Daniel Molnár, Únia hydinárov Slovenska FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ľudia nechcú pracovať v podstieľkových chovoch, tvrdí šéf hydinárov (rozhovor)

16.01.2025, 16:14

V rozhovore s Danielom Molnárom, riaditeľom Únie hydinárov Slovenska, sa dozviete:

  • ako je na tom momentálne najväčší producent vajec, firma Novogal,
  • aké výzvy v sektore hydinárov priniesol uplynulý rok,
  • prečo vajcia z podstieľkových chovov stoja viac,
  • aké spotrebiteľské návyky aktuálne hydinári pozorujú,
  • či zdražie hydinové mäso a vajcia.

Začnime témou, ktorá vlani hýbala naším trhom. Ide o vypuknutie vtáčej chrípky v chove Novogalu, čo viedlo k usmrteniu státisícov kusov nosníc a spoločnosť následne čakala obnova chovu. Ako je na tom Novogal dnes? 

Vtáčia chrípka postihla len jednu farmu Novogalu, a to v Dvoroch nad Žitavou. Zvyšné farmy boli v poriadku, tam nemuseli pristúpiť k likvidácii zvierat. Mohli teda pokračovať v produkcii, či už ide o vajcia alebo brojlery. Po potvrdení nákazy sa museli držať nariadení Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy – museli usmrtiť všetky zvieratá a prebehla dezinfekcia priestorov. Momentálne sú v období po dezinfekcii, počas ktorého musia ešte počkať veterinármi stanovený čas, aby mohli opäť začať s chovom. Predpokladáme, že prvú časť nosníc budú naskladňovať na prelome januára a februára a v priebehu marca a apríla následne ďalšie. 

image

Vajcia na slovenskom trhu najprv chýbali, potom ich bol prebytok. Novogal smeruje k obnove svojej farmy

Kedy približne by mohla spoločnosť opäť naplno pôsobiť na trhu? 

S produkciou v plnom rozsahu počítajú k Veľkej noci, keď je dopyt po vajciach opätovne zvýšený. O presných dátumoch budeme informovať v priebehu februára. 

Chvíľu bol na slovenskom trhu nedostatok vajec. Máte informácie o tom, z ktorých krajín sa následne vajcia dovážali?

Situácia s nedostatkom nastala, pretože vtedy vypadlo 10 až 12 percent slovenskej produkcie. Najväčším dôvodom, že chýbali v obchodoch, však bolo to, že keď sa ľudia dozvedeli, že je problém s vajcami, začali ich nakupovať vo veľkých množstvách. V decembri sme sa už stretli s tým, že na trhu bol prebytok. Bol po nich menší dopyt, pretože ľudia mali ešte zásoby a taktiež to, že sa veľké množstvo doviezlo zo zahraničia ako reakcia na výpadok produkcie Novogalu. Čo sa týka krajín, z ktorých pochádzali, išlo napríklad o Českú republiku, Poľsko či Ukrajinu. 

Prejdime k situácii vo vašom segmente vo všeobecnosti. Ako by ste zhodnotili uplynulý rok?

Rok 2024 bol náročný, pociťovali sme tlak v p...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-01-17 14:14:06 - Feat.: 1 - Title: Tovar „za pár kaček“ berú rovno z paliet. Ruský supermarket v Česku otvára ďalšie pobočky 02 - Modified: 2025-01-13 23:16:26 - Feat.: 1 - Title: Horalky sú už v rukách írskej spoločnosti. Výrobca sladkostí zvažuje, že na slovenský trh prinesie nové značky 03 - Modified: 2025-01-10 10:55:14 - Feat.: 1 - Title: Známa sieť nábytku dostane nového majiteľa. Do hry vstupujú Rakúšania
01 - Modified: 2025-11-07 11:08:16 - Feat.: - Title: Viaceré európske krajiny prijímajú opatrenia proti šíreniu vtáčej chrípky. Chovy sa presúvajú do interiéru 02 - Modified: 2025-10-28 09:57:24 - Feat.: - Title: Na severe Poľska objavili ohniská vtáčej chrípky 03 - Modified: 2025-10-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa darí nášmu biznisu s mäsom? Sektor čaká skúška odolnosti, Slovákom zas hrozia vyššie ceny 04 - Modified: 2025-09-19 15:02:59 - Feat.: - Title: Česká inšpekcia preveruje praktiky v KFC, údajne používalo mäso po záruke. Ako reaguje slovenská pobočka? 05 - Modified: 2025-08-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kurčatá im zarábajú milióny. Firma prepojená na rodinu kontroverzného podnikateľa vo veľkom investuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. december 2025 17:05