Flickr
StoryEditor

Joga môže zlepšiť pamäť lepšie ako mozgové cvičenia, zistili vedci

24.05.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Cvičiť jogu nie je dobré len pre telo, ale aj pre myseľ. Toto cvičenie totiž dokáže pomôcť aj pamäti, dokazuje nová štúdia. Do nej sa zapojilo 25 dospelých vo veku 55 a viac rokov, ktorí trpeli miernymi kognitívnymi poruchami alebo problémami myslenia či problémami s pamäťou, ktoré sú niekedy predzvesťou Alzheimerovej choroby. Náhodne rozdelení účastníci výskumu boli buď v skupine s trojmesačným kurzom jogy a meditácie, alebo v skupine zameranej na cvičenie pamäti úlohami skladajúcimi sa zo zručností a trikov podporujúcich činnosť mozgu na jeho zlepšenie, píše portál huffingtonpost.com.  

Na konci štúdie, obe skupiny videli zlepšenie verbálnej pamäti. Tá sa používa na zapamätanie si mien či zoznam slov. Ale tí, ktorí praktikovali jogu, mali výraznejšie zlepšenie vo vizuálno-priestorovej oblasti a ide o vybavenie si miesta či navigáciu pri šoférovaní. Jogová skupina taktiež videla zníženie symptómov depresií a pocitov úzkostí oproti druhej skupine.

„Historicky joga prospieva človeku a v starobe mu pomáha udržať si zdravé myslenie, ale je to len vedecká demonštrácia jej výhod,“ vysvetlil vo vyhlásení spoluautor štúdie Harris Eyre, doktorand na Austrálskej univerzite v Adelaide. „Zmenili sme historickú múdrosť z teoretickej na praktickú aj vďaka vysokej úrovni dôkazov vyžadovaných od lekárov, ktorí by mohli takúto terapiu predpisovať svojim pacientom,“ povedal Eyre, ktorý spolupracoval na štúdii s kolegami z University of California v Los Angeles.

Jogovú skupinu zapojili aj do Kundalini jogy, ktorá zahŕňala dychové cvičenia, spev, rozjímanie, cviky rúk a hru so svetlom. Účastníci z tejto skupiny mali tiež doma praktizovať skandovanie s názvom Kirtan Kriya a to v trvaní 20 minút každý deň. Skupina zlepšujúca si pamäť na základe mozgových cvičení sa zúčastňovala na týždenných stretnutiach učiacich zručnosti posilňujúce pamäť a učila sa lepšie si zapamätať tváre, mená i slová. Obe skupiny tiež ukázali zmeny v aktivite mozgu, ktoré odrážali zlepšenie pamäti, uviedli vedci.

Joga, ktorú využívali v štúdii, pomohla zlepšiť pamäť, pretože zahŕňala spev aj vizualizáciu, ktoré zlepšovali celkové podvedomie a pozornosť ľudí. Aj vďaka joge sa totiž zvyšuje produkcia mozgovej bielkoviny, neurotropného rastového faktora, ktorý stimuluje rast medzi neurónových spojov, uvádzajú vedci. Nanešťastie, štúdia sa aplikovala len na menšej vzorke, preto je potrebný ďalší výskum väčších skupín s cieľom potvrdiť zistenia spomínaných vedcov.

01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 23:46