Temu s neuveriteľne nízkymi cenami je podľa niektorých odborníkov vojnovým nástrojom. Jeho obrovský nástup opisujú ako veľké bezpečnostné aj spoločenské riziko. O tovar v podstate vôbec nejde. Cieľom je dostať sa do vášho života. Je to obrovská mašina na zber všemožných metadát, obrovský projekt sociálneho inžinierstva. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Analytik prezradil, kto a ako nás špehuje a aj prečo je Temu veľké riziko, ktorému vôbec nejde o tovar

22.10.2024, 00:00
  • Ako je možné, že čínsky e-shop ponúka aj oveľa drahší tovar len za pár eur? A prečo si už americkí vojaci na citlivých misiách nesmú zapínať počas behu inteligentné hodinky?
  • Analytik kybernetickej bezpečnosti a softvérový inžinier PAVEL PETRMAN (38) pre magazín Téma farbisto opisuje, čo všetko vedia o nás nielen nadnárodné korporácie, ale pravdepodobne aj zahraničné spravodajské služby a vlády.
  • Také detailné sledovanie na každom kroku neodhadol ani George Orwell, autor románu 1984, ktorého diktátor zvaný Veľký brat špehuje v totalitnej spoločnosti všetkých, všade a stále...

Môžete opísať, ako funguje navigácia v telefónoch? Ako napríklad určuje, že niekde pred vami je na ceste dopravná zápcha? Možno tá otázka znie triviálne, ale veľa ľudí si myslí, že sa to vyhodnocuje na základe nejakého online videosledovania zo satelitu.

Asi sú zvyknutí na satelitné snímky, kde je vidno aj jednotlivé autá, takže to možno pre laika vyzerá tak, že v satelitoch sú videokamery a vyhodnocujú snímky v reálnom čase. Takto to však nefunguje. Je to možné najmä vďaka dátam z našich mobilných telefónov.

Máte na mysli tzv. GPS, teda že máme v telefóne zapnutú funkciu, keď náš prístroj neustále „hlási“ rôznym systémom polohu zariadenia a tie to potom z každého telefónu neustále vyhodnocujú?

To, samozrejme, tiež. Ale je to trochu komplikovanejšie. Skúsim to opísať. To, čo máme v mobiloch na určovanie polohy a čo sa nazýva asistované GPS, berie signál zo všetkých troch existujúcich navigačných satelitných systémov, ktoré obiehajú Zem, zo základňových staníc mobilných operátorov alebo vysielačov vnútri budov, tunelov a pod. Jedným z nich je americké GPS, ďalší je európsky satelitný systém Galileo a tiež ruský satelitný systém GLONASS (na civilné využitie majú všetky tieto satelitné navigačné systémy, na rozdiel od armádneho využitia, zámerne obmedzenú presnosť, pozn. red.). Moderné rádiotelefóny, mobily, ak chcete, sú skutočne jedným zo základných informačných kanálov pre natoľko obľúbené mapové aplikácie. Jednoducho a veľmi presne sa dá určiť, kde váš mobil práve je a ako rýchlo sa prípadne pohybuje. Keď máte dáta od dostatočného počtu používateľov, dokážete potom pomerne ľahko určiť, že sa na trase niečo deje, pretože napríklad na rozdiel od bežnej rýchlosti deväťdesiat kilometrov za hodinu sa na konkrétnej ceste zrazu množstvo ľudí (používateľov mobilov) pohybuje podstatne pomalšie. Systém veľmi ľahko a rýchlo spozná, že sa niečo deje, a začnú vám na tej vami naplánovanej trase naskakovať načerveno zvýraznené úseky a minúty navyše, čo asi všetci poznáme. Ale vašu polohu a rýchlosť neurčujú iba satelitné systémy, je to oveľa komplexnejšie.

Rozprávajte.

Váš telefón sa totiž prirodzene tiež neustále pripája k takzvaným

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martin Rychlík a jeho sonda do sveta človečenstva: Aj moderná spoločnosť rieši, ako "dobre umierať" 02 - Modified: 2024-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zločiny cez počítač a na čo si dať pozor: Anonymita je sporná, každá činnosť zanecháva stopu, hovorí odborník 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
01 - Modified: 2024-10-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s astronómom Michalom Švandom: Čo ešte nevieme o Slnku a čo odhalili nové údaje? 02 - Modified: 2024-10-18 07:22:10 - Feat.: - Title: Drasticky sa zmenšili a vydržia skutočne dlho. Takto hrajú najnovšie slúchadlá od Googlu 03 - Modified: 2024-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Súdna znalkyňa porozprávala o tom, odkiaľ sa v nás berie zlo, akú hru v tom hrajú gény a najmä naše matky 04 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Spisovateľ Marek Torčík: Korene šikany a násilia sú v nastavení spoločnosti. Nevieme zaobchádzať s odlišnosťou 05 - Modified: 2024-10-16 12:12:17 - Feat.: - Title: Android 15 je konečne dostupný verejnosti. Google potešil majiteľov smartfónov Pixel ďalšími funkciami
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. október 2024 00:05