Pečeň stukovatieva. Toto ochorenie takmer vždy vedie aj k zápalu, teda steatohepatitíde. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Zápal ako skrytá hrozba pre telo. Kedy pomáha a kedy je nutné spozornieť?

17.11.2023, 19:30
  • Je akýmsi predskokanom ochorenia. Často o ňom ani netušíme, no telo si jeho prítomnosť uvedomuje veľmi dobre.
  • Potrebuje však našu intervenciu, aby sa s ním popasovalo a zabránilo mu napáchať veľké škody.
  • Reč je, ako už možno tušíte, o zápale. O zápale nízkeho stupňa.

Zápal je prastará a osvedčená zbraň. Organizmus cicavcov ju mimoriadne účinne používa na zneškodnenie votrelca. Prinajmenšom ten ľudský je však čoraz viac vystavovaný doteraz len málo známej skúsenosti: nepriateľa prichádzajúceho nie zvonku, ale zvnútra. Hoci ide o čiastočne zjednodušené konštatovanie, v zásade platí: jedným z najnebezpečnejších votrelcov 21. storočia je nadmiera jedla.

image

Recept, ako si uchovať zdravú pečeň, je jednoduchý. Čo si ustrážiť a čomu sa vyhnúť?

Tuk plodí zápal

Na stránkach nášho magazínu sme to zopakovali už viackrát, ale treba to podčiarknuť vždy nanovo. Zápal sám osebe je dobrý. Problémom je, keď tento obranný proces neprebehne tak, ako má. Stať sa to môže pri príliš veľkom poranení či vtedy, keď sa akútny zápal z rozličných dôvodov premení na chronický. Ten je aj témou dnešného článku.

Zaujímať nás však bude len jeho špecifický typ, nazývaný skrytý, subklinický či zápal nízkeho stupňa. Ide o stav prakticky nemerateľný obvyklými CrP metódami – aj preto ten zľahka ezoterický prívlastok skrytý – telo v ňom však neustále produkuje zápalové látky, ktoré poškodzujú tkanivá. Vrátane toho mozgového.

A lekári a vedci ho identifikujú v pozadí čoraz väčšieho množstva ochorení, onkologickými počnúc a srdcovocievnymi končiac. Najnovšie štúdie ho dokonca rozoznávajú aj ako významný faktor pre vznik schizofrénie či iných psychiatrických ochorení.

Spúšťačov zápalového tlenia v našom organizme existujú desiatky. Vysoká kvantita a nízka kvalita stravy však medzi nimi jednoznačne dominujú. Práve táto kombinácia totiž najspoľahlivejšie vedie k vzniku nadváhy, teda telesnému stavu s prebytkom tukového tkaniva, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-08 14:08:00 - Feat.: 0 - Title: Recept, ako si uchovať zdravú pečeň, je jednoduchý. Čo si ustrážiť a čomu sa vyhnúť? 02 - Modified: 2023-11-04 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké je umrieť na astmu? Ako keď sa utopíte. Odborníčka prezrádza aj to, kto riskuje, že na ňu ochorie 03 - Modified: 2023-10-27 09:43:45 - Feat.: 0 - Title: Pri zmene času pomáha šlofík. Nie však dlhý a len po určitú hodinu 04 - Modified: 2023-10-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skrytí ničitelia našej kostry. Ako udržať zdravie kostí? 05 - Modified: 2023-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľný predvoj infarktu a mŕtvice. Predstavujeme novú liečbu vysokého tlaku
01 - Modified: 2024-12-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Prísady do jedál, ktoré liečia. Čo zaberá na boľavé zuby a žalúdok či podporuje chudnutie? 02 - Modified: 2024-12-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Profesor strávil pod vodou 100 dní. Jeho biologický vek sa znížil o 10 rokov a objavil nový organizmus 03 - Modified: 2024-12-18 10:10:02 - Feat.: - Title: Nepodložené presvedčenia ohrozujú verejné zdravie. Prevenciu nahradí liečba, tvrdia vedci 04 - Modified: 2024-12-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka na zdravé stravovanie Margit Slimáková: Keď sme dostatočne sýte, nebudeme maškrtiť 05 - Modified: 2024-12-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Nepribrať cez Vianoce? Nečudujte sa, sá sa to!
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. december 2024 08:21