StoryEditor

Európske ovocie obsahuje jedovaté pesticídy. Analýza ukazuje, ktoré je na tom najhoršie

24.05.2022, 14:56
Autor:
TASRTASR
  • Výsledky analýzy 100-tisíc vzoriek ovocia sú podľa vedcov šokujúce.
  • Hovorkyňa organizácie Pesticide Action Network odporúča kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite.
  • Podľa eurokomisie je až 98 percent ovocia dlhodobo v súlade s legislatívou EÚ.

Tretina skúmaných jabĺk a takmer polovica černíc obsahovala látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby alebo vrodené poruchy, píšu vedci z organizácie Pesticide Action Network (PAN). Informuje o tom denník The Guardian.

Najzasiahnutejšie černice či zeler

Vedci analyzovali 100-tisíc vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov "šokujúce". Miera kontaminovaných kivi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na 32 percent v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 percent na viac než dvojnásobok.

"Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby," vyhlásila hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová.

Odporučila preto kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé deti. Podľa údajov za rok 2019 patria medzi najzasiahnutejšie ovocie černice, broskyne, jahody, čerešne a marhule. Zo zeleniny je to zase stonkový zeler, zelerový koreň a kel.

Podľa eurokomisie sa niet čoho báť

"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 percent ovocia je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie," vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker.

Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov, ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie množstvo toxickejšej látky.

O reforme nového zákona Európskej únie o pesticídoch sa malo pôvodne rokovať v marci, no pre obavy z potravinárskej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine sa táto debata presunula na 22. júna. 

01 - Modified: 2022-02-11 15:03:36 - Feat.: 0 - Title: Ako si podstatne znížite riziko rakoviny? Toto je 20 spôsobov, ktoré sú vedecky dokázané 02 - Modified: 2018-08-10 11:35:01 - Feat.: 0 - Title: Hrozby skryté v ovocí a zelenine. Ako nám škodia pesticídy a dusičnany 03 - Modified: 2021-12-22 19:37:51 - Feat.: 0 - Title: Kvíz, pri ktorom sa môžete ľahko nachytať. Viete určiť, čo z tohto je ovocie a čo zelenina? 04 - Modified: 2022-06-06 11:01:03 - Feat.: 0 - Title: Nájom na agropôdu sa zmenil, nový zákon podľa farmárov neriešil komplexnú zmenu
01 - Modified: 2022-06-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedno pivo na večeru spánok nezhorší, naopak pozor na lieky, hovorí neurologička 02 - Modified: 2022-06-28 08:23:02 - Feat.: - Title: Staroveký zabijak sa rýchlo stáva odolným voči antibiotikám, varujú vedci 03 - Modified: 2022-06-27 13:43:36 - Feat.: - Title: Trápi vás únava, chute aj nezáujem o sex. Pozor na choré nadobličky 04 - Modified: 2022-06-27 09:54:52 - Feat.: - Title: Majte radi svoje telo 05 - Modified: 2022-06-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Ako vznikajú zážitky na prahu smrti? Vedci vysvetlili, čo stojí za mysterióznymi javmi
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. jún 2022 22:49