Medzi ultraspracovanými potravinami nájdeme aj instantné polievky. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Alarmujúce čísla o škodlivosti. Štúdia poukazuje na mieru problému ultraspracovaných potravín

14.05.2025, 14:33
  • Až štrnásť percent predčasných úmrtí ide na vrub konzumácii ultraspracovaných potravín. Tvrdí to aktuálna štúdia, ktorá sa zaradila medzi rastúci zástup varovných prác.
  • Nie sú to zbytočné ďalšie a ďalšie dôkazy, hovorí pre Xman.cz odborníčka Eliška Selinger.
  • „Pomáhajú odhadnúť, aký veľký problém je,“ dodáva a naznačuje, čo sa o oných potravinách ešte oplatí vedieť.

Čísla, ktoré prináša štúdia z magazínu American Journal of Preventive Medicine, sú alarmujúce. V niektorých krajinách sa ultraspracované potraviny podieľajú na jednom zo siedmich predčasných úmrtí, zdôrazňuje jedno zo zistení projektu denník The Guardian.

Práca vychádzala z výskumu z ôsmich krajín a generálny záver zhŕňa prísnymi slovami: „Predčasné úmrtia, ktoré možno prisúdiť konzumácii ultraspracovaných potravín, významne rastú s tým, ako je ich konzumácia zastúpená v celkovom energetickom príjme jednotlivcov.“ Inými slovami, čím viac tieto potraviny jeme, tým vyššie je riziko predčasného úmrtia.

Napríklad v Kolumbii a Brazílii, kde tvorili priemyselne vysoko spracované potraviny „len“ dvadsať percent celkového kalorického príjmu, sa podpisovali na štyroch percentách predčasných úmrtí. Naopak Spojené štáty a Spojené kráľovstvo boli na opačnej strane zoznamu, ultraspracované po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-02-27 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Vegánske jogurty, syry aj džúsy: Nenechajte sa oklamať, tieto potraviny vám môžu zničiť zdravie 02 - Modified: 2025-02-05 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zvyšujú riziko vážnych ochorení a úmrtí. Najväčšia vedecká štúdia ukázala, ktoré potraviny sú hrozbou 03 - Modified: 2025-04-09 10:49:21 - Feat.: 0 - Title: Malá mŕtvica útočí do troch mesiacov pred tou veľkou. Riziko potom trvá najmenej desať rokov 04 - Modified: 2024-09-09 11:25:26 - Feat.: 0 - Title: Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny
01 - Modified: 2025-06-13 14:54:29 - Feat.: - Title: Búranie vedeckých mýtov o glutamane sodnom. Je naozaj škodlivý? 02 - Modified: 2025-06-11 13:30:37 - Feat.: - Title: Mnohí netušia, čo znamená SPF. Prehľad toho, kedy a ako použiť opaľovací krém, či ktorý je pre vás najlepší 03 - Modified: 2025-06-10 11:08:51 - Feat.: - Title: Stačí jedno ovocie denne? Testovali tri skupiny. Tá posledná mala výborné výsledky 04 - Modified: 2025-06-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Výsledky výskumu sú šokujúce: Spermie majú na intímne aktívne ženy úplne iné účinky 05 - Modified: 2025-06-09 12:25:51 - Feat.: - Title: Ako keby ste mali v hrdle žiletku. Desiatkami krajín sa šíri nový variant koronavírusu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. jún 2025 16:54