"Obuvnícke remeslo je ťažké a naozaj sa vytráca. Je doba strojovej výroby, lacnejších umelých materiálov, texov," hovorí obuvník.Vladimír Makara
StoryEditor

V Česku majú rodinné firmy väčšiu tradíciu než na Slovensku

10.06.2019, 00:00

Hoci Česi štartovali súkromné podnikanie v rovnakom čase ako my, teda začiatkom 90. rokov, rodinné firmy majú u nich podstatne silnejšie postavenie. Celkovo u našich západných susedov podnikajú státisíce rodinných podnikov. Kým u nás sa za rodinné dajú považovať zhruba tri štvrtiny firiem, v Česku dosahuje ich podiel približne 90 percent. Výrazne väčší je v Česku aj ich podiel na hrubom domácom produkte.

Pomoc zo strany štátu
Česká vláda sa snaží rodinným firmám vychádzať v ústrety. Minulý mesiac schválila materiál, v ktorom stanovila definíciu takéhoto druhu podnikania. „Historicky prvýkrát ukotvujeme rodinný podnik a rodinnú živnosť do českého prostredia. Plníme sľub voči segmentu podnikateľov, ktorý je základom stabilného štátu,“ citovalo ministerstvo priemyslu a obchodu na svojej webovej stránke šéfa rezortu Karla Havlíčka.

Vďaka tejto definícii bude možné zaviesť presne stanovenú formu podpory rodinných podnikov. Zároveň sa budú môcť vypísať štrukturálne výzvy alebo programy a zaviesť daňové úľavy.


Podobne ako na Slovensku, aj šéfovia rodinných podnikov v Česku momentálne stoja pred prvou generačnou výmenou. „Väčšina českých podnikateľov, ktorí začali podnikať po roku 1989, sa musí rozhodnúť, ako naložia so svojimi podnikmi a majetkom. Teda či riadenie svojich podnikov prenechajú deťom, odovzdajú odbornému manažmentu alebo predajú,“ dodal minister Havlíček.
Ministerstvo pod jeho vedením aktuálne zvažuje podporu prevodu rodinných podnikov na súčasných zamestnancov, takzvaný management buy-out, formou zvýhodnených záruk v programe Záruka 2015 až 2023.

Generačná výmena
Niektoré veľké české koncerny už teraz pracujú na generačnej výmene. Jedným z nich je českobudějovický holding Koh-i-noor, jeden z najväčších svetových producentov ceruziek. Generálny riaditeľ a väčšinový majiteľ spoločnosti Vlastislav Bříza postupne odovzdáva vedenie svojim synom Davidovi a Vlastislavovi mladšiemu. Do riadiacej štruktúry sa zapracoval aj synovec Robert Záboj. „Synom odovzdávam svoje skúsenosti. Môj otec bol tiež výborný obchodník, žiaľ, zomrel príliš skoro. Moji synovia sú však odborne celkom určite pripravení. Vlastislav riadi so mnou Koh-i-noor, David zdravotníctvo. Synovec Robert, ktorý je nesmierne technicky nadaný, vedie Koh-i-noor Machinery,“ uviedol pred časom Bříza v rozhovore pre HN.


Všetci traja zástupcovia nasledujúcej generácie podľa Břízu absolvovali školy v cudzine. „Sú úplne niekde inde, než sme boli my v ich veku. Ale opäť platí, že nesmú nič preskakovať. Musia si to všetko poctivo odšliapať.“


Hoci jeden z najbohatších Čechov Bříza oslávi v októbri 73 rokov, podľa vlastných slov bude aj po odovzdaní firmy spolurozhodovať o kľúčových otázkach. „Ja sa dvoch vecí nikdy v živote nevzdám – sú to financie a investície. Musím vidieť a odsúhlasiť každú investíciu nad milión korún. Vždy sa do toho ponorím, doplním k tomu svoje pripomienky a odsúhlasím to. Dnes už však firmu riadim skôr spätnou väzbou,“ doplnil.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 12:58