Liečba pomocou jedla nie je ničím novým. Už Paracelsus v 16. storočí tvrdil: „I potrava môže byť liekom alebo jedom. A nič nie je bez jedu. Záleží iba na veľkosti dávky, kedy sa stane jedom.“ V preklade môžeme tento komentár k terapii jedlom chápať tak, že všetkého veľa škodí. Prípadne, treba používať zdravý rozum a nespoliehať sa iba na babské rady.
To, že správne zložená strava ide ruka v ruke so zdravím, netreba už azda nikomu vysvetľovať. Odborníci však upozorňujú, že takzvané zdravé potraviny majú vplyv najmä v prevencii a pri liečbe treba dbať najmä na rady odborníkov a nespoliehať sa na to, že choroby z tela vyženiete iba zmenou stravovania. Také jednoduché to rozhodne nie je.
Vedecké štúdie nepomôžu
Jana Jurkovičová sa na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského špecializuje práve na oblasť výživy a prevenciu chronických ochorení. Pri rečiach o zázračných superpotravinách však nabáda na opatrnosť. Podľa nej žiadne superpotraviny neexistujú a ak predajcovia deklarujú zázračné účinky, netreba im veriť.
„Ja by som sa však vyhýbala termínom zdravé, nezdravé alebo superpotraviny. Neexistuje potravina, ktorá by mala iba dobré alebo iba zlé vlastnosti. Každá potravina má v sebe dobré aj menej dobré vlastnosti a záleží na tom, ktoré prevažujú. My nazývame potraviny zdraviu prospešné a druhou kategóriou sú tie, ktoré nie sú veľmi zdraviu prospešné.“ Doktorka zdôrazňuje, že pri konkrétnych potravinách takmer neexistujú skutočné vedecké štúdie, ktoré by reálne potvrdili ich vplyv na liečbu. V minulosti sa výskum zaoberal jednotlivými zložkami, napríklad vplyvom vitamínov, tukov či cukrov.
„Potom sa prešlo k výskumu celých potravín, riešil sa teda vplyv mäsa, ovocia, zeleniny a tak ďalej.
Zistilo sa však, že človek nekonzumuje jednotlivé živiny ani jednotli...
Zostáva vám 85% na dočítanie.