StoryEditor

Záhady a mystika Jaroslava Haška. Autor Švejka bol tak trochu ako dieťa, mnoho rovesníkov ho nechápalo

10.07.2024, 10:25
Autor:
Jan ČápJan Čáp

Nie tak dávno predstavila svoj filmový scenár Haškov pisár a už pracuje na ďalšom projekte, ktorý približuje nové skutočnosti zo života Jaroslava Haška. Čo sa o autorovi Osudov dobrého vojaka Švejka doteraz nevie, vysvetľuje scenáristka, dokumentaristka a divadelná režisérka Světlana Lazarová. V čom tomuto spisovateľovi dodnes ľudia trochu krivdia a čo mal spoločné s neskoršími československými prezidentmi Antonínom Zápotockým a Ludvíkom Svobodom?

Ako ste sa dostali k Haškovi a pátraniu o jeho živote?

K Haškovi som sa dostala v roku 2013 cez filmového a divadelného režiséra a scenáristu Antonína Kachlíka (1923 – 2022). On mi vtedy dal prečítať svoj scenár k životopisnému filmu o Jaroslavovi Haškovi, ktorý vyšiel knižne (Jak se narodil Švejk a zemřel Hašek, Alfa-Omega 2003). Cítila som, že hľadá spriaznenú dušu a niekoho, kto by v jeho práci pokračoval, ale dlho som si k tejto téme nemohla nájsť svoj vzťah. Až keď som prišla do Lipnice, navštívila dom, kde Hašek pracoval, a napáchla tamojšou atmosférou, rozhodla som sa nájsť kľúč k jeho životu a napísať o ňom vlastné dielo. Pán Kachlík s tým nemal problém, iba mi kládol na srdce, aby som zobrazila Haška ako človeka.

image

  

A ako ste s tým začali?

Nadviazala som spoluprácu s významnými znalcami Haškovho života, ako sú napríklad jeho vnuk Richard Hašek alebo český literárny historik a spisovateľ Radko Pytlík a mnoho ďalších haškológov. Zohnala som viac ako dvadsať svedectiev o Haškovom živote rôzne po antikvariátoch, ale stále som k nemu nemohla nájsť vlastný kľúč. Potom sa mi však dostala do ruky knižočka od Klimenta Štěpánka, Haškovho pisára v Lipnici, ktorému autor Švejka diktoval. A vtedy som sa rozhodla, že sa môj príbeh bude odohrávať v Lipnici a bude reflektovať práve pohľad pisára, s ktorým Hašek posledné dva roky svojho života na Švejkovi aktívne spolupracoval.

Môžete vysvetliť prečo?

Pri podrobnom štúdiu som pochopila, že Kliment Štěpánek (1897 – 1974), ktorý bol o trinásť rokov mladší, nebol len Haškovým tajomníkom. V priebehu tých posledných dvoch rokov sa stal Haškovým dôverníkom, skoro náhradou za jeho vlastného syna Richarda, ktorého pri sebe nosil vlastne len na fotke a nikdy ho nemohol mať naozaj. Hašek, ktorý bol výborný satirik, mystifikátor a dokázal zahmliť svoju osobnú pravdu, bol v podstate obrovský introvert. Nikoho nenechal nahliadnuť do svojho súkromia. A zrazu sa zveroval mladšiemu človeku, ktorého zmýšľanie s ním nemohlo rezonovať: zatiaľ čo Štěpánek bol nadšený vlastenec a organizoval v Lipnici sokolské hnutie, autor Švejka trpel ťažkými dezilúziami, zakúsil vojnu, veľa sklamania a nepochopenia od kamarátov vrátane legionárov, a to bol aj jeden z dôvodov, prečo v Lipnici v podstate zostal. Tu mohol v pokoji písať, ale zároveň byť obklopený obyčajnými a jednoduchými ľuďmi, s ktorými mu bolo možno najlepšie. Pretože krčma bola jeho živel, kde sa dokázal s každým skamarátiť, bol medzi miestnymi ľuďmi veľmi obľúbený.

image

Smiech, smútok a smrť Jaroslava Haška. Autor Švejka bol mäkký človek, podľahol alkoholu, ženám i boľševikom

Určite ich čitateľom vedel oživiť aj na papieri.

Bol dobrý psychológ a k tomu pohotový mystifikátor. To bolo jeho. Každému pri stole rozdával najrôznejšie „pracovné funkcie“, nepokazil žiadnu srandu, ale zároveň ľuďom porozumel a vždy im to dával najavo. Vedel ľudí spájať a do tohto prostredia svojou prirodzenosťou úplne vrástol. S Klimentom Štěpánkom si časom vybudovali veľmi blízky vzťah otca a syna, takže keď Hašek spoznal idealistické a revolučné Štěpánkove túžby, začal mu aj radiť a snažil sa ho dostať späť na zem. O tom teda z veľkej časti bol môj scenár Haškov pisár (ide o hraný dokument, ktorý zatiaľ nebol natočený, v súčasnosti pripravuje Světlana Lazarová ďalší scenár, rozšírený o Haškovo pôsobenie v Rusku, pozn. red.)

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-21 23:05:00 - Feat.: 0 - Title: Smiech, smútok a smrť Jaroslava Haška. Autor Švejka bol mäkký človek, podľahol alkoholu, ženám i boľševikom 02 - Modified: 2019-10-07 08:52:18 - Feat.: 0 - Title: Prečo plakal autor veselého Švejka: Hašek mal biľag odpadlíka a zradcu, stíhali ho aj pre bigamiu 03 - Modified: 2022-09-24 15:27:10 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo foglaroviek: Autorova popularita mnohým ležala v žalúdku, jeho zásady čitatelia naozaj ctili 04 - Modified: 2023-11-19 12:05:00 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvá Jaroslava Foglara. Denníky slávneho spisovateľa a skautského vodcu odhalili aj jeho málo známu tvár 05 - Modified: 2024-06-08 07:15:00 - Feat.: 0 - Title: Vojak, prezident, symbol. Ludvík Svoboda v kritickej chvíli prekazil Sovietom plány, potom však zmenil postoj 06 - Modified: 2021-04-01 20:32:30 - Feat.: 0 - Title: Rozprávkový rozprávač Václav Čtvrtek: Život autora kultových postavičiek sprevádzalo prekliatie
01 - Modified: 2024-09-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Psychoterapeut Lukáš Karas: To, čo sa vám sníva, má veľký význam. Sny vyjavujú to, čo vedomie prehliada 02 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 03 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad 04 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 05 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
08. september 2024 01:20