Tretina skúmaných jabĺk a takmer polovica černíc obsahovala látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby alebo vrodené poruchy, píšu vedci z organizácie Pesticide Action Network (PAN). Informuje o tom denník The Guardian.
Najzasiahnutejšie černice či zeler
Vedci analyzovali 100-tisíc vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov "šokujúce". Miera kontaminovaných kivi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na 32 percent v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 percent na viac než dvojnásobok.
"Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby," vyhlásila hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová.
Odporučila preto kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé deti. Podľa údajov za rok 2019 patria medzi najzasiahnutejšie ovocie černice, broskyne, jahody, čerešne a marhule. Zo zeleniny je to zase stonkový zeler, zelerový koreň a kel.
Podľa eurokomisie sa niet čoho báť
"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 percent ovocia je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie," vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker.
Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov, ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie množstvo toxickejšej látky.
O reforme nového zákona Európskej únie o pesticídoch sa malo pôvodne rokovať v marci, no pre obavy z potravinárskej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine sa táto debata presunula na 22. júna.