Čína pravidelne organizuje na Námestí nebeského pokoja v Pekingu veľkolepé prehliadky svojej vojenskej sily.TASR
StoryEditor

Ako sa z Číny stal úhlavný rival USA?

14.05.2021, 00:00
Najľudnatejšia krajina sveta je už pre Američanov nebezpečnejším súperom, než kedysi býval Sovietsky zväz.

Zvyšujúca sa prítomnosť čínskych vojenských lietadiel a lodí v medzinárodných vodách a vo vzdušnom priestore. Nafukujúci sa rozpočet ozbrojených síl, ktoré už modernými technológiami v ničom nezaostávajú za armádami západných krajín. A takisto vyostrujúca sa rétorika na adresu Taiwanu, ale aj Indonézie či ostatných krajín regiónu.
Toto všetko vyvoláva vo svete čoraz väčšie obavy z Číny. Jej narastajúca vojenská, ekonomická aj politická sila núti globálnych lídrov prehodnocovať svoje obranné stratégie. V strehu sú predovšetkým Spojené štáty. Hrozí im, že prídu o svoju dominantnú pozíciu, ktorá im vyplýva z úlohy povestného policajta strážiaceho geopolitickú rovnováhu na planéte. „Kombinácia ekonomických, vojenských a technologických síl predstavuje väčšie bezpečnostné riziko než kedysi studená vojna medzi USA s bývalým Sovietskym zväzom. Ak to nedokážeme vyriešiť, bude hroziť studená vojna medzi Čínou a USA, ktorá zasiahne celý svet,“ vyhlásil pred pár dňami bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, prečo je dnešná Čína pre Američanov väčším a nebezpečnejším rivalom, než býval kedysi Sovietsky zväz, ako najľudnatejšia krajina posilňuje svoje vojenské kapacity aj ktoré štáty bijú pred jej rozmachom na poplach.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 02:10