Túžime po rýchlych a bezbolestných riešeniach. Zvlášť v stave, ktorý je predmetom našej témy: keď nám celostne dochádza (či dávno došla) šťava a naša imunita prestáva byť spoľahlivým štítom proti patogénom.
Pozrite sa na krv
Paradoxom je, že investovať do precízneho biochemického vyšetrenia hladín mikronutrientov (analýza krvi v rámci bezplatnej preventívnej prehliadky nám tieto informácie neposkytne) sa navyše aj finančne vyplatí oveľa viac než pármesačná – a v podstate náhodná – investícia do výživových doplnkov.
Štatisticky najviac ľudí trpí deficitom vitamínu D (ten si môžete bez rizika nasadiť vo forme výživových doplnkov, ba dokonca je to žiaduce) a B12 (tu už sa nepoučené experimenty neodporúčajú).
Nedostatočným vstrebávaním druhého spomínaného vitamínu so zásadným významom pre správnu funkciu nervového systému a krvotvorbu sú ohrození ľudia s atrofickou gastritídou (podmienenou infekciou Helicobactera pylori), čo podľa odborníkov znamená až dve tretiny populácie.
K ďalším rizikovým skupinám patria jedinci s ochoreniami tenkého čreva vrátane celiatikov a pacientov s Crohnovou chorobou či s takzvaným patologickým osídlením tenkého čreva baktériami (tzv. syndróm SIBO) – ktorých počet neustále stúpa. Deficit B12 je mimoriadne častý aj v starších vekových skupinách.
„V Amerike sa robil výskum, na základe ktorého sa zistilo, že až 60 percent seniorov ho nemá dostatok,“ komentuje Pavel Blažíček. Ak sú jeho hodnoty v tele mimoriadne nízke, zaručene to bude mať zásadný dosah na našu vitalitu.
Výskum Hany Matějovskej Kubešovej z Kliniky interny, geriatrie a praktického lekárstva MU a FB Brno-Bohunice, zameraný na seniorov a seniorky nad 65 rokov, popri vitamíne D zachytil silný defici...
Zostáva vám 85% na dočítanie.