StoryEditor

Bolesť chrbtice môže signalizovať aj infarkt

19.06.2019, 13:50
S bolesťami chrbta sa stretol už takmer každý dospelý Slovák. Osvetu robia lekári, fyzioterapeuti i športovci, no ľudí s problémami stále pribúda. Prečo sa tak deje? Kedy nás bolí chrbát a kedy platničky? Kedy pomôže cvičenie a kedy nie? A čo nové ponúka medicína?

Mahátmá Gándhí hovoril, že človek by si mal vždy, bez ohľadu na to, koľko má práce, nájsť čas na cvičenie. Presne tak, ako si ho nájde na jedenie. Tieto vety v sebe obsahujú viac pravdy ako všetky reklamy o zázračných mastiach alebo tabletkách, ktoré len na chvíľu zaženú bolesť.

O čom je reč, vie dnes podľa štatistík 80 až 90 percent dospelých Slovákov. Takmer všetci sme sa už aspoň raz stretli s bolesťami chrbta. No napriek tomu, že dnes sme informáciami o zdravom životnom štýle doslova zahltení, svoje problémy často zanedbávame.

Človek ako tvor je priam stvorený na pohyb a dnes sa môžeme pousmiať nad tvrdením, že prvé problémy nastali v čase, keď sme sa zo štyroch postavili na dve končatiny. Pretože tie naozajstné prišli vtedy, keď sme naše telo začali trápiť pre nás takou neprirodzenou činnosťou, ako je sedenie.

„Len čo dieťa zasadne do školskej lavice, odvtedy môžeme datovať deformáciu chrbtice. Detí s problémami dnes pribúda a niektorí si to neliečením a nedostatkom pohybu napokon prenášajú až do dospelosti. Samozrejme, stretávame sa aj s vrodenými chybami či úrazmi,“ vysvetľuje fyzioterapeut Erik Kerpčár.

Čo nám hovorí naše telo
Priemerne sedíme v kancelárii za počítačom aj viac ako 2 000 hodín za rok a ak sa nehýbeme alebo si, naopak, doprajeme aj ťažkú fyzickú prácu, a dokonca úraz, pod naše stavce sa to podpíše. Je však veľký rozdiel medzi bolesťou, o ktorej vieme a po čase pominie, a tou, ktorá nás sprevádza týždne či mesiace vo dne aj v noci a jej príčina nie je úplne jednoznačná. Bolesť chrbta sa prejavuje rôznymi ťažkosťami a postihuje všetky vekové kategórie.

„V skorých štádiách sú to často krátkodobé bolesti rôznej intenzity, ktoré pominú. Už vtedy treba spozornieť a svojmu chrbtu venovať zvýšenú pozornosť, prípadne zmeniť bežný stereotyp. Inak sa bolesti začnú objavovať čoraz častejšie a sú nepríjemnejšie. Keď pacient príde za lekárom, že doteraz sa to dalo nejako vydržať, ale teraz už nevládze napríklad ani chodiť, sedieť, neudrží nič v rukách, má denne silné bolesti hlavy, nevie sa nadýchnuť…, vtedy sú zmeny na chrbte už vážne,“ potvrdzuje algeziologička Agel clinic Adriana Kollerová.

Lekárov, u ktorých kvôli bolesti chrbta zaklopeme, je viacero – môže vám pomôcť všeobecný lekár, neurológ, ortopéd, rehabilitačný lekár či fyzioterapeut, algeziológ alebo v krajnom prípade neurochirurg, ak treba operovať. Ideálne v tomto poradí, pretože práve na základe klinického vyšetrenia a zhodnotenia zobrazovacích vyšetrení sa vedia vylúčiť iné závažné ochorenia, ktoré sa môžu prejavovať bolesťami chrbta.

Všetko so všetkým súvisí a jednotlivé orgány sú navzájom poprepájané. Niekedy to nemusia byť „len“ presilené svaly či opotrebovaná medzistavcová platnička, ale pokojne aj rakovina močového mechúra, karcinóm pankreasu, prípadne zápal obličiek. Bolesť v hrudnej ča...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-06-14 13:05:06 - Feat.: 0 - Title: Keď chrbát a kĺby štrajkujú. Aké choroby môžu signalizovať? 02 - Modified: 2018-01-26 13:51:02 - Feat.: 0 - Title: Bolí vás chrbát? Toto sú rady, ako tomu môžete predísť 03 - Modified: 2017-10-06 10:37:23 - Feat.: 0 - Title: Keď telo pri počítači trpí. Takto tomu zabránite
01 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 02 - Modified: 2024-01-29 13:28:19 - Feat.: - Title: Bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí, tvrdí neurochirurg 03 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Prednosta neurochirurgickej kliniky: Šumenie v uchu môže byť príznakom nádoru 05 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 13:45