David Jernigan, prodekan verejného zdravotníctva na Bostonskej univerzite pre National Geographic, tvrdí, že nie: „Pri marketingu produktu, ktorý spôsobuje ľudské škody, musíte urobiť všetko pre to, aby ste vytvorili halo efekt.“
Táto stratégia funguje, dodáva, pretože väčšina ľudí preceňuje, aké zdravé sú v skutočnosti ich pitné návyky. Koľko pravdy sa teda skrýva za čistým imidžom tequily – alebo za akýmkoľvek tvrdením, že jeden druh alkoholu je lepší ako druhý? Toto hovorí veda:
Mýtus č. 1: Tequila opíja najviac
Je pravda, že destilované liehoviny vás môžu opiť rýchlejšie ako víno alebo pivo, ale iba ak sa konzumujú vo väčších množstvách alebo rýchlejšie. Chemicky nie je tequila o nič opojnejšia ako iné alkoholy.
Štandardný nápoj obsahuje približne rovnaké množstvo etanolu – zlúčeniny, ktorá spôsobuje intoxikáciu – bez ohľadu na to, akú formu má, či už je to 350 ml piva, 150 ml vína alebo 45 ml destilovaného alkoholu.
Rozdiel robia osobné faktory, ako je hmotnosť, genetika, vek, pohlavie, lieky a príjem potravy. Napríklad, popíjanie alkoholu na lačný žalúdok zvýši hladinu alkoholu v krvi oveľa rýchlejšie ako pomalé popíjanie pohára vína.
Myšlienka, že tequila – alebo akýkoľvek alkohol – „pôsobí silnejšie“, sa väčšinou odvíja od veľkosti porcie a vnímania. Hoci je pravidlo „jeden drink rovná sa jeden drink“ teoreticky užitočné, v praxi je men...
Zostáva vám 85% na dočítanie.
