Aleš Palán, spisovateľ, novinár FOTO: Michal Sváček, Mafra
StoryEditor

Spisovateľ, novinár Aleš Palán aj o tom, ako nám knihy vedia zmeniť život: Chýba nám pozeranie do prázdna

• Veríte, že nám kniha dokáže zmeniť život? Spisovateľ a novinár ALEŠ PALÁN (58) áno.
  • Hoci jemu samému sa to nestalo, stretol sa s ľuďmi, ktorí niečo podobné zažili. A nielen to. Ich životné peripetie sú niekedy až neuveriteľné. A vždy v nich hrala rolu kniha.
  • Môže prečítanie nejakého príbehu zásadne ovplyvniť naše rozhodnutie? Alebo určiť našu ďalšiu životnú cestu? Či dokonca zachrániť život?
  • To sa dozviete v novej – miestami až strhujúcej – Palánovej knihe rozhovorov s tými, ktorých čítanie fatálne zasiahlo.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Mala nejaká knižka silu na to, aby vás formovala?

Asi áno, ale jednu, ktorá by ma zásadne presmerovala, si nevybavujem. Možno sa to stalo a len som si to nevšimol. Autori ako Holan, Reynek, Zábrana alebo Sylvia Plathová (americká poetka a spisovateľka 20. storočia, pozn. red.) pre mňa boli skôr takí sprievodcovia.

Vás nezasiahli žiadni autori už v detstve? Napríklad Jaroslav Foglar alebo Karl May?

Ja som čítal Čtyřlístek a intelektuálne som sa vyššie nedostal. Fandil som Myšpulínovi, ale nestal som sa ani kocúrom, ani vynálezcom ako on.

Nehovorili ste si pri rozhovoroch s ľuďmi, ktorým čítanie životy zmenilo, ako je možné, že niekoho zásadne ovplyvnila práve tá alebo oná kniha?

Nie, vôbec. Nie práve vysoká literatúra sa tam pritom zišla v celkom hojnom počte. Je tam Kája Mařík, kniha o výcviku námorníkov alebo Paulo Coelho. A ja som za to vďačný, pretože som chcel ukázať silu čítania vo všetkých jeho poschodiach. Keď je čitateľ otvorený, môže si niečo zásadné nájsť prakticky v akomkoľvek žánri alebo príbehu, s ktorým sa stotožní. Vás ani mňa nemusí Coelho baviť, ale Kamila, ktorá bola nútená k prostitúcii a zažívala od klientov strašné ponižovanie vrátane brutálneho násilia, sa s ním stretla v pravý čas. Pred niekoľkými rokmi ju veľmi mladú prilákali z vidieka do Prahy, kde jej podstrčili zmluvu a musela robiť prostitútku. Siahla si na život, v nemocnici ju z toho dostali, a časom ju pasáci zlomili, takže za klientmi chodila už sama. Vtedy v búdke s knihami našla 11 minút od Coelha, čo je kniha o prostitútke, ktorá jej nastavila zrkadlo. Vďaka tomu sa vzchopila a začala hľadať cestu von.

Zachránila ju tá kniha?

Áno, dá sa povedať, že jej zachránila život. Coelhove knihy bývajú označované ako naivná literatúra a Kamila, ktorá nemala ani osemnásť, o sebe hovorí práve ako o naivnej dievčine. Takže možno keď sa stretne naivita s naivitou, môže to priniesť do života niečo podstatné. Ona je v podstate veľmi múdra, ale v tom čase si myslela, že keď – navyše omylom – podpíše záväzok k nútenej prostitúcii, je to platné a vymáhateľné. Nejaká sofistikovanejšia literatúra by ju v tej situácii nedokázala zasiahnuť. Intelektuálne určite áno, ale nerezonovala by s jej vtedajšou naivitou, ktorá ju do tej zdanlivo bezvýchodiskovej situácie priviedla.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-10 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bytová neistota a chudobní milionári: Ako ľahko človek skončí na ulici a aká ťažká je cesta späť 02 - Modified: 2024-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Analytik prezradil, kto a ako nás špehuje a aj prečo je Temu veľké riziko, ktorému vôbec nejde o tovar 03 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľ Marek Torčík: Korene šikany a násilia sú v nastavení spoločnosti. Nevieme zaobchádzať s odlišnosťou
01 - Modified: 2025-03-25 18:00:00 - Feat.: - Title: Európa nevíťazí. Všetci chceme chrániť planétu, keď to však prináša úpadok, podpora vyprcháva (rozhovor) 02 - Modified: 2025-03-25 17:30:00 - Feat.: - Title: Ako má vyzerať prísne tajná komunikácia? Trumpovi muži porušili aj vlastné predpisy, kritici hovoria o debakli 03 - Modified: 2025-03-24 22:17:56 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere v Pásme Gazy bol zabitý novinár Al-Džazíry. Jeho auto zasiahol dron 04 - Modified: 2025-03-24 12:17:00 - Feat.: - Title: Už zase to tu zapácha Diorom. Ako sa zo syna výrobcu hnojív stala svetoznáma módna ikona 05 - Modified: 2025-03-23 23:07:29 - Feat.: - Title: Banky si vysvetlili transakčné účty po svojom, no zodpovedné je aj ministerstvo, tvrdí zástupkyňa živnostníkov
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. marec 2025 07:32