StoryEditor

Poznáte ho zo seriálu Dunaj, k vašim službám a z divadiel: Jakub Švec o egách, šikane aj pravej tvári herectva

01.03.2025, 00:00
  • Nad otázkami sa poctivo zamyslí a v odpovedi odhalí oveľa viac než je obvyklé. V hereckej branži sa o ňom hovorí, že je pracovitý a že o ňom ešte budeme veľa počuť.
  • Televízni diváci už JAKUBA ŠVECA (26) spoznali ako seriálového gardistu Jula v Dunaj, k vašim službám. Teraz majú možnosť sledovať aj jeho láskavú tvár, lebo Igor zo seriálu Sľub je skrátka dobrý človek.
  • Ale ako sa hrajú dobráci, aby neunudili? Aj o tom je náš rozhovor publikovaný v magazíne Téma. Je aj o veľkých egách, šikanovaní, ktorým je vraj naša spoločnosť prerastená a mágii, ktorá umožňuje hercom rásť.
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Skúšky a premiéry v divadlách, seriály… V posledných mesiacoch máte toho veľa a deň máte zjavne naplánovaný do poslednej hodiny. Ako sa vám to páči?

Snažím sa zvyknúť si na to, že niekedy musím pracovať aj 16 či 17 hodín denne. Lebo ak povedzme 12 hodín točím, pomedzi to skúšam novú inscenáciu a potom ešte idem do divadla hrať predstavenie, presne to sa mi deje. Je to obrovská výzva pre moju sebadisciplínu a nie je to úplne sranda. Jediné šťastie je to, že ma to veľmi baví. Pre veci, ktoré mám rád, dokážem veľa obetovať.

Dobre, ale aj tá najmilovanejšia práca sa dá niekedy neznášať, nie? Respektíve neznášať niečo, čo je jej súčasťou…

Áno, dá a už som mal túto fázu. Vtedy som to úplne nenávidel. Stalo sa to preto, lebo som si zobral viac práce ako sa dá zvládnuť, takže ma ničila. Hranie som videl ako vec, ktorá mi ubližuje, ktorú nenávidím. Potom som sa do hrania musel znovu zaľúbiť. Ale teraz je to už lepšie a aj to zaľúbenie je také akési vypracované. Už to nie je len povrchné vzplanutie...

Ale láska?

Hej, poctivá a vypracovaná.

V Sľube hráte detského chirurga. Igor – alebo, ako by povedala vaša seriálová matka Eva Pavlíková, Igorček – je chalanisko z dobrej rodiny. Milý, šikovný a láskavý. To sa musí hrať jedna radosť. Alebo je to presne naopak?

Hrá sa celkom fajn, až je to podozrivé.

Prečo podozrivé?

Som zvyknutý strašne veľa premýšľať a dobre sa na úlohu pripraviť. Tak to mám rád. Pri Igorovi som prišiel na to, že z toho musím trošku zvoľniť a pustiť do toho viac svojej intuície a hľadať Igorov šarm. Lebo ten jeho je trochu iný ako môj. Igor bol, každopádne, skok. Točil som totiž súbežne Dunaj, k vašim službám, Sľub a ešte jeden film. K tomu som mal divadelné premiéry, takže som musel veľa „skákať“ z jednej veci na druhú. Navyše, to ako sa na Slovensku točia seriály, nie je pre hercov veľmi milosrdné. Naše nasadenie musí byť tristopercentné – samozrejme, je to na každom hercovi, aké to chce mať.

Vy to chcete mať aké?

Ja to potrebujem urobiť výborne alebo aspoň najlepšie ako je v mojich silách, lebo keď to tak nie je, som veľmi frustrovaný. Neviem sa uspokojiť s ničím, čo je menej. Pri Igorovi bolo pre mňa najťažšie hľadať… No, takto. Igor je hlavne neskutočne pekný človek. V mnohých veciach je veľmi inšpiratívny, pretože má vnútorný pokoj, ktorý, aspoň podľa mňa, pramení z jeho pripravenosti a poctivosti. Vďaka tomu vie veci kulantne a šarmantne zvládnuť. Pochádza z rodiny komunistických papalášov, v ktorej záleží na póze. Záleží na tom, ako čo vyzerá, ako čo pôsobí, čo si kto o vás myslí.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-01-14 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľ, novinár Aleš Palán aj o tom, ako nám knihy vedia zmeniť život: Chýba nám pozeranie do prázdna 02 - Modified: 2025-01-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľka Nguyen Phan Que Mai: Američania zanechali deti aj otrávenú pôdu. Po vojne niet víťazov 03 - Modified: 2024-10-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zuzana Smatanová: Rozbila som sa na kúsky a zase poskladala nanovo. Je užitočné držať sa "na nule"
01 - Modified: 2025-03-31 07:08:11 - Feat.: - Title: Zabíjať, či nezabíjať? Ako je to s „kruhom smrti“ okolo miesta, kde je slintačka a krívačka? 02 - Modified: 2025-03-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Starosta Charkova pre HN: Rusi nás ostreľujú prakticky denne. Napriek tomu držíme v jednej veci svetový rekord 03 - Modified: 2025-03-30 19:00:00 - Feat.: - Title: Prečo stratí Slovensko v obchodnej vojne najviac 04 - Modified: 2025-03-30 12:33:36 - Feat.: - Title: Neďaleko Malaciek je podozrenie na ohnisko slintačky, môžu sa sprísniť opatrenia na diaľnici D2 05 - Modified: 2025-03-29 08:30:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku nás čaká čiastočné zatmenie Slnka: Kedy, kde a ako môžeš pozorovať tento fascinujúci úkaz?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
31. marec 2025 13:10