Jana Dubová, grafička SNÍMKA: MAFRA/Michal SváčekSNÍMKA: Mafra/michal SvÁČek
StoryEditor

Jana Dubová, preživšia holokaustu: Boh nie je. To utrpenie, to ako vraždia deti by predsa nedopustil

11.05.2023, 00:00
  • Mala si užívať bezstarostnú mladosť. Namiesto toho si musela na kabát pripnúť židovskú hviezdu, opustiť školu, odovzdať milovaný bicykel a dávať pozor na gestapo, ktoré popravilo jej sesternicu.
  • „Bolo to hrozné, ale dalo sa tam prežiť. Na rozdiel od Osvienčimu sme tam ešte stále boli ľudia, nie len čísla,“ spomína pre magazín Téma umelecky činná výtvarníčka.
  • Z Osvienčimu ju potom poslali do továrne na spracovanie ľanu v nemeckom Merzdorfe, kde sa dočkala oslobodenia Červenou armádou.
  • Holokaust prežila zo širokej rodiny iba ona a jej staršia sestra. Okolo tridsať príbuzných sa z koncentračných táborov nikdy nevrátilo.

Prečo vám všetci v rodine hovoria Hanka, keď sa voláte Jana?

Rodičia mi dali meno po babičke, ktorú som nikdy nepoznala, pretože rovnako ako dedko zomrela ešte pred mojím narodením. Obe sme nosili meno Jana Hellerová. A tak ako sa Jánovi hovorí Honzo, mne namiesto Jana hovorili Hanka. A medzi tými, ktorí ma poznali ešte pred vojnou, mi to ostalo.

Aké bolo vaše detstvo?

Mala som nádherný domov. Milovala som svojho otecka. Nikdy ma neudrel, možno aj preto som ho rešpektovala viac ako mamičku. Tá bola prísna a na rozdiel od neho nás sem-tam aj udrela. Bol to však šťastný domov, aj napriek tomu, že som ako dieťa často nariekala. Mala som skvelých rodičov a o sedem rokov staršiu sestru, ktorá bola pre mňa v podstate stará, a tak sme si ako deti príliš nerozumeli. Keď som išla do primy (1. ročník osemročného gymnázia, ekvivalent 6. triedy základnej školy, pozn. red.), ona maturovala. Bola to už slečna. Ja dieťa. Po vojne som však bola šťastná, že ju mám. Z celej našej početnej rodiny, ktorá sa pravidelne stretávala, sme sa totiž vrátili iba my dve.

Koľko vašich príbuzných už sa nevrátilo?

Asi tridsať. Ale aby som to spresnila, z mamičkinej strany mi ostali ešte teta, strýko a dve sesternice. Táto časť rodiny holokaust nezažila.

Ako sa im to podarilo?

Mamičkina sestra sa v osemnástich vydala za tanečného majstra z Ameriky, ale asi po roku manželstva zomrel, takže ovdovela už v devätnástich. O štyri roky neskôr sa vydala znova a narodili sa jej dve dcéry. Keď nastali zlé časy, otecko jej poradil, aby napísala do Washingtonu, že je vdova po Američanovi. Asi do piatich týždňov jej prišiel americký pas. Tým chránila svoju novú rodinu a ako cudzinci boli potom internovaní niekde na Bodamskom jazere.

O zvyšok rodiny ste prišli počas holokaustu?

Áno. O rodičov, babičku a dedka z mamičkinej strany a všetkých strýkov, tety, sesternice a bratrancov z ockovej strany. Otec bol z piatich súrodencov a všetci mali deti. Nikto z nich už sa nevrátil. Iba ja a moja sestra.

Keď váš otec svojej švagrinej tak dobre poradil, nechcel zachrániť aj vás? Nehovorili ste doma o tom, že emigrujete?

Samozrejme, že chcel. Hovorilo sa o tom v celej rodine. Ocko pracoval ako hlavný účtovník v jednej nemeckej firme, a keď začal premýšľať o emigrácii, vyučil sa za zámočníka, aby mal v cudzine nejaké uplatnenie. Od mobilizácie 23. septembra 1938 som pociťovala doma istú nervozitu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diela klasikov sú úžasné, ale je s nimi problém. Naozaj má byť v škole Hviezdoslav základom? 02 - Modified: 2023-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekofilozof: Ničíme Zem a odmietame prevziať zodpovednosť, len hľadáme, ako problém odsunúť 03 - Modified: 2023-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škola aj polícia ho odpísali ako kriminálnika a príživníka. Úspešný príbeh Patrika Banga vyvracia stereotypy
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 13:01