie. V posledných dvadsiatich rokoch je ultrazvuk rutinnou metódou a v oblasti gynekológie a pôrodníctva sa už nič nerobí naslepo tak ako kedysi. Všetko sa robí za asistencie ultrazvuku. V takzvanom východnom bloku (pred rokom 1989, pozn. red.) táto technológia neexistovala a dnes si možno len ťažko predstaviť, že na najlepšie prístroje sa vzťahoval technologický bojkot na vývoz za železnú oponu. Z kapitalistickej cudziny sa k nám nesmeli dovážať strategické elektronické prístroje, takže sa sem dostávali cez rôznych priekupníkov. V podstate to bol taký kontraband. Až v deväťdesiatych rokoch sa obchodovanie uvoľnilo, ale aj vtedy boli prístroje ťažko dostupné, pretože boli enormne drahé. V posledných niekoľkých rokoch, vďaka poklesu cien špičkových počítačov, sa ultrazvukové prístroje dostali do každej gynekologickej ordinácie.

Ultrazvuk v pôrodníctve patrí bez pochýb k najväčším objavom minulého storočia. Vďaka nemu pribudlo veľa informácií a zdokonalila sa starostlivosť o zdravie detí aj žien. Je vôbec ešte niečo, čo nevieme?
Práve naopak. Je toho veľmi málo, čo vie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-08 08:00:00 - Feat.: - Title: X inzerovala reklamu so súpravou na kradnutie spermií. Urobte z neho otca bez jeho vedomia, vyskakovali slogany na sociálnej sieti 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 09:39