Kým záujem o čašníkov, barmanov, servírky či hostesky sa prepadol prakticky na nulu, aj na slovenských uliciach sa objavil nový fenomén – cyklokuriéri, ktorí ľuďom vozia jedlo z reštaurácií až domov, respektíve do práce. Keďže v minulosti často patrili medzi obsluhu v reštauráciách študenti, práve oni si teraz privyrábajú prácou pre donáškové služby. A hoci po ukončení aktuálneho lockdownu a znovuotvorení podnikov sa očakáva návrat personálu do prevádzok, donáška jedla až domov tak z našich miest už s najväčšou pravdepodobnosťou nezmizne. Ľudia si na ňu už jednoducho zvykli.
Koronakríza tak mení trh práce aj do vzdialenejšej budúcnosti. Prejavuje sa to i na aktuálnom záujme o študijné odbory na vysokých či stredných odborných školách. Britské úrady minulý mesiac oznámili, že na štúdium opatrovateľstva a zdravotnej starostlivosti sa v krajine hlási o tretinu viac mladých ľudí než vlani. Výrazne takisto stúpol záujem o medicínu či zubné lekárstvo. Naopak, odbory hotelierstva alebo gastronómie, ale i učiteľstva zažívajú na školách výrazný prepad.