doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., anestéziológ, intenzivista a špecialista urgentnej medicíny, záchranka SNÍMKA: Pavol Funtál
StoryEditor

Keď sa mozog prehreje: Najspoľahlivejším ukazovateľom zavodnenia je farba moču

30.07.2022, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • Trápia nás každé leto a my sa ideme doslova uvariť. Horúčavy však nielen znepríjemňujú život, ale ohrozujú aj naše zdravie, ak nedodržiavame isté zásady.
  • „Ak prehriatie prechádza do štádia úpalu, organizmus už nestíha a teplota stále stúpa, vtedy sa začnú bolesti hlavy, pocity na vracanie, kŕče vo svaloch a v extrémnom prípade aj bezvedomie,“ upozorňuje lekár, pedagóg, záchranár Viliam Dobiáš (72).
  • Ako zistíme, koľko máme vypiť tekutín? Prečo kofeínové nápoje odvodňujú? Ako sa líši obarenie horúcou vodou od spálenia od slnka? To všetko sa dozviete v článku publikovanom v magazíne Téma. 

Úpal a úžeh si väčšinou spájame dohromady. Čo je čo?

Táto terminológia je veľmi mätúca a k tomu sa ešte aj pohybuje medzi slovenčinou a češtinou. Ja používam dva termíny: prehriatie, keď je človek v prostredí, ktoré je teplejšie ako jeho telesná teplota. A keď už začne zlyhávať tepelná regulácia organizmu, tak už je to úpal. Ten môže byť tepelný – ak je človek v príliš teplom prostredí alebo vykonáva nejakú mimoriadnu fyzickú či športovú aktivitu, ktorá pri pracujúcich svaloch zvýši produkciu tepla –, ale môže byť aj slnečný. Tam je kombinácia popálenín spôsobených ultrafialovým žiarením a ešte aj tepla. Keby človek nalačno ležal v absolútnom pokoji pri izbovej teplote 21 – 22 °C a nemal by ochladzujúce mechanizmy, tak by teplota jeho tela stúpala o jeden stupeň za hodinu.

image

Prírodu sme „zamorili“ estrogénom. Vracia nám to neplodnosťou, rakovinou a mení pohlavie a IQ, tvrdí vedec

Teda do večera by mal vysokú horúčku?

Už za štyri hodiny by bol uvarený. To len, aby ste mali predstavu, ako funguje základná látková premena. Za normálnych okolností je teplota povrchu ľudského tela okolo 28 °C, tých tridsaťsedem je len v dutinách, v podpazuší, ústach, konečníku a tak ďalej. Sú štyri mechanizmy, ako odovzdávame teplo do okolia, a dva sú hlavné. Jeden je odovzdávanie šírením, je to taký istý princíp, ako keď radiátor dáva teplo do izby, pretože je teplejší ako okolitý vzduch. Druhý mechanizmus je odparovanie, to vlastne znamená potenie a odparovanie potu odoberá z povrchu tela teplotu a telo sa tak ochladzuje.

Čo sa deje, ak je teplota okolia vyššia ako týchto 28 °C?

Vtedy človek nemôže odovzdávať teplo do okolia, pretože je teplejšie než jeho telo. A keď je ešte aj veľmi vysoká relatívna vlhkosť vzduchu, trebárs osemdesiat, deväťdesiat percent, tak sa pot odparuje minimálne alebo skoro vôbec. A práve toto robí problémy.

Vždy som si myslel, že vlhkosť vzduchu horúčavu aspoň trochu zjemňuje...

Je to subjektívny pocit, mávame ho aj pri mori, kde je vyššia teplota, ale i vlhkosť, lenže čo sa týka termoregulácie, to je fyzika a tá nepustí.

Takže sa uvaríme bez toho, aby sme si to uvedomili?

V podstate áno, ale organizmus má varovné signály. To znamená, že pri prehriatí je to

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako nespavosť prebúdza choroby: Čo nám pri nej hrozí a ako sa dá vyliečiť nespavosť? 02 - Modified: 2022-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Genetička: Čo všetko nám o zdraví, talente, chuti či povahe prezradí test DNA? 03 - Modified: 2022-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pneumológ a ftizeológ: Tuberkulóza nezmizla a nezabije ju iba jeden liek
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 09:09