StoryEditor

Zvieratá „na tripe“: Prírodné narkotiká „rekreačne“ užívajú cicavce a aj bezstavovcový hmyz

19.10.2023, 00:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
  • Účinky liečivých rastlín aj húb poznáme často len vďaka zvieracím narkomanom, ktorých naši predkovia napodobňovali.
  • Prečo pred sobom nemočiť do snehu a kvôli akej omamnej látke riskuje horská ovca stratu zubov?
  • A ktoré nemé tváre sú teda najčastejšie „na tripe“ a aký zvierací druh pravdepodobne objasnil záhadné návštevy z vesmíru?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Titul filmu Mravenci nesou smrt z roku 1985 o drogovej scéne v socialistickom Československu odkazoval na radových distribútorov omamných látok, v prírode však niektoré mravce pripomínajú skôr narkomanov s pokročilou závislosťou.

image

Téma 42/2023 SNÍMKA: Téma

SNÍMKA: Téma

Robotnica mravca žltého, ktorý žije v podzemí, nedokáže napríklad odolať, keď jej parazitický chrobák drabčík v roli dealera ponúkne upokojujúcu látku z konca svojho vztýčeného zadočku: „Vôňa, či chuť musí na robotnicu pôsobiť ako droga, pretože krátko po ochutnaní uchopí chrobáka do kúsadiel a odnesie ho ako vzácnosť do plodových komôr, kde votrelcovi nastanú rajské časy,“ popisuje zlyhanie mravčej ochranky Jan Žďárek v knihe Ohroženi hmyzem?

Mravce si tak podľa odborníkov môžu vytvárať závislosť, ktorá na určitú dobu preukázateľne mení ich správanie, chôdzu a schopnosť orientácie. Zvieratám všetkých tried i kontinentov ale podobné „rauše“ za také riziko stoja – keď sú totiž pokušenie a túžba silnejšie ako inštinkty, máva omamná látka jednoducho navrch.

image

Pes na reťazi je ako falošná kamera, ak má možnosť prirodzeného správania, dobre sa správa aj k ľuďom

A podľa amerického psychofarmakológa Ronalda K. Siegela, ktorý dvadsať rokov skúmal účinky omamných látok na ľudí a faunu, to platí vo svete syntetických drog vyrobených človekom rovnako ako u tých prírodných, ktoré si zvieratá vyhľadávajú v korunách stromov aj pod vodnou hladinou:

 „Ľudský nervový systém, podobne ako systémy hlodavcov a primátov, je usporiadaný tak, že reaguje na chemické omamné látky rovnakým spôsobom, ako reaguje na odmeny v podobe jedla, pitia a sexu,“ uvádza americký odborník vo svojej knihe Intoxikácia. Túžba po omamných látkach potom podľa neho v niektorých prípadoch ovláda organizmus ako u Homo sapiens, tak aj u zvierat.

Učíme sa u štvornožcov

Na tých podobnostiach nie je nič zvláštne, keď si uvedomíme, že opojné účinky vegetácie človek v mnohých častiach zemegule od zvierat odpozoroval: Pastieri v Habeši v Afrike mali začať spracovávať červené bobuľky, z ktorých sa neskôr na našom stole vykľula káva – ale úplne na začiatku si vraj legendárny pastier Kaldi všimol, že jeho stádo kôz podivne mečí a skáče, keď sa pri kríkoch s tými bobuľkami pasie.

Jeho kolegovia v Africkom rohu si zas všimli bujné reakcie hospodárskych zvierat, ktoré zjedli lístie katy jedlej (Catha edulis). Jej výhonky kvôli alkaloidu kathinónu (podobný amfetamínu) žujú v Jemene domorodci aj turisti dodnes. A ešte predtým, ako koku z Južnej Ameriky preslávila narkomafia, vedeli už horskí vodcovia v Andách niekoľko storočí, že lama, ktorá žuje jej listy, je čulejšia a viac toho unesie.

Siegelova kniha venuje tomuto medzidruhovému prenosu skúseností celú kapitolu a pripomína aj kopírovanie objavov súvisiacich s liečiteľstvom. Tropické mangusty, teda drobné šelmy loviace termity, stonožky a jašterice, si napríklad trúfnu aj na jedovaté hady – údajne preto, že od matky prírody poznajú tajomstvo „indického hadieho koreňa“, teda rastliny bohatej na alkaloidy, s latinským názvom Rauvolfia serpentin. Tú v 20. storočí používal politik Mahátma Gá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podkurujeme pod kotlom chaosu. Blíži sa ďalšia ľadová doba, varujú odborníci 02 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protilátky môžu aj škodiť: Príliš silný imunitný systém je rovnako zlý ako ten „slabý“, tvrdí biológ 03 - Modified: 2023-08-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: To najzaujímavejšie o osemnohých príšerách: Aké žijú u nás, ktoré hryzú a čoho sa vyvarovať? 04 - Modified: 2023-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motýlia doba temna: Motýľom na Zemi ešte nikdy nebolo tak zle ako dnes
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 22:10