Mnohé tieto bzdochy pochádzajú z oblastí, kde nie je zima, takže tam majú celoročný cyklus. U nás sa vynašli tým, že sa dokážu schovať do budov, štrbín domov. Tým, že budova trochu hreje ako taký radiátor, dokážu tam v plnom zdraví prečkať zimu. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Prečo je tak veľa bzdôch?

16.10.2024, 07:30
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • V jesenných mesiacoch sa do našich príbytkov sťahujú rôzne druhy hmyzu a pavúkov, aby sa tam v zdraví dožili jari.
  • Je to každoročný jav, časom sa iba menia osoby a obsadenie.
  • „Zimu prečkávajú iba tie jedince, ktoré majú na to prispôsobený spôsob života, aby na jar nakládli vajíčka a až potom zomreli, alebo sa až na jar začnú vyvíjať,“ vysvetľuje pre magazín Téma entomológ ADRIÁN PURKART (32).

Máme tu jeseň. Ako sa mení život hmyzu v tomto ročnom období?

Ako postupne prichádza obdobie chladu, aj laici si môžu všimnúť, že druhy hmyzu, ktoré majú jednoročný cyklus života, práve v jesení hynú. Preto je rozdiel v tom, v akom štádiu hmyz prečkáva chladné obdobie, či je to štádium vajíčka, larvy, kukly alebo imága – dospelého jedinca. Podobne ako pre rastliny, aj pre hmyz je jeseň pomerne depresívna, pretože pre niektoré druhy znamená hromadnú smrť. Zimu prečkávajú iba tie jedince, ktoré majú na to prispôsobený spôsob života, aby na jar nakládli vajíčka a až potom zomreli, alebo sa až na jar začnú vyvíjať.

Mnohé druhy sa v jeseni sťahujú do ľudských obydlí, v minulom roku si ľudia všimli obrovské množstvo bzdôch. Boli premnožené alebo je to bežný jav vplyvom klimatických zmien?

U nás žije vyše deväťsto druhov bzdôch, pamätám si, že už ako malý som evidoval rôzne bzdochy, ktoré nám liezli do bytu alebo sa schovávali v drevených okeniciach. Za posledné roky najmä v teplejších oblastiach Slovenska bzdôch skutočne pribúda. Je to spôsobené tým, že k nám prenikajú invázne druhy bzdôch, ktoré nemajú pôvod na Slovensku, tie sa živia rastlinami, čo sa hojne vyskytujú v mestskej výsadbe. V závislosti od jednotlivých druhov sa im jeseň končí imágom, dospelým jedincom, ktorý sa potrebuje schovať, aby prečkal chladné obdobie. Keď na jar vylezie, kladie vajíčka na klíčiace rastliny, resp. pučiace listy stromov. Takéto prezimovanie je pre neho výhodou, keďže sa už na skorú jar môže hneď rozmnožovať, čo je v konkurenčnom boji voči ostatným druhom veľké plus. Mnohé tieto bzdochy pochádzajú z oblastí, kde nie je zima, takže tam majú celoročný cyklus. U nás sa vynašli tým, že sa dokážu schovať do budov, štrbín domov. Tým, že budova trochu hreje ako taký radiátor, dokážu tam v plnom zdraví prečkať zimu.

Aké nové bzdochy máme na Slovensku?

K nám sa v priebehu posledných dvadsiatich rokov rozšírili tri druhy bzdôch. Jednou z nich je obrubnica americká, je to jedna z najväčších bzdôch, ktorá žije v Európe. Niektoré druhy bzdôch sa bežne podobajú na niektoré chrobáky, ale ak sa bližšie pozriete na obrubnicu, všetky bzdochy majú v dospelosti jeden spoločný znak, a tým sú polokrovky. Polovica ich krídel je kožovitá, často nepriehľadná, a druhá polovica je blanitá. Druhá charakteristická črta je, že majú bodavo-cicavé ústne ústrojenstvo – cuciak prehnutý pod telo, pripomínajúci háčik. Bzdocha ním dokáže nabodávať rastlinné pletivá a vyciciavať z nich rastlinné šťavy. Čiže ak si nie ste istý, môžete sa pozrieť zospodu na jej hlavičku.

Odkiaľ táto bzdocha „prišla“? Kde je jej pôvodná domovina?

Obrubnica americká pochádza zo západného pobrežia Severnej Ameriky, k nám sa dostala pravdepodobne s drevom, ktoré sa do Európy dovážia na lodiach. Prvýkrát ju zaznamenali v roku 1999 v Taliansku a o deväť rokov neskôr bola nájdená aj na Slovensku. V Európe sa jej zapáčilo a rýchlo sa šíri.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: To najzaujímavejšie o osemnohých príšerách: Aké žijú u nás, ktoré hryzú a čoho sa vyvarovať? 02 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desivejšie než medvede: Kde sa u nás nachádzajú tie nebepečné kliešte a ako sa im brániť? 03 - Modified: 2023-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motýlia doba temna: Motýľom na Zemi ešte nikdy nebolo tak zle ako dnes 04 - Modified: 2023-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pes na reťazi je ako falošná kamera, ak má možnosť prirodzeného správania, dobre sa správa aj k ľuďom
01 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Virológ: HIV sa šíri nenápadne, koronavírus bol prekvapením. Ktorá pandémia môže byť najhoršia? 02 - Modified: 2024-10-15 13:33:24 - Feat.: - Title: Lukašenko ani nevie po bielorusky. Aj vo vnútri systému chcú zmenu, hovorí Cichanovská 03 - Modified: 2024-10-15 10:50:21 - Feat.: - Title: Blíži sa k nám babie leto. Odborníci predpovedali, v ktoré dni bude najkrajšie počasie 04 - Modified: 2024-10-14 14:00:20 - Feat.: - Title: Jennifer Lopez a jej prvé slová od rozvodu: „Musím sa naučiť byť šťastná sama so sebou!“ 05 - Modified: 2024-10-13 22:23:52 - Feat.: - Title: Psychiater a gréckokatolícky kňaz: Táto doba nie je pre starých
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. október 2024 07:32