StoryEditor

Desať rád, ako si vybrať výživového poradcu. A schudnúť

02.08.2015, 08:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Na čo si dať pozor a čo sa špecialistu opýtať. Takto sa vyhnete chybám pri hľadaní toho pravého.

Človeka hlásajúceho, že sa živí výživovým poradenstvom, nájdete takmer na každom rohu. Ako však spoznať toho správneho a čo by mal vedieť, sa iDnes.cz opýtal odborníkov.

Odbornosť výživových poradcov a špecialistov závisí nielen od školy alebo kurzu, ktorý už ukončili. V tejto oblasti ide veda a výskum stále dopredu, preto sa musia vzdelávať neustále. „Základným predpokladom odbornosti výživového špecialistu alebo študovaného nutričného špecialistu by malo byť jeho ďalšie priebežné vzdelávanie. Najlepšie založené na najnovších lekárskych a vedeckých poznatkoch, " vysvetľuje lekár Ondřej Nývlt, riaditeľ Akadémie Sveta zdravia.

Len kvalitné a kontinuálne vzdelávanie zaručí, že poradca pri práci s klientom neskĺzne k odporúčaniu všeobecných, nefunkčných alebo až nebezpečných rád či k predaju prípravkov sľubujúcich za obrovské sumy peňazí takmer zázračné účinky. Dôležitá je dlhodobá starostlivosť, vzájomná dôvera a určitá autorita.

„Nie je to len zmena jedálnička, ale často zásadná zmena životného štýlu. Preto by odborník mal mať oveľa širší prehľad nielen v oblasti výživy, ale aj pohybových aktivít, wellness a motivačných schopností, "uvádza Pavlína Dostalíková, majiteľka Inštitútu zdravého životného štýlu a NutriCentra, ktoré v akreditovaných kurzoch vzdeláva výživových špecialistov. Mnoho ľudí podľa nej dnes už perfektne pozná všetky pravidlá, ako zdravo jesť, ale má problém s ich dlhodobým dodržiavaním.

Podľa odborníka na výživu Martina Kolářa zo Sveta zdravia by dnes už malo byť samozrejmosťou, že kvalitný poradcu nie je predajca doplnkov stravy. Správne zvolené doplnky stravy síce môžu pri chudnutí pomôcť a uľahčiť snahu o redukciu hmotnosti. Tá by však podľa neho rozhodne nemala byť postavená len na preparátoch, ale z hlavnej časti na prirodzených potravinách. Jedine tak si totiž váhu udržíte a vyhnete sa obávanému jo-jo efektu.

V galérii nájdete desať najdôležitejších pravidiel, ktoré by ste si mali všímať, keď vyberáte výživového poradcu.

01 - Modified: 2007-08-08 21:32:32 - Feat.: 0 - Title: Malá obec čaká veľkú investíciu
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 08:00