O rôznostiach a rovnostiach života, ako ich prežívajú ľudia z celého sveta, píše v bestselleri Dějiny lidí etnológ a publicista Martin Rychlík. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Martin Rychlík a jeho sonda do sveta človečenstva: Aj moderná spoločnosť rieši, ako "dobre umierať"

27.09.2024, 00:00
  • Čo vlastne ľudí robí ľuďmi? A čo všetko nás odpradávna až po dnešok spája? Prečo sa ľudia kedysi začali tetovať? A prečo to robia dodnes?
  • O rôznostiach a rovnostiach života, ako ich prežívajú ľudia z celého sveta, píše v bestselleri Dějiny lidí etnológ a publicista MARTIN RYCHLÍK (46).
  • Pre magazín Téma rozpráva napríklad aj o dávnych rituáloch, ktoré z detí robili dospelých – prečo boli často kruté?
  • Ako súvisia fúzy hokejistov v Stanley Cupe s pradávnymi poverami o šťastí? Dokážu domorodí matematici počítať tak ako matfyzáci? A kde sú korene humoru?

Vaša prvá úspešná kniha bola o dejinách tetovania, vyšla už v roku 2005. Máte nejaké tetovanie?

Nie. Mám veľa kamarátov tetovačov aj tetovaných, v tom prostredí som sa pohyboval. Vídal som sa aj s výtvarníkom Vladimírom Franzom, ktorý mi do ďalšej knihy napísal predslov. A vlastne som si hovoril, že možno k tomu niekedy dôjde alebo že k tomu dôjdem. Ale neprišiel som na to, prečo by som to potreboval. Nepocítil som to napätie. Myslel som si, že sa dám tetovať, keď som žil v Tokiu. V Japonsku totiž robia tradičné celofarebné tetovanie horimono. Avšak ani tam k tomu nakoniec nedošlo. A teraz sa mi už zdá, že som na to príliš starý (smiech). Napriek tomu sa v tom zhliadla moja takmer dvadsaťročná dcéra. Po prvých experimentoch s drobnými obrázkami sa dostala k šikovnej tetovačke, mojej kamarátke, ktorá to naozaj vie, takže som rád, že si našla svoju umelkyňu.

image

Odborník o manažovaní davu: Ako zvládať psychológiu davu a na čo byť pripravený na proteste či zápase?

Občas hovoríte o tom, že vás fascinujú Maoriovia, pôvodné polynézske obyvateľstvo Nového Zélandu. Ich tetovanie a drsná kultúra. Čím?

K záujmu o mimoeurópsku etnografiu som sa dostal pri štúdiách na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Zaujímali ma Indiáni a pôvodné domorodé kultúry. A raz som v antikvariáte objavil knihu K protinožcům II. od Josefa Kořenského. To bol český spisovateľ, cestovateľ a učiteľ. Ako prvý Čech absolvoval cestu okolo sveta a úspešne o tom písal na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia. Navštívil aj Oceániu, Austráliu a predovšetkým Nový Zéland. A farbisto opisoval Maoriov, s ktorými sa tam stretol, ale už v neskoršej fáze útlmu kultúry vplyvom belochov. Fascinujúce bolo, že sa tam stretol aj s Gottfriedom Lindauerom z Plzne, ktorý portrétoval maorijských význačných pohlavárov a veľmi realisticky ich zakresľoval, pretože vyštudoval vo Viedni portrétnu maľbu. A takisto pekne zachytával ich tetovanie. Začal som sa o to viac zaujímať: ako tetovanie na Novom Zélande vznikalo, aký to malo neskôr spoločenský význam, kedy a ako sa tetovalo, ako to bolo tabuizované, že tetoval „kňaz“ (tohunga) a nikto iný to robiť nesmel... A keď som zvažoval, o čom písať bakalársku prácu, zvolil som si tetovanie všeobecne ako fenomén. A neskôr z toho vznikla dokonca kniha.

Na začiatku deväťdesiatych rokov bolo populárne tetovanie čínskymi alebo japonskými znakmi. Traduje sa, že niektorí tetovači hľadali inšpiráciu na vrecúškach čínskych polievok.

Myslíte kung-pao vytetované na paži? (smiech) Áno, bolo veľa podobných vtipov. Vtedy ázijské znaky celkom frčali. Je to síce taká mestská legenda, ale nejaký základ to má. Tetovači sa dostávali k motívom rôznym spôsobom. Často čerpali z jedla alebo z popkultúry a podobne. Nebol ešte internet, aby si zákazníci overili, čo znaky znamenajú, a tak to nebolo pod kontrolou. Dnes už to je. Ale viete, v tetovaní bolo a je veľa bizarností. Motívy sa rôzne pretetovávajú a tetovači si z toho robia srandu. Napríklad v anglickej tlači existujú aj rubriky ako „divné tetovanie“.

Práve v deväťdesiatych rokoch u nás nastal akýsi zlom a z tetovania sa stal módny fenomén. Aký bol vývoj vo svete?

Boli v podstate dve renesancie tetovania.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korporátny psychopat: Môžete ho stretnúť vo vedení každej štvrtej firmy, ich znakom je aj pozitívna toxicita 02 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 03 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
01 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 02 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Hlina pre HN: V parlamente sme na hrane. Danko zistil, že môže zo situácie ťažiť (rozhovor) 03 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Proti nacistom i komunistom: Etnológ Leopold Pospíšil prežil džungľu aj vďaka bitke gestapa 04 - Modified: 2024-09-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka: Zimní plavci umierajú častejšie na mozgové príhody a infarkty, len sa o tom veľmi nehovorí 05 - Modified: 2024-09-25 09:50:00 - Feat.: - Title: Rusko je ako domček z karát, skôr či neskôr sa rozpadne. Musí sa to však stať s minimom násilia (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. september 2024 00:02