Pri kúpe nehnuteľnosti je podľa realitnej odborníčky vo výhode skôr kupujúci, ktorý má hotovosť. FOTO: Winners Reality Slovakia
StoryEditor

Trh s nehnuteľnosťami by sa mohol po minuloročnej stagnácii oživiť, tvrdí realitná odborníčka

11.01.2024, 16:12
Autor:
TASRTASR

Podľa riaditeľky spoločnosti FinGO recloud bude pretrvávať skôr záujem o byty a domy na užívanie ich vlastníkom, ako o kúpu nehnuteľnosti na investíciu.

Realitný trh s nehnuteľnosťami na Slovensku by sa v roku 2024 mohol oživiť. Pretrvávať však bude skôr záujem o byty a domy na užívanie ich vlastníkom, ako o kúpu nehnuteľnosti na investíciu. Vo štvrtok o tom informovala riaditeľka FinGO recloud Róberta Mecková.

Kým vlani predaj starých aj nových bytov mierne stagnoval, v tomto roku by sa situácia mohla zmeniť. Podľa Meckovej v susednej Českej republike nastalo už vlani výrazné oživenie realitného trhu, pričom úrokové sadzby na hypotékach sú tam v priemere o 1,5 až dve percentá vyššie.

image

Kedy sa realitný trh rozhýbe? Už tento rok ním môže pohnúť súboj bánk, tvrdí expert

"Ak nepríde nejaká nečakaná kríza, predpokladám mierny rast realitných obchodov aj na Slovensku. Verím, že úroky v bankách už prakticky dosiahli svoj strop a ceny bytov sa zastabilizovali. Takže klienti, ktorí potrebujú riešiť bývanie, už nebudú mať na čo čakať a trh sa môže trochu rozhýbať," uviedla odborníčka na reality Mecková.

Mecková predpokladá, že by sa v tomto roku do ponuky mohli dostať napríklad aj novostavby, pri ktorých sa čakalo na zastabilizovanie cien energií a stavebných materiálov.

"Trh s bytmi tak prejde do fázy, v ktorej si kupujúci budú mať z čoho vyberať. Zároveň predávajúci budú vedieť predať nehnuteľnosť za kratší čas," doplnila.

image

Drahé hypotéky delia Slovákov od vlastného bývania. Odborníci prezradili, kedy pôjdu úroky dole

Väčší záujem je v súčasnosti o nehnuteľnosti, ktoré novým majiteľom ponúkajú určitú pridanú hodnotu. Rýchlejšie sa podľa Meckovej predávajú novostavby s rôznymi benefitmi, napríklad kuchynskou linkou, parkovacím státím či pivnicou v cene. Kupujúcich si dokážu nájsť aj staršie byty v pôvodnom stave, tu však rozhoduje cena.

Pri kúpe nehnuteľnosti je podľa realitnej odborníčky vo výhode skôr kupujúci, ktorý má hotovosť.

"Naopak, najhoršie na tom budú tí kupujúci, ktorí najskôr potrebujú predať svoju nehnuteľnosť. Na nich môže tlačiť buď nová úroková sadzba a zvýšená splátka po refixácii, na ktorú nebudú mať prostriedky, alebo jednoducho potreba rýchlo sa dostať k potrebným financiám," doplnila Mecková.

 

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 05 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:43