StoryEditor

Terapia jedlom. Ako si vyliečiť črevá či pleť

02.06.2019, 00:01
Môžeme vhodnou stravou predchádzať bežným ochoreniam alebo bolestiam? Alebo ide len o babské povery a žiadna mrkva na dobrý zrak a špenát na anémiu nefungujú? Kedy je jedlo liekom a kedy sa, naopak, zmení na jed? Terapia jedlom nám môže niekedy viac ublížiť ako pomôcť. Preto je dôležité poznať pravidlá, ako na to.

Liečba pomocou jedla nie je ničím novým. Už Paracelsus v 16. storočí tvrdil: „I potrava môže byť liekom alebo jedom. A nič nie je bez jedu. Záleží iba na veľkosti dávky, kedy sa stane jedom.“ V preklade môžeme tento komentár k terapii jedlom chápať tak, že všetkého veľa škodí. Prípadne, treba používať zdravý rozum a nespoliehať sa iba na babské rady.

To, že správne zložená strava ide ruka v ruke so zdravím, netreba už azda nikomu vysvetľovať. Odborníci však upozorňujú, že takzvané zdravé potraviny majú vplyv najmä v prevencii a pri liečbe treba dbať najmä na rady odborníkov a nespoliehať sa na to, že choroby z tela vyženiete iba zmenou stravovania. Také jednoduché to rozhodne nie je.

Vedecké štúdie nepomôžu

Jana Jurkovičová sa na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského špecializuje práve na oblasť výživy a prevenciu chronických ochorení. Pri rečiach o zázračných superpotravinách však nabáda na opatrnosť. Podľa nej žiadne superpotraviny neexistujú a ak predajcovia deklarujú zázračné účinky, netreba im veriť.

„Ja by som sa však vyhýbala termínom zdravé, nezdravé alebo superpotraviny. Neexistuje potravina, ktorá by mala iba dobré alebo iba zlé vlastnosti. Každá potravina má v sebe dobré aj menej dobré vlastnosti a záleží na tom, ktoré prevažujú. My nazývame potraviny zdraviu prospešné a druhou kategóriou sú tie, ktoré nie sú veľmi zdraviu prospešné.“ Doktorka zdôrazňuje, že pri konkrétnych potravinách takmer neexistujú skutočné vedecké štúdie, ktoré by reálne potvrdili ich vplyv na liečbu. V minulosti sa výskum zaoberal jednotlivými zložkami, napríklad vplyvom vitamínov, tukov či cukrov.

„Potom sa prešlo k výskumu celých potravín, riešil sa teda vplyv mäsa, ovocia, zeleniny a tak ďalej.

Zistilo sa však, že človek nekonzumuje jednotlivé živiny ani...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-05-26 11:45:21 - Feat.: 0 - Title: K schudnutiu stačí hodina a pol spánku navyše, potláča chuť na nezdravé jedlo 02 - Modified: 2019-05-10 12:40:48 - Feat.: 0 - Title: Desiatka najzavádzajúcejších tvrdení, ktoré výrobcovia uvádzajú na obaloch potravín 03 - Modified: 2019-03-21 13:39:03 - Feat.: 0 - Title: Jedlom k zdravým kostiam: Mlieko zosadili z piedestálu náhradníci s vyšším podielom vápnika 04 - Modified: 2019-03-06 10:51:09 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa, čo sa skutočne deje vášmu telu, keď jete rýchlo 05 - Modified: 2019-02-08 12:55:06 - Feat.: 0 - Title: Nová nádej pre črevá. Ako si dať do poriadku trávenie 06 - Modified: 2021-09-30 13:12:04 - Feat.: 0 - Title: Viete vôbec, čo jete? Otestujte sa
01 - Modified: 2022-06-29 11:55:00 - Feat.: - Title: Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe 02 - Modified: 2022-06-23 22:01:50 - Feat.: - Title: Päť zlozvykov, ktoré škodia zdraviu. Nerobíte ich aj vy? 03 - Modified: 2022-06-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Helena Vondráčková má 75 rokov, no jej vzhľad hovorí niečo iné. Takto sa udržiava vo forme 04 - Modified: 2022-06-16 14:28:51 - Feat.: - Title: Tieto zlozvyky zásadne škodia tvojmu zdraviu. Najhoršie na tom je, že ich robí každý z nás 05 - Modified: 2022-06-09 10:24:39 - Feat.: - Title: Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
30. jún 2022 21:03